Häromdagen föll dom i Helsingborgs tingsrätt i ett uppmärksammat människorovs- och misshandelsmål (B 3939-18). Tre personer, två män med utländsk härkomst och en svensk kvinna, döms till fleråriga fängelsestraff. Misshandeln beskrivs som tortyrliknande där offret bland annat fått sina tänder utdragna.

Offret, en man i 30-årsåldern hölls fången en natt i en lägenhet i Helsingborg, drogades med tabletter och amfetamin, bands fast och utsattes för omfattande misshandel med bland annat knivhugg och utslagning av tänder med hammare och skruvmejsel. Mannen blev även rånad på mobil, bankkort, bankdosa, körkort och klocka och utsatt för upprepade dödshot.

Offret tvingades sitta som en hund och ligga med huvudet i en kattlåda. Alltsammans fotograferades. Syftet ska ha varit att pressa offret på pengar för att inte offentliggöra de förnedrande bilderna på Internet. Trion har enligt domen skrattat och haft roligt åt det man utsatt offret för.

Offret anmälde inte händelserna till polisen av rädsla för att trion skulle döda honom eller personer i hans familj – hot som uttalats i samband med misshandeln. Brotten uppdagades i stället i samband med att en annan person med utländsk bakgrund utreddes för andra brott i samband med vilket den nu dömda trion fick sina mobiltelefoner beslagtagna.

Domstolen skriver att gärningarna har begåtts ”med stor hänsynslöshet och råhet samt inneburit ett särskilt angrepp mot offrets liv, hälsa och trygghet” samt att ”det har varit fråga om en omfattande misshandel med sadistiska och tortyrliknande inslag”. Man finner inga förmildrande omständigheter för att mildra strafflängden.

I domen mot den man och den kvinna som får den längsta fängelsestraffen ingår även misshandel mot tre andra personer vid andra tillfällen.

Joska Josif Trailovic, född 1983-06-03, medborgare i Danmark, döms för misshandel, grov misshandel, synnerligen grov misshandel, människorov, grov stöld och försök till utpressning till fängelse i 9 år. Är tidigare dömd i Sverige för bland annat ofredande, stöld, misshandel, vållande till kroppsskada, grovt olaga hot, rattfylleri, och narkotikabrott.

Sofie Anna Lillian Löfgren, född 1986-05-03, döms för misshandel, grov misshandel, synnerligen grov misshandel, människorov och försök till utpressning till fängelse i 9 år. Är tidigare dömd för bland annat olaga hot, ofredande, bedrägeri, häleri och stöld.

Arian Hassan Fakhro, född 1981-07-11, döms för grov misshandel, människorov och försök till utpressning till fängelse i 5 år. Är tidigare dömd för bland annat stöld, försök till stöld, olaga hot, narkotikabrott, grov stöld, brott mot knivlagen, misshandel, försök till utpressning och övergrepp i rättssak.