Tre kvinnor tillhörande terrorgruppen IS samt åtta av deras barn är nu på väg till Sverige. En delegation från Utrikesdepartementet har rest till Syrien för att välkomna dem. Gruppen väntas anlända under söndagen och har fram tills nyligen vistats i ett läger i norra Syrien, sedan de tillfångatagits av kurdiska styrkor.

Gruppen som nu kommer är bara den första i raden. Enligt SVT ska sammanlagt 26 barn till IS-kvinnor hämtas till Sverige. Många av dem är födda i Syrien, uppfostrade inom IS och har aldrig satt en fot på svensk mark.

I samband med utvisningar ska det även utredas om barnen ska omhändertas eller tillåtas uppfostras av sina mödrar. De fem IS-kvinnor som anlände förra året från Turkiet och Syrien fick se sina tio barn tvångsomhändertagits enligt LVU, lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga.

Det är ännu oklart hur många av de kvarvarande kvinnorna i lägret som kommer att flygas till Sverige på skattebetalarnas bekostnad. I nuläget väntar 18 kvinnor på eventuell utvisning av det kurdiska självstyret. Endast två av dessa uppger att de inte vill till Sverige.

LÄS ÄVEN: VITTNESMÅL: IS-kvinnor i lagret al-Hol fortsätter mörda

Liten risk att dömas för krigsbrott

De IS-medlemmar som nu anländer kommer att mötas upp på Arlanda av representanter från polisen, Migrationsverket, Socialtjänsten samt medicinsk personal. Enligt SVT kommer kvinnorna ”omgående att höras av polis och utredas för krigsbrott”.

Att utreda vad dessa kvinnor faktiskt gjort under sin tid i terrorgruppen är dock mycket svårt. För att kunna dömas krävs bevis. Sannolikheten för att kvinnorna, som när de vistas utanför hemmet ständigt är klädda i heltäckande klädsel, ska ha fastnat på identifierbart foto eller film då de begått brott är låg.

LÄS ÄVEN: Säpo vill förbjuda media att visa terrorismens konsekvenser

Terrorister går fria i Sverige

Samtidigt fanns inget förbud mot samröre med terrororganisationer vid tidpunkten då kvinnorna anslöt sig till IS. Idag är det olagligt men lagen kan inte tillämpas retroaktivt.

Kurderna håller i dagsläget cirka 11 000 IS-fångar med koppling till olika länder. En stor del av de med koppling till Sverige har redan smugglats ut. De flesta av dem uppges ha tagit sig till Sverige men några har istället valt att ta sig till Idlib i nordvästra Syrien där det i dag finns flera européer som anslutit sig till IS.

Vad som ska hända med de manliga IS-medlemmar som har koppling till Sverige finns det ingen information om. Totalt reste omkring 300 personer från Sverige till Syrien för att föra muslimskt heligt krig, så kallad jihad. Per capita gör detta Sverige till det land i Europa med flest aktiva medlemmar i terrororganisationen. Cirka hälften av dessa uppges ha kommit tillbaka.