Igår framkom uppgifter om att turkisk militär aktivt hjälper migranterna att ta sig in i Grekland. Samtidigt cirkulerar videoklipp som uppges visa att grekisk gränspolis utsätts för skottlossning. Grekland har infört snabba rättegångar för migranter som tar sig över gränsen, men alltfler fortsätter att anlända på den turkiska sidan.

Det kommer in fler och fler uppgifter om att det är den turkiska ledningen som personligen står bakom försök att bryta upp Greklands och Europas yttre gräns.  Dagens Nyheter har intervjuat en turkisk gränssoldat som uppgett till tidningen att han fick en order uppifrån att hjälpa migranterna till Grekland.

Soldaterna ska ha hämtat grupper av migranter från deras läger, fört dem till gränsfloden Evros och även förhandlat med båtägarna så att priset för överfarten inte skulle bli för högt.

– Jag skulle tro att jag har hjälpt mellan 700 och 800 migranter att korsa floden på tre dagar, uppgav källan till tidningen.

Grekiska myndigheter hävdar att turkiska gränsvakter tar en aktiv roll i beskjutningen av grekisk polis med tårgas. Emellertid cirkulerar det ett videoklipp som uppges visa hur grekisk kravallpolis stationerad vid gränsen utsätts för en skarp eldgivning och måste ta skydd:

Dronarbilder från området visar stora skaror av migranter som samlas vid gränsen och moln av tårgas:

https://twitter.com/BasedPoland/status/1234833907348013060

Trots att den grekiska staten verkar göra sitt yttersta för att stoppa anstormningen visar bilder som cirkulerar på sociala medier att deras resurser ändå inte räcker till:

https://twitter.com/BasedPoland/status/1234948086268600322

Grekiska myndigheter uppgav i morse att de har stoppat 26 532 personer från att ta sig illegalt in i landet medan 218 migranter som har gjort det greps. I snabbrättegångar döms dessa till upp till fyra års fängelse för illegal gränspassage – en lagnorm som har funnits sedan länge men som inte tillämpades tidigare.

I Grekland uppges befolkningen stödja myndigheternas åtgärder.

https://twitter.com/BasedPoland/status/1234918967552155649

Det cirkulerar bland annat bilder på kolonner av bönder som tar sig till gränsen för att hjälpa polisen och militären. Grupper av medborgargarden bistår polisen i att fånga de migranter som lyckas ta sig över gränsbarriären. Det förekommer även rapporter om att grekisk gränspolis använder så kallade pushbacks – när gripna migranter återförs direkt tillbaka till det turkiska territoriet.

Situationen vid den grekiska gränsen ser ut att eskalera utan någon lösning i sikte, men i Sverige verkar migrationsministern Morgan Johansson tämligen lugn. I en intervju i Aktuellt igår förklarade han att den svenska regeringens linje är att ”ställa krav på Grekland att behandla de här människorna på ett bra sätt” istället för att ge ett oreserverat stöd till landet.

Medan flera politiker menar att Erdogan har korsat den röda linjen i sin utpressning mot Europa och bör få kännbara konsekvenser, siktar Morgan Johansson på ”en ny migrationsöverenskommelse” med Turkiet eftersom den gamla löper ut i år. Han tror nämligen att detta är bakgrunden till Erdogans agerande och flaggar för att Sverige ska välkomna ett nytt sådant avtal – med förmodligen nya fördelar för den turkiska regimen:

LÄS ÄVEN: Erdogans agerande är en krigsförklaring mot Europa