Tidningen Expressen uppmärksammar att det inte blev någon rusning av ukrainska flyktingar till en buss vid polska gränsen som avgick mot Sverige.
– Många i de östeuropeiska länderna har hört att Malmö är en jättefarlig stad, att Sverige är ett maffialand, konstaterar en volontär.

Tomas Sielski bor i Malmö och arbetar hos Polferries som har ordnat med gratis färja för flyktingbussen mellan Polen och Sverige. Han vittnar om en utbredd rädsla hos ukrainska krigsflyktingar när Sverige kommer på tal. ”Sverige? Tack, men nej tack”.

LÄS ÄVEN: 2021 nytt rekordår för invandrarkriminella dödsskjutningar

– En kvinna som flytt sa att hon inte ville åka med sina barn från ett krig till ett annat, berättar Tomas för Expressen.

Flera flyktingar tvivlade utanför bussen och behövde övertygas innan avresa. Tomas anser att flyktingarna har ”en helt förvrängd bild av gängkriminaliten” i Sverige.

– De ville inte hit eftersom de har en helt förvrängd bild av gängkriminaliteten och har hört talas om alla skjutningar som sker här. En man trodde att han hade hoppat på bussen till Tyskland och när han fick höra att bussen gick till Sverige så krävde han att få hoppa av.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Klankriget i Göteborg eskalerar – en avrättad med skott i huvudet

”Många tror att folk dödas dagligen”

Tomas hävdar att flyktingarnas bild är överdriven – detta eftersom han själv känner sig ”helt trygg” i Malmö. Han har därför ägnat flera samtal vid polsk-ukrainska gränsen åt att nyansera bilden av staden.

– Många i de östeuropeiska länderna har hört att Malmö är en jättefarlig stad, att Sverige är ett maffialand, att folk dödas dagligen och att man inte kan gå ute på gatorna. Jag får förklara att jag själv bor och känner mig helt trygg här.  

LÄS ÄVEN: Polisen: ”Vi klarar inte av” att stoppa den invandrade gängkriminaliteten