Två unga män har anhållits misstänkta för att ha kastat den handgranat i den problemtyngda och invandrardominerade Stockholmsförorten Vårby Gård som den 7 januari plockades upp av en 60-årig man, exploderade och kostade honom livet samt skadade en 45-årig kvinna. Misstanken gäller grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada och allmänfarlig ödeläggelse.

Uppgifterna om de två anhållna är knapphändiga. De uppges båda vara 18 år gamla. De ska ha gripits av polis i sina bostäder. Männens härkomst och huruvida de är kända av polisen sedan tidigare uppges inte. Ida Arnell, som är den åklagare som beslutat om anhållandena, vill heller inte uttala sig om vilka indicier som finns mot de två männen eller vad dessa eventuellt sagt i förhör.

LÄS MER: Explosion i Stockholms tunnelbana – en person avliden

Huvudteorin bakom granatexplosionen är att granaten ska ha kastats i samband med en väpnad gänguppgörelse i området kvällen innan men då inte ha detonerat. Granaten uppges ha varit av typen M75, tillverkad i det forna Jugoslavien och innehållande flera tusen små stålkulor.