Ett upprop som Sverige, Danmark, Frankrike, Nederländerna, Belgien, Luxemburg, Portugal och Spanien skrivit under, i vilket man uppmanar europeiska ledare att öka åtgärderna för klimatet, har avvisats av Tyskland, Italien och Polen.

EU-toppmötet i Rumänien i veckan skulle avhandla Storbritanniens utträde ur unionen, men då Brexit har skjutits upp kommer det nu istället att handla om det så kallade klimathotet. Uppmaningen om att få bort alla utsläpp av växthusgaser senast till 2050, och öronmärka 25 procent av EU:s budget under sju år framåt till klimatet, ser inte ut att bli av.

I uppropet kallar man klimatförändringarna för en ”global utmaning” vars påverkan svepte över EU i och med förra sommarens värmebölja. Man menar också att kampen mot klimathotet kräver djupgående förändringar av alla sektorer av ekonomin. Ett av sätten man vill göra detta på är att dirigera om det finansiella flödet, såväl det privata som allmänna, till klimatåtgärder.

– Vi är på väg mot en klimatkollaps, säger Sebastian Mang, klimatrådgivare hos EU och Greenpeace.

Även hos FN försöker man att tvinga fram förändring och enligt en rapport från 2018 återstår bara tolv år att göra något innan det är för sent. Enligt FN:s generalsekreterare António Guterres har ”dessa skolbarn greppat något som tycks undgå många äldre”.