➤ Istället för att ställa sig på Östlings sida valde allianspolitiker att ställa sig på samma sida som ”mobbarna i LO-borgen”. Så låter ett av omdömena.

Förhoppningarna på Ulf Kristersson som ny M-ledare var initialt stora, i synnerhet då siffrorna i opinionen tycktes få en skjuts. Men efter att ha klargjort att man trots den påstådda omläggningen av invandringspolitiken vill ha en fortsatt stor invandring och vägran att tala med Sverigedemokraterna, sällar sig Kristersson också till kritikerna av Leif Östling och hans uttalande om skatter – vilket gjort många borgerliga väljare besvikna.

På tisdagen skrev Samhällsnytt om hur statsminister Stefan Löfven (S) gått ut och kritiserat Leif Östling. Några timmar senare gjorde Kristersson samma sak.

– Det finns skäl att ifrågasätta hur han ser på vår skyldighet att finansiera saker gemensamt, säger Ulf Kristersson till Aftonbladet.

– Hans sätt att uttrycka sig är anmärkningsvärt. Det är inte så det fungerar i Sverige och det är inte heller så det ska fungera. Man betalar skatt utifrån vad man tjänar och det är inte så att man får tillbaka mer av staten för att man betalar mer i skatt.

En av reaktionerna som under gårdagen återgavs flitigt på Twitter var ”Helt sjukt att den enda partiledaren som inte tramsar med i LO-narrativet är Åkesson”, där kontoinnehavaren samtidigt återger John Ingerös syn på det hela – som går ut på att ”de borgerliga politiker som igår valde att springa med mediemobben istället för att stå upp mot den, sköt sig själva i foten”.

Ingerö, som har ett förflutet inom Folkpartiet och Kristdemokraterna och numera arbetar på Timbro, berättar också att han ”drunknar i mail, mess och tweets efter radio- och tv-debatterna igår” och att ”nästan alla är mycket positiva”.

”Allianspolitiker borde ha ställt sig på hans [Östlings] sida. Istället ställde de sig bredvid mobbarna i LO-borgen. Grattis, verkligen”, avslutar Ingerö sin analys av fallet.