➤ I skånska Svedala har man under en längre tid haft problem med antisociala ungdomsgäng som ställer till med allsköns ofog. När ungdomarna även börjat ägna sig åt att spotta på och kasta smällare på ortens pensionärer är måttet rågat för kyrkoherde Lars Johansson som nu engagerat sig i Svedalas gängproblematik
Johansson författade ett upprört Facebook-inlägg om den oacceptabla händelseutvecklingen. ”Otryggheten ökar och många äldre känner sig inte säkra i centrala Svedala ens under dagtid”, stod bland annat att läsa i inlägget. Det har han dock i efterhand raderat, uppger han till Samhällsnytt, eftersom det resulterade i ”så mycket snack”.
Johansson gav sig i helgen också ut på stan för att konfrontera ungdomsgängen och diskutera situationen med de drabbade ortsborna. I samband med det lät han sig också intervjuas av Sydsvenskan (betalartikel).
– Det är bortom all anständighet att de som har byggt vårt samhälle utsätts för det här, dundrar Johansson, med hänvisning till vad Svedalas pensionärer nu tvingas utstå när de går utanför hemmets dörrar.
– Det är många som är äldre och ensamma De förtjänar lugn och ro – inte att få glåpord och smällare kastade efter sig. Jag vill stävja detta och se till att vi har ett samhälle där människor kan känna sig trygga. Det tar tid att bygga ett tryggt samhälle, men det tar långt mindre tid att rasera det, fortsätter Johansson.
Lars Johansson har varit kyrkoherde i Svedala sedan 1990 och är ett välbekant ansikte för många ortsbor. Det har därför varit naturligt för de äldre på orten att kontakta honom och berätta om den otrygghet de nu upplever kring Svedala centrum med anledning av de ungdomsgäng som skriker nedsättande glåpord och spottar efter dem. Det senaste inför nyåret är att de äldre även får smällare kastade på sig.
Rapporterna från de äldre gjorde Johansson arg. Han beslöt sig för att gå ut på Storgatan på ”lillejulafton” för att ta diskussionen om de äldres utsatthet och diskutera moral och etik med de ungdomar som förefaller vara i behov av detta.
– Det som händer på orten nu är otrevligt och bekymmersamt. Problemen behöver lyftas till ytan, klargör han för Sydsvenskan.
Även när Samhällsnytt nu efteråt ringer upp Johansson låter han påtagligt upprörd över att de äldre på orten inte kan känna sig trygga. Han uppger att det är ”pågar” ned till 12-13-årsåldern som ägnar sig åt de här trakasserierna.
I Svedala finns i spåren av tidigare problem med ungdomsgäng en organisation av nattvandrare och trygghetsvärdar. De gjorde kyrkoherden sällskap på stan för att prata med offer och förövare om situationen.
Johansson har även kontaktat ansvariga på Svedala kommun för att diskutera problemen med de trakasserande ungdomsgängen. Problemen har nått en sådan omfattning att också polisen kopplats in.
– Den här typen av otrygghet och brottslighet är något vi nu jobbar med konstant, uppger Nena Ermin, som är tillförordnad gruppchef för ordningspoliserna på Söderslätt, till Sydsvenskan.
Den mer kontinuerliga polisinsatsen inleddes i samband med höstens våg av skadegörelse i Svedala. Polisen har nu ett nära samarbete med skola, socialtjänst och ett antal kommunala verksamheter i hopp om att vända utvecklingen. I januari ska en uppföljande utvärdering av detta arbete göras. Kyrkoherde Lars Johanssons utryckning och larm om trakasserierna mot ortens äldre invånare indikerar att man har en bit kvar till att nå framgång i det trygghetsskapande arbetet.
Många äldre vill inte vara till besvär och anmäler därför inte till polisen vad de har utsatts för. Det är ett problem för de poliser som arbetar med dessa frågor, förklarar Ermin. Ofta får polisen i efterhand kännedom om händelser från anhöriga till de äldre eller från hemtjänstens personal.
– Det är väldigt tråkigt när äldre drabbas. Generellt har de svårare att freda sig och känner därför en större otrygghet. Det kan skapa mer långtgående konsekvenser för någon som är gammal och ensam, konstaterar Nena Ermin.
Ermin är dock förvissad om att man med gemensamma insatser från samhällets aktörer ska lyckas återskapa tryggheten för de äldre i Svedala och få de ungdomar som ”hamnat på fel väg” att komma tillbaka.
– Det tar tid men det är absolut möjligt. Det är det vi hela tiden jobbar mot, säger Ermin.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.