Under sin senaste dagliga pressträff för att informera det amerikanska folket om situationen med coronaviruset, använde president Donald Trump Sverige som ett exempel på hur pandemin inte bör hanteras.

Då frågan om länder som är emot social distansering kom upp nämnde Trump Sverige.

– De är inte så många. Nästan alla som utövat det stänger nu ner. Storbritannien till exempel. Det pratas om Sverige, men Sverige lider väldigt svårt.

– Det är ett sätt att göra det, men alla tittar på alla andra och hittills gör nästan alla länder samma sak som vi gör. Om vi inte gjort det hade hundratusentals fler människor dött.

Trump sa vidare att man i Sverige vill uppnå flockimmunitet.


Vid 41:15 talar Trump om Sverige

När statsepidemiolog Anders Tegnell i morse medverkade i SVT för att kommentera presidentens uttalande säger han först att han inte vet vad Trump menar för att sedan bekräfta att man är ute efter att uppnå en immunitet i befolkningen.

– Jag vet inte vad han menar med det men vi som jobbar med infektionssjukdomar vet ju att den här typen av sjukdom fortsätter att spridas tills vi uppnått en immunitet i befolkningen. Någon annat sätt att få stopp på den finns inte.

Sedan uppgav Tegnell att man inte ska ”ta det här på allvar” och att ”alla länder lider”. Han jämförde även situationen i Sverige med den i New York, en delstat med 20 miljoner invånare.

Kritik mot Världshälsoorganisationen

Trump kritiserade även WHO som han menar har, och har länge haft, en partisk hållning gentemot Kina. Han utlovar att man kommer att titta närmare på USA:s finansiering av organisationen.

Sverige det extrema undantaget

Paralleller har dragits mellan Sveriges hantering av pandemin och migrationspolitiken, där man på båda punkter drar internationell uppmärksamhet för sin jämförelsevis extrema hållning. I en intervju med Dagens Industri uppger den tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke att det är Sverige som gör rätt i nuvarande situation och alla andra länder som gör fel. Samtidigt är antalet dödsfall och smittade avsevärt högre i Sverige än i övriga Norden.

Just svensk migrationspolitik var något Trump anmärkte på under ett uppmärksammat tal 2017 då han refererade till ett inslag på Fox News kvällen innan där man tagit upp den omfattande floran av migrationsrelaterade problem i Sverige.