➤ Det är en mörk och dyster bild av Sverige idag som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson målar upp i partiets första valfilm inför riksdagsvalet 2018. Och kritiken är hård mot dem som Åkesson menar bär ansvaret för den rådande situationen – socialdemokrater, moderater och media pekas särskilt ut.

Svep över miljonprogramsförorter i skymning, polisbilar med blinkande blåljus, brinnande bilar, glimtar från terrordådet i Stockholm, moskéer med höga minareter, välbevakade grindsamhällen – det är något av det som möter tittaren, alltsammans ljudsatt med ödesmättad musik.

Åkesson beskriver i filmen det nya massinvandringens Sverige och ställer det i kontrast till det gamla trygga Sverige. Han anklagar i tuffa ordalag de politiker som bär det konkreta ansvaret för den politik som han menar har skapat de enorma samhällsproblemen och han anklagar journalisterna som tigit, samtyckt och skönmålat i stället för att kritiskt granska den förda politiken.

Nu påstår ni att ni har insett allvaret, att ni nu är för en mer ansvarsfull invandringspolitik. Ändå fortsätter massinvandringen – motsvarande sex nya Rinkeby bara i år. Ni har inte förstått nånting”, konstaterar SD-ledaren.