Personrån mot unga har ökat kraftigt. Inte sällan skadas offren också fysiskt. I onsdags fick en yngling sätta livet till i samband med att han rånades på sin mobiltelefon. Rättsexperten Sven-Erik Alhems tips till de som är oroliga för att bli rånade, misshandlade och i värsta fall mördade är att klä ned sig och ”se fattiga ut”.

Det är i ett nyhetsinslag i TV4 med anledning av det brutala rånmordet på Brantingsplatsen i Göteborg häromdagen som Alhem, ordförande för Brottsofferjouren, kommer med rådet till allmänheten.

– Om man ska minska risken för att bli utsatt för rån så ska man klä sig fattigt och se ut som om man inte äger någonting.

Alhem lägger samtidigt till att hans råd ”kan verka lite konstigt” men menar att det ändå är ett effektivt sätt att skydda sig mot att bli rånad.

Även TV4:s nyhetsankare är inne på att orsaken till att personrånen mot unga har fördubblats är att ungdomar nuförtiden har så dyra kläder och mobiltelefoner.

LÄS ÄVEN: Våg av personrån mot unga i Stockholm – polisen kritiserar föräldrar som sätter på barnen dyra kläder

Liknande tips har mött kritik
Tidigare har liknande tips från polisen som det Alhem nu ger mötts av hård kritik för att man vältrar över samhällets ansvar för trygghet, lag och ordning på den enskilde individen och flyttar skuld för brott från gärningsman till brottsoffer.

LÄS ÄVEN: Polis efter rånvåg: ”Föräldrar köp inte så dyra jackor till era barn”

Tusen personrån om året mot unga bara i Göteborg
I inslaget berättar polischefen för Storgöteborg, Erik Nord, också att personrånen kryper ned i åldrarna och att man bara i hans polisområde har att hantera runt 1 000 sådana brott varje år.

Inte så många har dock dödlig utgång – dödsfall är vanligare i samband med andra typer av konflikter mellan ungdomar än rån, berättar Nord.

Han säger samtidigt att även om det skett en fördubbling av personrånen nationellt – siffror som han inte är insatt i – så ser det inte ut så i Göteborg. Där har i stället nivån legat på en konstant hög nivå i många år.

LÄS ÄVEN: Polisens uppmaning till äldre efter rånvåg: ”Undvik att ha halsband på dig på stan”

Även åldringsrånen har ökat och där har polisen tidigare gett liknande råd, bland annat om att inte ha på sig dyra smycken när man vistas utomhus.

Bild: faksimil TV4.