Kritiken mot hur IT-jättarna tystar konservativa röster på sina plattformar intensifierades före, under och efter förra årets presidentvalrörelse i USA – inte minst efter att president Donald Trump själv stängdes av från att nå ut till väljarna i sociala medier. På en presskonferens på onsdagen meddelade Trump att han nu drar Google, Twitter och Facebook inför domstol för brott mot den i USA:s konstitution skyddade yttrandefriheten.

Det första tillägget till USA:s konstitution garanterar medborgarna en mycket långtgående yttrandefrihet. Den betraktas som en grundbult i den amerikanska demokratin. I takt med att alltmer av informationsflödet och opinionsbildningen flytta över till de sociala medieplattformarna har de aktörer som styr dessa fått en ökande makt över vilken samhällsinformation och vilka åsikter som når ut till medborgarna.

Yttrandefriheten i centrum på pressträff

När Donald Trump på sin golfklubb i Bedminster i New Jersey tog till orda inför de inbjudna journalisterna var det yttrandefriheten som stod i centrum. Han tillkännagav att han tillsammans med organisationen America First Policy Institute och det juridiska initiativet Constitutional Litigation Partnership avser att stämma Google, Twitter och Facebook och även deras deras vd:ar Sundar Pichai, Jack Dorsey respektive Mark Zuckerberg.

Trump beskrev under sitt tal i ironiska ordalag Pichai, Dorsey och Zuckerberg som ”tre verkligt snälla killar”. Han gav samtidigt besked om vad syftet med stämningarna är.

– Vi kräver ett slut på shadow banning (att begränsa räckvidden för publicerade inlägg, reds anm), ett stopp på tystandet och ett stopp för den svartlistning, bannlysning och deplattformering som vi lärt känna så väl. Vi uppmanar domstolen att döma de sociala mediejättarna att betala skadestånd. Det finns inget bättre bevis för att big tech är bortom kontroll än det faktum att man stängde av USA:s sittande president tidigare i år, en avstängning som fortfarande inte har hävts.

”Oamerikansk verksamhet” som ”förstör landet”

Trump varnade för hur illavarslande det här agerandet är för USA och hela den fria världen och menade att det IT-jättarna ägnar sig åt är oamerikansk verksamhet som förstör landet. Den tidigare presidenten vill också att domstolarna ska beordra IT-jättarna att omedelbart häva avstängningen av honom och andra konservativa som drabbats av samma åtgärd.

Techbolagen vill inte kommentera

De utpekade techbolagen har enligt amerikansk media avböjt att kommentera hur de ställer sig till anklagelserna eller vilka åtgärder de eventuellt avser att vidta inför beskedet att de dras inför rätta.

Trump har bannlysts från samtliga ledande sociala medieplattformar – Youtube, Facebook, Instagram och Twitter. Det har på ett dramatiskt och som många menar antidemokratiskt sätt minskat hans möjligheter att nå ut till det amerikanska folket och därmed också hans chanser att komma tillbaka till presidentämbetet nästa mandatperiod.