Abraham-Accords-1
InrikesUtrikes

TT beklagar fredsavtal – ser hellre att arabländerna har en ”gemensam fiende” i Israel

Publicerad 9/16/2020
Annons

En TT-artikel av Sofia Karlsson uppmärksammas nu på nätet för dess besynnerliga slutsats efter att Donald Trump radat upp två fredsavtal mellan Israel och arabländer i Mellanöstern. I artikeln skriver hon i negativa ordalag att ”fredsavtal med Israel river sönder årtionden av arabisk solidaritet för att enas kring en gemensam fiende”. Nu kritiseras hennes artikel som vänsterpropaganda.

På mindre än 30 dagar har nu två fredsavtal ingåtts där Israel erkänns och fullständiga diplomatiska relationer upprättats: med Förenade Arabemiraten samt Baharain. Tidigare har endast Egypten gjort liknande på 1977 och Jordanien 1994.

Det var i Vita huset under Trumps ledning med 700 deltagare, som Israels premiärminister Benjamin Netanyahu skrev under “Abraham Accords” vid sidan om Förenade arabemiratens utrikesminister Sheikh Abdullah bin Zayed al-Nahyan och Bahrains utrikesminister Abdullatif Al Zayani.

Detta betraktas vida som en stor framgång för fred i mellanöstern tillika en stor framgång för president Trump.

Svensk media ogillande

Men framgången för Israel och arabländerna ses inte med blida ögon av svensk media. I en lång TT-artikel, som bland andra GP publicerar, ondgör sig Sofia Karlsson över det som nu skett. I hennes artikel kallar hon fredsavtalen ”knivhugg i ryggen” och insinuerar att hon föredrar att arabländerna ”har en gemensam fiende” istället:

Förenade arabemiratens och Bahrains fredsavtal med Israel river sönder årtionden av arabisk solidaritet för att enas kring en gemensam fiende.

Hon kritiserar även fredsavtalen med Egypten och Jordanien med följande negativt laddade formuleringar:

Men 1977 bröt Egyptens president Anwar Sadat bojkotten genom att resa till Tel Aviv för att sluta fred. 1994 följde Jordaniens kung Hassan efter. De struntade i uppmaningarna till solidaritet och valde i stället att agera i sina länders bästa intressen.

Får kritik

Hennes underligt formuerade artikel får nu skarp kritik. Jörgen Fogelkou, SD:s ordförande i Göteborg blir bestört:

Alltså, va i helskotta är det här? Seriöst TT?

Anders Westergren, också SD:are skriver i en kommentar att han först trodde hon citerade någon i Irans regering.

Men, vad fan… Jag trodde först att inledningen var ett citat från någon palestinsk ledare eller någon person i Irans regering. Men det det är TT:s nyhetsrapportering som inleds med ren propaganda.

Även på Twitter reagerar folk på TT:s vinkling:

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1022Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons