Ryska artillerisoldater som kapitulerar kommer trots det ”slaktas som grisar”. Det skriver Ukrainas specialstyrkor i ett inlägg på sin officiella Facebooksida.

Ukrainas specialstyrkor (SSO) är en av fem grenar i Ukrainas försvarsmakt. Sedan 2019 ingår en enhet av försvarsgrenen i Nato Response Force, som förutom Nato-länderna även Sverige, Finland och Georgien ingår i. Nato Response Force aktiverades i samband med den ryska invasionen av Ukraina förra veckan och tusentals amerikanska soldater har stationerats i grannländerna Polen och Rumänien.

”Slaktas som grisar”

Igår skrev SSO på Facebook att ryska artillerister som kapitulerar inte längre kommer tas till fånga och behandlas som krigsfångar, något som Genèvekonventionerna kräver att stridande parter gör. Istället kommer de ryska soldaterna att ”slaktas som grisar”, hette det.

”Ingen mer nåd, inget mer ’snälla döda mig inte, jag ger upp’ kommer accepteras”, står att läsa i uttalandet som avslutas med: ”Vi är inte döden, vi är värre”.

Som motiv för de krigsbrottsklassade avrättningarna pekar SSO på rysk artilleribeskjutning av civila mål som bostäder, sjukhus och skolor. Ryssland har å sin sida anklagat ukrainarna för att medvetet placera soldater och militär materiel nära sådana mål för att därmed orsaka civila förluster.

”Kommer inte förlåta oss”

Inlägget om att avrätta ryska krigsfångar har fått stöd från hundratals ukrainare. ”Hög tid för det!”, ”Äntligen!” och ”Helt rätt!”, lyder några kommentarer till inlägget på Facebook.

Alla är emellertid inte lika övertygade om att det är rätt väg att gå.

”Att skjuta soldater är ett krigsbrott. Europa och Amerika kommer inte förlåta oss. Om Ukraina vill ha hjälp och stöd från andra länder, så måste man tänka på vad man skriver”, kommenterar en bekymrad ukrainsk kvinna som tycker att SSO sänker sig till samma nivå som fienden.

LÄS MER: Tidigare ambassadören i Ryssland: DÄRFÖR kommer Putin INTE anfalla Sverige

Ändrades

Under torsdagsmorgonen ändrade SSO Facebookinlägget. Formuleringarna om att inte ta krigsfångar och att slakta kapitulerande ryska soldater ”som grisar” ströks.

Sedan den ryska invasionen av Ukraina förra veckan har båda sidor anklagat varandra för att begå krigsbrott och andra övergrepp.

Till skillnad från ryssarna har ukrainarna systematiskt spridit bilder och filmer på såväl dödade som tillfångatagna fiendesoldater. Ibland under förnedrande omständigheter, vilket bryter mot internationell lag.

Det sprids även filmer som påstås visa hur tillfångatagna ryska soldater brutalt mördas av ukrainska militärer.

Såhär såg inlägget ut innan det redigerades. Faksimil

LÄS ÄVEN: ”Allahu akbar” – Putin sätter in blodtörstig islamist-milis i Ukraina