Någonstans mellan en och två miljoner franska invånare tog till gatorna på torsdagen för att protestera mot president Emanuel Macrons nya pensionsreform. Transporter, raffinaderileveranser och skolverksamheter pausades när arbetare strejkade från sina jobb.

Macron-regeringens planerade reform innehåller bland annat en höjning av pensionsåldern från dagens 62 till 64 – något som inte tagits emot väl av landets befolkning.

Men Macron själv insisterar på att reformen behövs för att reformera ett döende system – medan några av regeringens egna experter har sagt att pensionssystemet är i relativt gott skick och sannolikt så småningom kommer att återgå till en balanserad budget även utan reformer.

Inrikesministeriet sade på torsdagskvällen att totalt cirka 1,2 miljoner människor hade protesterat över hela Frankrike, varav 80 000 i Paris, rapporterar France 24. Fackliga arrangörer uppskattade dock antalet till hela 2 miljoner, varav 400 000 bara i Paris. Massprotester ägde rum även i städer som Lyon, Marseille, Montpellier och Nantes samt på den franska ön Korsika.

”Macron du är körd, alla människor är ute på gatorna”, skanderade demonstranterna.

Macron, som var på besök i Spanien på torsdagen, sade vid en presskonferens att regeringen är fast besluten att gå vidare med reformen. Fackföreningarna uppmanar till nya strejker och protester den 31 januari.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Franska bönder dumpar gödsel mot Macron