På onsdagen kom beskedet att polisen har beviljat en ansökan om en manifestation vid Stockholms moské i samband med den muslimska högtiden Eid al-Adha, och nu rasar den turkiska regeringen. Samtidigt meddelar Ungern att man skjuter upp omröstningen om Sveriges Natomedlemskap.

Onsdagens manifestation där koranen brändes är den första tillståndsgivna av sitt slag sedan förvaltningsrätten och kammarrätten i Stockholm fastslog att polisens tidigare beslut om att neka tillstånd varit felaktiga.

Under aktionen torkade irakiern Salwan Momik, mannen bakom ansökan, sina skor med sidor ur koranen och ytterligare några sidor brändes. Han ska även ha lagt en skiva bacon inuti koranen som han anser bör förbjudas i hela världen.

LÄS ÄVEN: Erdogans nya Nato-krav: Sverige måste ändra grundlagen

– Vi kommer att bränna koranen. Vi kommer att säga: vakna Sverige. Det här är demokrati. Den är i fara om de säger att vi inte får göra så här, sade Momika i en intervju via tolk inför manifestationen till TT.

Salwan Momika är misstänkt för hets mot folkgrupp då koranen brändes utanför en moské. På plats fanns omkring 200 åhörare varav flera var upprörda. En person som hade en sten i handen avlägsnades av polisen och är misstänkt för försök till misshandel.

Polisen hade kallat in extra förstärkning från hela landet för att hantera situationen.

Turkisk ilska

Sedan tidigare har Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sagt att ett svenskt Natomedlemskap inte kan godkännas så länge koranbränningar tillåts i Sverige, och på onsdagen kom reaktioner från den turkiska regeringen på den nya manifestationen.

Turkiets utrikesminister Hakan Fidan fördömer koranbränningen och kallar det en ”vidrig aktion”.

”Det är oacceptabelt att tillåta dessa islamofobiska antimuslimska handlingar under förevändning av yttrandefrihet”, tillade han.

LÄS ÄVEN: Erdogan: Inget turkiskt stöd för svenskt Natomedlemskap att vänta

Samtidigt säger Omer Celik, talesperson för regeringspartiet AKP, i ett uttalande att man ”fördömer de svenska myndigheternas godkännande av ansökan om att bränna koranen framför en moské på Eid al-Adha”.

”Vi fördömer starkt den svenska Högsta domstolens hållning om att skydda hatbrott. Varje respektlöshet är ett brott mot mänskligheten. Vi kommer att fortsätta att kämpa mot dessa förbannade handlingar på det starkaste sätt som möjligt på alla politiska och juridiska grunder”, tillade Celik.

Ungerskt uppskjutande

I Ungern har flera parlamentsledamöter meddelat att omröstningen om Sveriges medlemskap i Nato har skjutits fram till hösten.

LÄS ÄVEN: Ungersk delegation till Sverige i protest mot lögner och falska nyheter