mette-och-donald
Utrikes

Trump ställer in statsbesök i Danmark efter nej till att köpa Grönland

Publicerad 8/21/2019
Annons

USA vill köpa Grönland, formellt en del av Danmark men med långtgående autonomi. President Donald Trump önskade ta upp frågan vid ett statsbesök i Köpenhamn men ställer nu in besöket efter att statsminister Mette Fredriksen meddelat att hon vägrar diskutera en sådan affär.

Statsbesöket i Köpenhamn var inplanerat till den 2-3 september som en del av en turné Trump gör i Europa. Men nu stryks Danmark från besökslistan.

Trump kritiseras från vissa håll för utspelet, men intresset från USA för den stora ön i norr är långt ifrån nytt. Redan på 1940-talet lade dåvarande president Harry Truman ett konkret bud på i dagens penningvärde 13 miljarder dollar.

Den affären gick inte i lås men det geopolitiska intresset för Grönland har funnits kvar och snarast ökat. USA är militärt representerat på ön med bland annat en flygbas.

Det råder sedan en tid tillbaka också en maktkamp mellan stormakter om regionen kring Nordpolen där USA vill försvara en strategiskt framskjuten position. Stora mineralfyndigheter finns dessutom på Grönland som USA har ett intresse av att kunna utvinna.

Det amerikanska statsbesöket i Danmark skjuts nu upp på obestämd framtid. Samtidigt som Trump är missnöjd med Fredriksens kalla hand i sakfrågan tackar han den danska statsministern för att hon gett ett rakt besked i frågan, vilket besparar både den amerikanska och danska statsapparaten pengar och resurser för ett meningslöst besök.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
857Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons