yubo-8373
Inrikes

Undersökning: Svenska ungdomar Nordens ensammaste och olyckligaste

Publicerad 6/10/2021
Annons

En undersökning som den sociala medieplattformen Yubo genomfört visar att svenska ungdomar mår psykiskt sämst av alla i de nordiska länderna. Nästan hälften uppger att de upplever ensamhet och var tredje säger sig vara deprimerad.

Kontrasten är stor jämfört med i synnerhet Finland där hälften av ungdomarna säger sig må jättebra. Motsvarande siffra i Sverige är 29%. Relativt många danska och norska ungdomar känner sig också, ensamma, uttråkade och deprimerade.

Upplevelserna kopplas till den isolering som medborgarna tvingats till genom restriktioner relaterade till covid-pandemin. Ungdomar har ofta ett stort och frekvent socialt umgänge och kontrasten kan därför bli stor.

Pressade visa fram lycklig fasad

Svenska ungdomar uppger också i större antal än i de övriga nordiska länderna att de känner sig pressade att visa fram en lycklig fasad mot omvärlden. Den här pressen säger de flesta härrör från krav man ställer på sig själv – men även från omgivningen och samhället.

Åtta av tio nordiska ungdomar anser att sociala medier bidrar till att minska känslor av ensamhet och depression.

Undersökningen har genomförts digitalt av Yubo bland användare på den egna sociala medieplattform. Den 21-23 maj 2021 ställdes frågor till 9 725 ungdomar varav 3 735 i Sverige, 1 229 i Norge, 3 131 i Finland och 1 630 i Danmark.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
954”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons