På fredagseftermiddagen fick en bild på ett TV4-märkt anteckningsblock spridning på sociala medier. I anteckningarna syns vad som tolkas som intervjufrågor till energi- och näringsminister Ebba Busch (KD). Men i stället för hennes namn har någon skrivit ”Ebba Slebba”. Samnytt har varit i kontakt med TV4 Nyheternas chef Fredrick Malmberg.
– Jag kommer inte ge dig vad reportern heter men det är en TV4-reporters block, säger Malmberg.

Det är M-profilen Philip Syrén som har publicerat ett meddelande till TV4 Nyheterna på Twitter. Syrén skriver bland annat, ”ni glömde något i riksdagsmatsalen!”.

Faksimil TV4

TV4-chefen: ”Det är från en tv-serie”

Samnytt varit i kontakt med Fredrick Malmberg, chefredaktör och ansvarig utgivare för TV4 Nyheterna, för att höra mer om anteckningen.

Fredrick Malmberg. Foto: Pressbild TV4

Vi bad att få veta namn på den TV4-reporter som glömde sitt anteckningsblock i riksdagsmatsalen men det var inget som Malmberg kunde lämna ut.

– När det gäller reportern så kommer jag inte ge dig vad reportern heter men det är en TV4-reporters block. Det är ingenting att snacka om.

– Vi har varit i samtal med den här reportern och betonat hur olämpligt det här är. Förklaringen är att hon är ett stort fan av tv-serien Ebba och Didrik. I deras familj så skämtar och liksom används repliker om den här tv-serien och då så används begreppet ”Ebba Slebba” och det var det som hon använde.

Vidare säger Malmberg att begreppet i tv-serien inte är på ett nedsättande sätt.

– I tv-serien så är det inte nedsättande utan mer på ett skämtande sätt men det är klart vi tycker inte att våra reportrar ska uttrycka sig på det sättet för att det kan misstolkas.

Hur tror du att folk uppfattar det här?

– Det är klart som jag säger. Det är därför vi har haft samtal med henne. Det är klart att det här är olyckligt för oss.

På frågan vilka åtgärder som TV4 kommer att vidta mot reportern svarar Malmberg att det stannar vid ett samtal.

– Hon har en förklaring som jag tror på. Det är inte så att man hittar på någonting ur Ebba och Didrik bara så där. Däremot så har hon förstått allvaret i det här och det är där det kommer att stanna.

Samnytt söker Ebba Busch och Kristdemokraterna.