I propositionen för den nya socialtjänstlagen står det att socialtjänsten ska uppmuntra till återvandring. Liksom i andra fall där offentliganställda uppmanas att dra till strå till stacken för att försöka få rätsida på en flera decennier lång skadlig invandringspolitik förekommer invändningar och protester.
Det tycks bli svårt – för att inte säga omöjligt – att få ordning på det svenska samhället igen efter åratal av misskötsel. Den nya socialtjänstlagen träder i kraft den 1 juli och möter redan nu på motstånd, och statsradion gör som vanligt gärna sitt för att blåsa upp detta.
– Att prata om återinvandring samtidigt som vi pratar om hur familjerna ska få rätt stöd i samhället här, det går ju emot varandra, säger föräldrarådgivaren Linnea Hellström Lönn till Sveriges Radio.
LÄS ÄVEN: Majoritet socialsekreterare vägrar följa anmälningsplikt
– Det är inte socialtjänstens ansvar, fortsätter hon.
Vidare menar Hellström Lönn att tala om återvandring skulle kunna skada tilliten och avskräcka personer från att söka sig till socialtjänsten.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Migrationspolitik
En annan kritisk röst som statsradion hittat är Monica Engström, socialrättsjurist på Akademikerförbundet SSR, som anser att handlar om migrationspolitik som inte hör hemma i socialtjänstens arbete.
– Jag tycker att den är helt apart! Jag förstår inte hur den hänger samman med socialtjänstlagen och socialtjänstens mål. Det är migrationspolitik så det skriker om det, det har inget med socialpolitiken och socialtjänsten att göra, säger hon.
I en kommentar skriver Camilla Waltersson Grönvall (M) att socialtjänsten ska kunna vägleda och informera om möjligheten till återvandring.
LÄS ÄVEN: Åtta av tio lärare kommer inte följa en anmälningsplikt
KOMMENTARSREGLER
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.
Den som inte följer våra kommentarsregler riskerar att bli blockerad och få sina kommentarer raderade.