I vanliga fall ligger medelåldern på strokepatienter runt 74 år. Nu har flera fall upptäckts där de drabbade är i 30- och 40-årsåldern. Gemensamt för dem är att samtliga testats positivt för covid-19. Nu varnar läkare i USA för att covid-19 inte bara drabbar lungorna.

Ett vaccin mot corona är ännu långt bort och nya upptäckter om viruset görs löpande. Nu rapporterar Washington Post att ett flertal människor i medelåldern drabbats av blodproppar i hjärnan efter att ha smittats av corona och utvecklat covid-19.

Thomas Oxley, hjärnkirurg vid sjukhuset Mount Sinai i New York, berättar för tidningen att när han arbetade med att ta bort en propp i hjärnan på en patient kunde han se hur fler bildades runt omkring, något han aldrig varit med om tidigare och beskriver som ”helt galet”.

En stroke, även kallat slaganfall, uppstår när en person fått en del av hjärnans nervceller skadade på grund av syrebrist. Orsaken är en hjärnblödning eller en hjärninfarkt.

Många covid-19 patienter utvecklar blodproppar

Det har visat sig att många covid-19 patienter utvecklar blodproppar i kroppen. Blodproppar rör sig vanligen uppåt i kroppen. En blodpropp som uppstår i vaden kan vandra genom kroppen till lungorna och där orsaka en blockering, så kallad lungemboli, som stoppar andningen. Detta är en känd dödsorsak hos covid-19 patienter.

Blodproppar i eller nära hjärtat kan leda till hjärtattack, vilket är en annan vanlig dödsorsak. Sker blodproppen ovanför hjärtat riskerar den färdas uppåt, till hjärnan, och orsakar då en stroke.

Robert Stevens, akutläkare vid Johns Hopkins Hospital i Baltimore berättar att han haft flera covid-19-patienter i 30-års åldern som drabbats av stroke. Något som han beskriver som ”extremt oväntat”.

De flesta covid-19 patienter som drabbats av stroke är unga

I och med att väldigt få obduktioner hinns med går det inte att få en överblick över hur många av de som dött av covid-19 som drabbats av stroke. Man vet heller inte om blodpropparna beror på själva viruset eller om de orsakas av patienternas immunsystem.

Vid sjukhuset Mount Sinai, i New York, har man uppmärksammat att de flesta covid-19 patienter som drabbats av stroke har varit unga och dessutom inte tillhört någon av riskgrupperna. I snitt är de med covid-19 som drabbats av stroke 15 år yngre än strokepatienter vanligen är.

– Under normala omständigheter ses en patient i 60-års åldern som ung, när det handlar om stroke. Med covid-19 drabbas personer som är hälften så gamla av stroke, säger Eytan Raz, biträdande professor i neuroradiologi vid NYU Langone.

Enligt Raz är det möjligt att de unga är motståndskraftigare än äldre mot de andningsbesvär som covid-19 orsakar, ”Så de överlever lungproblemen men utvecklar med tiden andra problem istället”, säger han.

En undersökning vid Massachusetts Institute of Technology visar att 70 procent av de som avlidit av covid-19 har haft blodproppar. Kinesiska studier har visat samma resultat.

Läkare menar nu att, hos vissa patienter, liknar covid-19 mer en blodsjukdom än en lungsjukdom, skriver NBC News. Samtidigt varnar man för att skriva ut blodförtunnande mediciner utan vidare studier. Risken är att medicinen istället orsakar inre blödningar.

Sluddrande tal, förvirring, avdomning

I en text som kommer att publiceras i New England Journal of Medicine nästa vecka, presenterar Mount Sinai-teamet fem fallstudier av unga patienter som drabbades av stroke i hemmet, mellan den 23 mars till 7 april. Offrens åldrar är 33, 37, 39, 44 och 49. Samtliga upplevde plötsliga symtom som sluddrande tal, förvirring, att ena sidan av ansiktet började hänga och/eller att ena armen domnade av.

En av de drabbade har avlidit och två är fortfarande inlagda på sjukhus. Endast en av de fem, en 33-årig kvinna, har idag fått tillbaka talförmågan.

Ett problem som nämns är att de unga som drabbas av stroke ofta väntar för länge med att söka vård. De förväntar sig inte att drabbas och ignorerar eller misstolkar symtomen. Dessutom råder det en rädsla för att besöka sjukhus, då de upplevs som smitthärdar.

Har du symtom på stroke, ring omedelbart efter ambulans

Den 33-åriga kvinnan kände sig frisk men hade lite hosta och huvudvärk i ungefär en vecka. Under lite mer än ett dygn förändrades plötsligt allt. Hon märkte att hon började sluddra när hon pratade och att hennes vänstra sida domnade av. Trots det dröjde hon med att söka vård av rädsla för att smittas av corona på sjukhuset. Det visade sig senare att hon redan smittats.

När kvinnan väl kom under vård hade hon två blodproppar i hjärnan och lungorna var hårt åtgångna av viruset. Blodproppar kan behandlas men det är av högsta vikt att patienten snabbt kommer under vård, helst inom sex timmar.

– Om du har symtom på stroke, ring omedelbart efter ambulans, säger Dr Oxley.

Antalet patienter som drabbats av stroke är än så länge förhållandevis få men fenomenet är ändå anmärkningsvärt, då det utmanar hur läkare hittills uppfattat viruset. Tidigare ansågs det främst attackera lungorna, nu tyder allt mer på att kroppens alla större organ kan drabbas, bland annat njurarna, hjärtat och hjärnan.

Oregelbundna hjärtrytmer

– Nästan hälften av de som lagts in på intensiven på grund av covid-19 har blod eller protein i urinen, vilket indikerar skada på njurarna, säger Dr Alan Kliger, specialist på njurmedicin vid Yale School of Medicine.

Enligt Dr Kliger är det troligt att viruset ansluter till njurarnas celler och attackerar dem.

Viruset kan också skada hjärtat. Kliniker i både Kina och New York har rapporterat om inflammationer i hjärtmuskeln samt oregelbundna hjärtrytmer som riskerar leda till hjärtstopp hos covid-19 patienter.

Nedan intervjuas Dr Thomas Oxley av ABC News Australia om sina upptäckter vid Mount Sinai.

authorimage