Nord stream 1 och 2 började under måndagen läcka gas på Östersjöns botten i något som nu misstänks vara ett sabotage mot gasledningarna. Såväl Ukraina, Ryssland som USA pekas ut som misstänkta för sabotaget.

Under måndagskvällen meddelade Nord stream AG i Schweiz att ett tryckfall upptäckts i såväl Nord stream 1 som Nord stream 2 – de två gasledningar som går från Ryssland till Tyskland via Östersjön. Den enda av ledningarna som är i bruk är Nord stream 1.

Gasläckan. Foto: Danska flygvapnet

LÄS ÄVEN: Kina och Saudiarabien säljer rysk gas och olja till Europa

Enligt Sjöfartsverket i Sverige sprang gasledningarna läck på tre platser i närheten av Bornholm i såväl svensk som dansk ekonomisk zon. Säkerhetsavstånd på fem sjömil har utlysts runt läckageplatserna och en säkerhetshöjd på 1000 meter för flygplan.

Avancerat sabotage

Sent på måndagskvällen rapporterar Berlins största dagstidning Tagesspiegel att sabotage misstänks ligga bakom läckorna på gasledningarna. Enligt en anonym regeringskälla kan den tyska regeringen inte ”föreställa sig ett scenario som inte skulle vara en riktad attack” samt ”allt talar emot att det är en slump”.

LÄS ÄVEN: Ryssland: Ukrainas säkerhetstjänst bakom mord på rysk journalist

Enligt den tyska tidningen är en sådan attack allt annat än enkel att göra och kräver en aktör med stora resurser, exempelvis en stat. Specialstyrkor med attackdykare eller ubåtar nämns i artikeln.

Ukraina eller Ryssland

Huvudmisstänkt för en sådan sabotageattack är, enligt den tyska tidningen, Ukraina. Anledningen är att ett avbrott på gasledningen skulle tvinga Europa att köpa gas via gasledningarna som går genom Polen och Ukraina istället.

LÄS ÄVEN: Rysk gas till Tyskland hotas av västs sanktioner

Att gas transporteras via Ukraina innebär dels intäkter, men även möjlighet för dem att stjäla en del av den gas som passerar genom ledningen, något landet tidigare gjort.

En annan hypotes är att ryssarna själva saboterat ledningarna i en så kallad falsk flagg-attack. Syftet skulle i sådana fall vara att slå ut gasförsörjningen till Europa, utan att få skulden för det, samtidigt som Ukraina beskylls för attacken.

Även USA anklagas

En tredje aktör som får skulden i sociala medier är USA. Vid en pressträff i februari i år, innan den ryska invasionen av Ukraina, lovar USA:s president Joe Biden att stoppa gasledningen genom Östersjön om ryssarna invaderar Ukraina.

– Nord stream 2 kommer inte finnas mer. Vi kommer sätta stopp för det, säger Biden.

LÄS ÄVEN: Tyskland stoppar Nord Stream 2

När en journalist frågar hur USA ska kunna stoppa en ledning som Tyskland bestämmer över, svarar den amerikanske presidenten med ett snett leende:

– Jag lovar att vi kommer kunna göra det.