Tunisiens president Kais Saied har tidigare i vår uppmärksammats för sina uttalanden kring problemen med afrikanska illegala migranter i det arabiska landet. Saied har varnat för att Tunisien står inför ett folkutbyte och även sagt att afrikanerna för med sig våld och kriminalitet till landet. Nu meddelar presidenten att Tunisien inte kommer att agera gränsskydd åt EU för att hålla kvar migranterna.

I helgen besökte EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, Italiens premiärminister Giorgia Meloni och Nedeländernas premiärminister Mark Rutte det arabiska medelhavslandet Tunisien för att diskutera migrantvågen till Europa.

LÄS ÄVEN: Arabisk president pekar ut massinvandring som kriminellt

Många afrikanska migranter tar sig över till Europa från hamnar i Tunisien – däribland i staden Sfax. Men Tunisiens president Kais Saied har varit tydligt mot EU-ledarna att landet inte kommer att acceptera att bli något gränsskydd för andra länder.

– Lösningen kommer inte att ske på bekostnad av Tunisien. Vi kan inte vara en grindvakt för andra länder, sa presidenten.

Samtidigt har Tunisien omfattande ekonomiska problem och på fredagen nedgraderades landets kreditvärdighet. Nu försöker EU-ledarna charma Tunisien genom att erbjuda över en miljard euro för att stabilisera ekonomin och hålla gränsen mot Europa. Det rapporterar brittiska The Guardian.

Vill inte ha kvar afrikaner

Antalet illegala migranter som antingen försöker eller tar sig hela vägen över Medelhavet fortsätter att öka. Enligt Reuters syns en ännu större ökning efter president Kais Saieds olika uttalanden att landet har tröttnat och måste agera mot massinvandringen från övriga Afrika.

Enligt presidenten är det brådskande att hantera ”horderna ” av illegala invandrare som anländer från Afrika söder om Sahara, som han menar är en källa till våld, brott och ”oacceptabla handlingar” i landet.

Presidenten har även varnat för att Tunisien förvandlas till ett ”endast afrikanskt” land och att massinvandring kan ändra dess ”arab-muslimska” karaktär. Därför avvisar man nu afrikaner, något som upprört pro-migrationsgrupper som menar att det handlar om rasism.

Han hävdade också att illegal migration är ett ”kriminellt företag som kläcktes i början av detta århundrade för att förändra den demografiska sammansättningen av Tunisien”.

– Det odeklarerade målet med de på varandra följande vågorna av illegal invandring är att betrakta Tunisien som ett rent afrikanskt land som inte har någon anknytning till de arabiska och islamiska nationerna, sade presidenten.

På sociala medier sprids videoklipp som visar att tunisisk polis samlar in illegala migranter.


LÄS ÄVEN: Arabisk president vill stoppa folkutbyte – utvisar afrikaner