De svenska journalisterna är starkt koncentrerade till Stockholms innerstad och framförallt är det på Södermalm man valt att bosätta sig. Länge utgjorde stadsdelen ett tryggt avstånd från de öppna gränsernas konsekvenser, men i veckan blev det Södermalms tur att bombas.

Senast 2015 visade en studie att tre av tio journalister bor i Stockholms stad och Södermalm beskrevs som ”ett journalist-Mecka”. Man slog även fast att journalister undviker områden med många invandrare.

När bomberna och granaterna nu kommit även till Södermalm, där ett bombdåd skedde vid en grekisk restaurang under natten mot tisdagen, är det många boende i området som förvånas att även dom tvingas ta del av den nya verkligheten i Sverige.

LÄS ÄVEN: Sprängning och skjutning i Stockholm

En av de som vaknade av smällen är Åsa Holmgren som bor på första våningen i huset där explosionen skedde.

– Tänk dig att du står bredvid en bomb, så högt lät det. Det som är så otäckt var att min första tanke var: nu smällde det en bomb. Att det är så nära ens medvetande, att det är det första man tänker, det är hemskt, säger hon till SvD.

Raserad verklighetsgräns

Efter den explosiva insikten om att Södermalm är en del av Sverige utanför tullarna har hela hennes världsbild förändrats.

– Men man tror ändå inte att det ska hända vid ens port. Där gick någon sorts verklighetsgräns sönder.

Då hon sitter i bostadsföreningens styrelse har hon haft kontakt med boende hela natten.

Inte första gången

Polisens utredning pågår för fullt.

– Vi har inlett en brottsutredning som är rubricerad allmänfarlig ödeläggelse och vi håller just nu på att undersöka ett antal iakttagelser och förhör personer för att kartlägga vad som har hänt och vilket motivet var, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

Detta är dock inte första gången Södermalm drabbats – senast i slutet av september bombades ett lägenhetshus på Barnängsgatan.

LÄS ÄVEN: Skottlossning och explosioner i Stockholm

LÄS ÄVEN: Så många skjutningar och bombningar har drabbat Sverige i år