trudeau-vapen

Faksimil Twitter / Marcin Wichary from San Francisco, U.S.A., CC BY 2.0

Utrikes

Trudeaus regering förbjuder import, köp och försäljning av vapen

Publicerad 6/2/2022
Annons

Reglerna för att stoppa tillväxten av personligt ägda handeldvapen förväntas träda i kraft i höst. ”Vi begränsar antalet handeldvapen i det här landet,” sa Trudeau.

– Det kommer att vara olagligt att köpa, sälja, överlåta eller importera handeldvapen var som helst i Kanada, sa premiärministern på en presskonferens i Ottawa.

LÄS ÄVEN: Biden kräver att begränsa rätten att köpa vapen

Sedan tidigare har man infört utökade bakgrundskontroller vid vapenköp och planer finns på att förbjuda 1 500 typer av militära skjutvapen samt erbjuda ett obligatoriskt återköpsprogram som börjar i slutet av året. Trudeau sa att om någon verkligen vill behålla sitt attackvapen kommer det att göras helt obrukbart.

Regeringen kommer även kräva att gevärsmagasin ändras permanent så att de aldrig kan hålla mer än fem skott och förbjuder försäljning och överföring av magasin med hög kapacitet.

”Handlar om frihet”

Trudeau har länge haft planer på att anta hårdare vapenlagar men införandet av de nya åtgärderna kommer efter masskjutningarna i Uvalde, Texas och Buffalo, New York under maj.

– Förutom att använda skjutvapen för sportskytte och jakt finns det ingen anledning att någon i Kanada skulle behöva vapen i sin vardag, sa Trudeau.

– Vi kan inte låta vapendebatten bli så polariserad att ingenting blir gjort. Vi kan inte låta det hända i vårt land. Det här handlar om frihet. Människor ska vara fria att gå till snabbköpet, sin skola eller sin gudstjänst utan rädsla.

Skiljer sig från USA

Marco Mendicino, minister för allmän säkerhet, kallar lagstiftningen det viktigaste steget Kanada har tagit på en generation.

Bill Blair, minister för krisberedskap, menar att Kanada skiljer sig mycket från USA.

– I Kanada är vapeninnehav ett privilegium, inte en rättighet, sa Blair.

LÄS ÄVEN: Nu får italienare skjuta inbrottstjuvar: ”Det blir svårt att vara kriminell”

– Detta är en princip som skiljer oss från många andra länder i världen, särskilt våra kollegor och vänner i söder.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
551Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons