På tisdagskvällen röstade det turkiska parlamentet ja till Sveriges Nato-ansökan. Nästa steg är att president Recep Tayyip Erdogan formellt ska ratificera beslutet.
Det har varit många vändor fram och tillbaka mellan Ankara och Stockholm. Allt annat än det ”snabbspår” som ledande politikerna utlovade i samband med att ansökan lämnades in sommaren 2022.
LÄS ÄVEN: Turkiet begär krigsförbrytarmoderat utlämnad
Under förra året fick svenska folket bland annat bevittna när Erdogan ställde hårda krav mot Sverige och även ville se att Sveriges löften verkställdes innan det var möjligt att diskutera ett godkännande av Nato-ansökan.
Den långdragna processen ser ut att närma sig ett slut. Strax efter klockan 21 på tisdagen godkände turkiska parlamentet Sveriges ansökan. Av parlamentets 346 röster var 287 för ett svenskt Natomedlemskap medan 35 motsatte sig och resterande ledamöter avstod.
Statsminister Ulf Kristersson kommenterar turkiska parlamentets beslut som “ett viktigt steg”.
Ungern återstår
Nu är det enbart Erdogan som ska skriva under beslutet. Samtidigt har Ungern ännu inte godkänt Sveriges ansökan och det är oklart när ett sådant beslut kan komma.
Samnytt har tidigare uppmärksammat att den ungerska regeringen ledsnat på den hätska kritiken från Sverige mot landets konservativa politik. Något som möjligen kan ha försvårat Sveriges möjligheter att gå med i Nato.
LÄS ÄVEN: Orban: Ingen brådska med Sveriges Natoansökan
Tidigare på tisdagen bjöd premiärminister Viktor Orbán in Ulf Kristersson till Budapest för att diskutera Nato-ansökan. Men utåt i media är det något som den svenska regeringen hittills inte varit särskilt förtjusta att engagera sig i.
– Jag ser ingen anledning att förhandla i det här läget, sa utrikesminister Tobias Billström (M) vid en pressträff.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.