trump fn
Utrikes

Trump skriver under federal budget men utlyser nödläge för att få pengar till muren

Publicerad 2/15/2019
Annons

Nyligen kom Republikanerna och Demokraterna i USA:s kongress överens om en federal budget som innehåller en mindre del av de pengar president Trump har begärt för att komma igång med bygget av skyddsmuren mot Mexiko. Det har varit oklart om presidenten tänkt skriva på överenskommelsen och därmed förhindra nya nedstängningar av statsapparaten. Trump meddelar nu att han kommer att skriva under men säger också att han har för avsikt att utlysa nationellt nödläge för att få tillgång till de verktyg han behöver för att få loss ytterligare pengar till muren.

Enligt senatens republikanske majoritetsledare Mitch McConnell kommer Trump att utlysa nödläget i samband med att han undertecknar budgetöverenskommelsen. Från Demokratiskt håll aviseras samtidigt att man kommer att vidta allt till buds stående medel för att stoppa presidenten från att utlysa nödläge.

LÄS MER: Delseger för Trump – ett steg närmare finansiering av murbygget

Enligt Demokraterna räcker inte det stora inflödet av illegala invandrare, narkotika och kriminella via Mexiko till USA för att nå upp till det som enligt lagen krävs för att nödlägesverktyget ska få användas. Representanthusets talman, Demokraten Nancy Pelosi, klargjorde vid en presskonferens under torsdagen att man inte utesluter att vidta rättsliga åtgärder och gå till domstol för att stoppa Trump om så krävs.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
844Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons