Natten mellan den 10 och 11 december förra året hittades en yngling med utomvästlig invandrarbakgrund rånmördad utanför en förskola i området Lövgärdet i Göteborg. Nu åtalas två unga män för det brutala dådet där offret tillfogades hela 66 knivhugg.

Ynglingen höggs ihjäl besinningslöst med mängder av hugg mot bland annat huvud, hals och ansikte. Innan mordet rånades offret på mobiltelefon och narkotika. Liket har sedan fraktats i bil och dumpats i det skogsparti vid en cykelbana utanför en förskola på Kummingatan där det senare påträffades.


Den mördade övertäckt med en filt. Bild: Polisen.

Två personer, båda med utomvästlig invandrarbakgrund, åtalas nu för mordet. De har suttit häktade sedan början av februari. En tredje person som polisen ännu inte lyckats identifiera uppges enligt åtalet också ha deltagit i brottet.

Motivet till mordet ska enligt åklagaren ha varit att förövarna inte ville betala för narkotikan de stämt möte med offret för att köpa. Situationen har därefter eskalerat till våld och mord.


Mordvapnet. Foto: Polisen.

66 knivhugg var ”självförsvar”

Bevisningen består bland annat av att en av de åtalade först erkänt att mordvapnet, en kökskniv, som lämnades kvar på brottsplatsen är hans och sedan att han också huggit offret. De 66 knivhuggen och ett stort antal slag och sparkar som tillfogats offret menar han dock ska anses som begångna i självförsvar.

Analys av telefontrafik mellan de åtalade styrker ytterligare att det är de två nu åtalade som begått rånmordet. Den tredje person som polisen fortfarande eftersöker tros ha varit inblandat i rånet men ha lämnat platsen innan offret mördades.

Oklar ålder

Det råder oklarhet kring en av de åtalades ålder och identitet. Han hävdar att han, för att dömas till en mildare påföljd om han fälls, är född 2003 och två år yngre än vad andra uppgifter gör gällande. Mannen som är hemmahörande i Somalia är tidigare dömd för vapenbrott och narkotikabrott i Sverige.

LÄS ÄVEN: Polisen svarar på gängkriminalitet med tungt beväpnade MC-patruller