Den oberoende journalisten Joakim Lamotte krävs på tusentals kronor av ett inkassobolag på uppdrag av nyhetsbyrån TT som menar att han gjort intrång i deras upphovsrätt. Lamotte menar att kravet ingår i en aktion för att stoppa hans för vissa obekväma journalistiska arbete.

För ett år sedan medverkade Joakim Lamotte i ett debattprogram i SVT om den invandringsrelaterade gängkriminaliteten i det ”särskilt utsatta” området Kronogården i Trollhättan. Detta efter att ha gjort ett antal uppmärksammade reportage från området.

LÄS ÄVEN: Statstelevisionen stoppar debatt med Lamotte i förort – befarar invandrarupplopp

Deltog i debatt iförd skyddsväst

Lamotte deltog i debatten iförd skyddsväst sedan han attackerats av och mottagit hot från den kriminella gängmiljön i samband med sina reportage. Detta häcklades han för av mer vänsterorienterade journalistkollegor som menade att Sverige är tryggt och säkert.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Här attackeras journalisten Lamotte i livesändning medan polisen tittar på

En av häcklarna var journalisten Magda Gad som hävdade att hon inte ens haft skyddsväst när hon rapporterat från de värsta krigshärdarna runtom i världen. Lamotte kunde emellertid med en skärmdump visa att Gad tagit på sig skyddsväst när hon bevistade HBTQ-evenemanget QX-galan.

LÄS ÄVEN: EXKLUSIVT: Här jublar invandrargänget när de stjäl Lamottes mobiltelefon

Kravbrev ett år senare

Nu ett år senare har Lamotte utsatts för inkassokrav från ett företag som på uppdrag av nyhetsbyrån TT hävdar att Lamotte gjort sig skyldig till upphovsrättsbrott när han på det här sättet försvarade sig mot hånfullheter från Magda Gad. Drygt 3 500 kronor vill inkassoföretaget att Lamotte ska betala.

”Tydligen finns det personer som vill göra allt för att jävlas med mig” skriver Lamotte i ett inlägg på Facebook. Han klargör samtidigt att även om den som anmält honom ”sannolikt är väldigt nöjd nu”, så är ”sånt här trams” inget som kommer att stoppa honom i hans journalistiska arbete.

LÄS ÄVEN: Joakim Lamotte trotsar kommunen och gängen – återvänder till Kronogården för ny direktsändning

Lamotte tror sig agerat inom den så kallade citaträttens gränser när han skärmdumpade den aktuella bilden för att illustrera det han menar är Magda Gads hyckleri. Han skriver dock att han kommer att betala eftersom han är upptagen med att förbereda sig för en rättegång mot Näthatsgranskaren och inte har tid att processa i domstol om detta också.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Lamotte åter i Trollhättan – Samhällsnytt bevakar på plats