Enligt polisen upplevs Östra förstaden och centrumkärnan som otryggt där man ser en ökning av gäng och kriminalitet. Brottstyperna som ökar är bland annat olaga hot och misshandel. Särskilt unga kvinnor känner sig hotade av gängens gruppmentalitet.

När polisen i början av juni uppdatera listan över landets “utsatta områden” fanns Andersberg i Halmstad fortfarande kvar. Enligt polisen präglas dessa områden av låg socioekonomisk status och ett fåtal kriminella som påverkar lokalsamhället, vilket i sin tur skapar en otrygghet som polisen menar påverkar stora delar av det svenska samhället i förlängningen.

LÄS ÄVEN: Här är listan över Sveriges ’utsatta områden’ som politiker vill hemlighålla

Enligt kommunpolisen Kenneth Mattsson har man full koll på vilka de kriminella är. De ska vara en grupp på ungefär 20 personer i åldrarna 14-18.

– Dels begår de brott, ofta mot varandra. Men dels handlar den här upplevda otryggheten också om bemötande och attityder. När man träffar på ungdomar, tre-fyra stycken i grupp, har de ett visst beteende och utstrålar en viss attityd. De kanske går i bredd och har ett nonchalant kroppsspråk. Det är det som är den upplevda otryggheten i många fall.

LÄS ÄVEN: Klungor med invandrare skapar otrygghet i Laholm

På socialförvaltningen har man haft kontakt med vissa av ungdomarna som hänger i grupp, bland annat “ensamkommande” och de med utrikes födda föräldrar.

Yngre kvinnor utsatta – medelålders kvinnor till försvar
1998 köpte Radislav Kondics familj restaurangen i stadens centrum. I år har han valt att stänga uteserveringen en månad tidigare än vanligt på grund av ungdomsgängen och att han inte kan garantera säkerheten. Efter 20 år funderar han nu på att sälja verksamheten.

– Jag känner mig inte trygg på kvällarna. Då är det ofta massor av människor här och det händer att de visslar efter en. Det är lite olika gäng, det är inte alltid samma personer, säger en 16-årig flicka.

– Det är otroligt mycket hat och mycket åsikter. Väldigt mycket grundar sig i okunskap och man tycker saker utan att ha fakta, säger Birgitta Jönsson, samordnare på föreningen Agape som stöttar ensamkommande.

– Man har gjort upp en bild av de här killarna, en ganska ful bild i många sammanhang. Och så ser man dem och tycker att de ser stöddiga ut. Sedan spinner man vidare på det. Det är jättehemskt att det är så, säger Katarina Hultstrand, flykting- och integrationssamordnare på Svenska kyrkan.