Islamister söker upp kristna kyrkor i syfte att kartlägga deras aktiviteter som underlag för att göra dem till mål för terrordåd. Det avslöjar pastorn Merzek Botros som själv är en av de som haft besök av IS-kopplade personer i sin kyrka.

2017 varnade arabisk­talande pastorn Merzek Botros, i Stockholm i en debattartikel i Världen idag för hur islamistiska extremister rör sig inom Sveriges. Det tog bara en innan de farhågorna besannades en vecka senare när den illegala migranten Rakhmat Akilov massakrerade människor till döds på Drottning­gatan i Stockholm med en stulen lastbil.

Tysk polis har i närtid gripit ett antal personer med IS-kopplingar som misstänks ha planerat terrordåd mot mål i Sverige. I ett fall ska målet ha varit en kyrka. Det är långt ifrån det enda tillslaget mot våldsdådsplanerande islamister i landet.

I Moskva mördades i dagarna 130 personer i ett terrordåd som IS afghanska gren har tagit på sig. Inga garantier finns för att något liknande kan ske i Sverige. Tvärtom är risken för terrordåd kraftigt förhöjd enligt Säpos bedömning.

”Inte förvånande”

Merzek Botros finner det logiskt att personer med kopplingar till islamistiska terror­organisationer grips i Sverige mer frekvent.

– För mig är det inte förvånande. Det finns hela tiden en planering från extremister. Ibland verkar det lite lugnare, men det här visar att det inte är det. De jobbar hela tiden med planering under marken, förklarar han för Världen Idag.

Merzek har egen erfarenhet av att få påhälsning i sin kyrka av återvändande IS-krigare. Han har även sett IS-anhängare på migrantboenden där de till och med kunnat ha IS flagga framme utan att någon ingrep.

Bekämpar terrorism med bön och frälsning

Merzek säger till Världen Idag att han alltid försöker att frälsa sådana människor i syfte att desarmera dem. Han uppger att han vid några tillfällen lyckats få IS-infiltratörer att ta in Jesus i sina hjärtan och lägga terrorplanerna åt sidan.

Men han har å andra sidan även utsatts för hot från IS-anhängare oemottagliga för frälsning, då kontaktar han polisen. Merzek uppmanar alla kristna i Sverige att be tillsammans för att terror­planer genom Guds kraft ska avslöjas innan de begås.

Det här är Merzeks sätt att dra ett strå till stacken för att bekämpa det islamistiska terrorhotet. Han är av uppfattningen att alla aktörer i samhället måste delta i det arbetet och gräva där de står – inte bara polis, Säpo och regeringen.

Merzek tycker sig se att hans metoder fungerar. Många exempel finns, säger han, både i Sverige och i arabvärlden, på personer som bekänt sig till IS och liknande terrororganisationer, men som när ”de har mött Jesus har de fått hela sina liv förvandlade”. Några arbetar till och med som kristna missionärer idag, hävdar Merzek.