Från och med den 1 januari gäller en ny lag i Tyskland vars ändamål sägs vara att stoppa ”hatbudskap” och ”fejknyheter” på nätet. Redan efter några dagar efter att lagen trätt i kraft kritiseras den nu i skarpa ordalag för att göra alltför grova och censurliknande intrång i yttrandefriheten.

Lagen fick kritik redan innan den klubbades och kritikerna anser nu att den visat sig fungera precis så illa som man varnat för. Bland kritikerna återfinns bland annat portalen netzpolitik.org, som är ett av de ledande nätforumen för politisk diskussion i Tyskland.

Konkret handlar lagen om att sociala nätverkstjänster som Facebook och Twitter nu snabbt måste ta bort ’hatbudskap’ från sina plattformar, annars väntar miljonbelopp i böter. Nu menar många att företagen överreagerar och hellre fäller än friar i rädsla för att bli bötfällda och tar bort material på ett sätt som innebär att den politiska debatten censureras.

Ett exempel som anförts är Beatrix von Storch, politiker inom det det nationsvänliga partiet AfD som nådda stora framgångar i det senaste valet till Förbundsdagen, som på Twitter på nyårsafton kritiserade polisen i Köln för att använda arabiska i kommunikationen med medborgarna. Tweeten raderades och von Storchs konto släcktes ned.

Andra menar dock att just det exemplet är illa valet eftersom von Storch, utöver kritiken mot polisen, också använde ett språkbruk mot de grupper som den arabiska informationen var riktad till som kunde uppfattas som grovt och generaliserande.

Samtidigt finns bland de som är kritiska till von Storchs twittrande i sig många som anser att åtgärder av det här slaget är fel väg att gå, då det ger Tysklandsvänner bränsle för att framställa sig som offer för censur. Man pekar också på det paradoxala i att von Storch till följd av den nya lagen nu fick betydligt större uppmärksamhet för sitt budskap än vad hon skulle ha fått om lagen inte fanns och tweeten fått stå kvar.

Andra exempel som anförs är sådana som visar att Twitter och Facebook inte förmår skilja på allvarligt menade budskap och satir. De som är satta att övervaka de sociala medietjänsterna och de algoritmer som används förmår inte tolka budskap på tyska på rätt sätt. Den tyska satirtidningen Titanic har efter att lagen trädde i kraft fått inlägg i sociala medier raderade, däribland sådana där man gjort satir av von Storchs tweet.

Justitieminister Heiko Maas försvarar trots kritiken den nya lagen. I ett uttalande till media säger han:

– Personer som sprider olagligt innehåll på nätet måste konsekvent ställas till svars. Mordhot, uppvigling och förnekelse av Förintelsen handlar inte om yttrandefrihet, utan om försök att begränsa yttrandefriheten för andra.