Uppemot 200 taxibilar i Malmö har kört olagligt. I syfte att undvika fusk i den problemtyngda branschen måste sedan ett år tillbaka alla taxametrar vara anslutna till en redovisningscentral. Detta har ett drygt 50-tal taxibolag i Malmö struntat i och får därför sina taxitillstånd indragna av Transportstyrelsen. 

Markus Edsbagge som är sektionschef på Transportstyrelsen, säger i en kommentar till SVT att det är det mest omfattande ärendet av indragna tillstånd som myndigheten någonsin har gjort. Men att köra utan att vara ansluten till en redovisningscentral är sedan i maj i år ett lagbrott.

Lagen trädde i kraft redan för ett drygt år sedan men taxibolagen har fått dispens fram till i maj i år att anpassa bilarna till kravet. De berörda taxibolagen kan nu också på grund av lagbrotten få problem att söka nytt tillstånd:

– Det prövas individuellt men om vi bedömer att de inte är lämpliga att bedriva taxiverksamhet på grund av tidigare regelbrott kan man olämpligförklaras i tre år, säger Markus Edsbagge till SVT.

Taxibolagens ägare kan dessutom bli föremål för åtal, något som Edsbagge dock mer ser som en teoretisk möjlighet. Han tror också att de indragna tillstånden kommer att göra det lite svårare att få tag på en taxi i Malmö den närmaste tiden.

Enligt Transportstyrelsen har man inte haft tillnärmelsevis så stora problem med taxibolag som bryter mot lagen någon annanstans som i Malmö.