I Ungern har skärpta regler för livsmedel som innehåller insektsprotein trätt i kraft som innebär att de ska märkas med en varningstext. De måste också presenteras separat från andra produkter.

De nya reglerna meddelades av jordbruksminister István Nagy på sin Facebooksida. Ministern betonade att regeringen vill skydda ungerska konsumenter från livsmedel som innehåller insektsprotein som godkänts av EU med hjälp av strikta produktmärknings- och segregationsregler.

LÄS ÄVEN: Krossade insekter nu del av många matprodukter i EU

Som enda medlemsland stödde Ungern inte EU:s ambitioner om att marknadsföra insekter som livsmedel och livsmedelsingredienser.

– Europeiska kommissionen sätter våra gastronomiska traditioner och matvanor på spel, tillade Nagy.

De för vilka det är viktigt att köpa mat av ungerskt ursprung vill inte äta insekter. Dessutom förser ungerska bönder alltid den ungerska befolkningen med högkvalitativa råvaror, färsk och högkvalitativ mat, och vi behöver inte frukta mat- eller proteinbrist, underströk han.

LÄS ÄVEN: Södertälje bjuder på glass med insekter: ”Smarrig kombination”

Nagy sa samtidigt att förordningen inte påverkar tillsatser som härrör från insekter, som har använts flitigt av livsmedelsindustrin fram till nu, utan gäller insekter som ingredienser.