I fredags begärde åklagarmyndigheten i Malmö Idris, Kaiwan och Urim häktade för delaktighet i den spektakulära skjutningen på Drottninggatan i Malmö i juni där tre personer dödades och ytterligare tre skadades. Tingsrätten biföll åklagarens framställan de två förstnämnda men avslog den i det tredje fallet.

I samtliga fall gäller misstanken medhjälp till mord. Beträffande Kaiwan finns även misstanke om grovt narkotikabrott. Förhandlingen hölls bakom stängda dörrar. Rätten medgav även att Idris och Kaiwan ska beläggas med restriktioner under häktningstiden.

De tre är alla i 20-årsåldern. Idris står i ett annat mål även åtalad för grov misshandel. Urim dömdes 2015 till en veckas samhällstjänst för misshandel. Efter överklagan till högre instans frikändes han dock för brottet. Kaiwan är så långt Samhällsnytt har kunnat kontrollera inte tidigare dömd för brott.

Sedan tidigare sitter ytterligare en man i 30-årsåldern häktad i Göteborg misstänkt för inblandning i samma skjutning.

Det var på kvällen den 18 juni i år som ett antal personer öppnade eld med automatvapen mot en grupp personer utanför ett Internetkafé på Drottninggatan i centrala Malmö. Sex personer träffades av skott, tre av dessa avled.