Inför mellandagarna uppgav statsminister Stefan Löfven (S) att han hoppades på att det inte skulle bli någon mellandagsrea. Trots detta sågs justitie- och migrationsminister Morgan Johansson ute på mellandagsrean i ett shoppingcenter.

”Vi kan naturligtvis inte ha en mellandagsrea som vi brukar. Alla förstår och alla måste ta sitt ansvar”, sa Löfven innan jul. Men på annandagen sågs Johansson på mellandagsrean i shoppingcentret Nova i Lund omgiven av ett flertal livvakter.

I ett sms till SVT Nyheter bekräftar Johansson att han var på köpcentret för att köpa en julklapp.

”Jag besökte ett köpcentrum på annandagen för att handla en försenad julklapp till mina föräldrar. Det var oförsiktigt, och jag borde ha planerat det inköpet bättre. Det var dock ingen trängsel, och det gick att hålla säkra avstånd tack vare de vakter som reglerade antalet besökare”, skriver han.

”Oförsiktigt”

Förutom att gå emot statsministerns uppmaning stred besöket även emot Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

I ett sms till SVT Nyheter skriver statministerns pressekreterare nu att ”Statsministern har haft kontakt med justitieministern, som har redogjort för händelsen på annandag jul och möjligheten att då kunna hålla säkert avstånd vid inköpstillfället. Statsministern delar justitieministerns uppfattning att det var oförsiktigt.”

”Otroligt olämpligt”

Virusforskaren Joakim Esbjörnsson-Klemendz, docent i virologi vid Lunds universitet, reagerar med förvåning på uppgifterna.

– En minister och statsminister omfattas så vitt jag vet av rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Spontant känns det otroligt olämpligt om det inte rör sig om något som inte går att undvika, som ett apoteksbesök eller liknande, säger han.

– Jag har själv i mitt arbete försökt att föregå med så gott exempel som möjligt, så en minister som inte förhåller sig till de restriktioner och rekommendationer som föreligger känns inte vidare lämpligt.

Den 18 december twittrade justitiedepartementet ut nedanstående bild: