moskva-feature

Foto: Ryska militären

Utrikes

Ukraina: Vi sänkte ryssarnas flaggskepp

Publicerad 4/14/2022
Annons

Ukrainska källor hävdar att de lyckats sänka missilkryssaren ”Moskva”, ryska Svarta havs-flottans flaggskepp. Ryssland bekräftar brand ombord, att fartyget har allvarliga skador och att besättningen evakuerats, men att det håller på att bogseras till hamn.

Ukrainska myndigheter rapporterar att ”Moskva” angreps under onsdagskvällen av två sjömålsrobotar av typen Neptunus. Neptunus är en ukrainskutvecklad robot som togs i drift av den ukrainska marinen så sent som i mars förra året.

Attackerades vid Ormön

”Moskva” ska vid tidpunkten för attacken ha befunnit sig i närheten av Ormön, söder om Odessa, i Svarta havet. Ormön är en ukrainsk ö som ryska styrkor tog kontroll över tidigare under kriget.

Det ryska flaggskeppet syns i en viral video filmad från Ormön krigets första dag då ukrainska soldater på ön ber fartyget att ”dra åt helvete”. Det påstods till en början att ukrainarna därefter dödats av ryssarna.

Det visade sig emellertid senare att de ukrainska soldaterna kapitulerat och tagits till fånga av ryssarna.

Uppgifter gör gällande att ukrainarna flög med Bayraktar-drönare över missilkryssaren, för att avleda besättningens uppmärksamhet, innan sjömålsrobotarna avfyrades.

Bekräftar ”svåra skador”

Ryssland bekräftar att en brand brutit ut på ”Moskva”, att branden antänt ammunition som exploderat, att fartyget har ”allvarliga skador” och att dess besättning evakuerats.

LÄS OCKSÅ: Ex-politiker reste till Ukraina för att kriga – vänder hem

Däremot påstås det att flaggsleppet än så länge flyter, och håller på att bogseras till hamn. Fartygets missilbestyckning uppges heller inte ha skadats av branden och explosionerna.

Ryska medier undviker att nämna ukrainska påståenden om att fartyget attackerats. Enligt den ryska militären har det ännu inte fastslagits vad som orsakade branden. Det är oklart hur många som dött eller skadats av branden och explosionerna.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Ukraina före och efter Putins bomber

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons