Den långsökta ”konspirationsteorin” om biologiska laboratorium i Ukraina, som USA är inblandade i, är sann. Åtminstone delvis. Det bekräftar statssekreterare Victoria Nuland vid en utfrågning i USA:s senat. Hon säger att hon är orolig för att Ryssland får kontroll över forskningsanläggningarna, men undviker att svara på en direkt fråga om Ukraina även har tillgång till biologiska vapen.

– Har Ukraina kemiska eller biologiska vapen?

Under tisdagen får Victoria Nuland, statssekreterare för politiska frågor vid USA:s utrikesdepartement, svara på frågor i den amerikanska kongressen. Den som ställer den obekväma frågan om massförstörelsevapen är senatorn Marco Rubio.

LÄS ÄVEN: Jonathan återförenad med sin fru vid ukrainsk-polska gränsen

Bakgrunden till frågan är rykten om att ett av syftena med Rysslands invasion av Ukraina är att den ryska regeringen vill slå ut amerikanska laboratorium där det påstås forskas på kemiska och biologiska vapen. Några av anläggningarna påstås ligga nära den ryska gränsen.

”Biologiska forskningsanläggningar”

Victoria Nuland tvekar ett halvt ögonblick innan hon svarar undvikande på den republikanske senatorns fråga:

– Ukraina har biologiska forskningsanläggningar som vi nu är oroliga för att ryska trupper, ryska styrkor, kan försöka ta kontroll över. Så vi arbetar med ukrainarna med hur vi kan förhindra att något av det forskningsmaterialet hamnar i de ryska styrkornas händer, om de försöker närma sig.

LÄS MER: Tidigare ambassadören i Ryssland: DÄRFÖR kommer Putin INTE anfalla Sverige

Statssekretetaren svarar aldrig på om Ukraina har massförstörelsevapen. Däremot hävdar hon sig vara säker på att om det skulle ske en attack med biologiska eller kemiska vapen i Ukraina, så är det ryssarna som ligger bakom.

– Det är en klassisk rysk teknik att beskylla andra för det man själva tänker göra, påstår hon.

Avfärdades som konspirationsteori

Påståenden om att det finns laboratorium för biologisk forskning i Ukraina, som USA på något sätt är inblandade i, har tidigare avfärdats som konspirationsteorier. Prestigefulla amerikanska affärstidningar har skrivit längre hånfulla artiklar om uppgifterna. Flera Twitterkonton som spridit eller diskuterat frågan har stängts av från Twitter.

Så sent som igår hävdade Sveriges radio att ”inga som helst bevis lagts fram” för dylika laboratorier i Ukraina. Mindre än två timmar senare inleddes utfrågningen i senaten, där den kända amerikanska statssekreteraren bekräftar att de faktiskt finns.

Pest, mjältband, harpest och kolera

Bakgrunden till det amerikanska erkännandet står delvis att finna i att det ryska försvarsdepartementet i söndags påstod sig ha säkrat bevis för vilken typ av forskning som pågått vid de ukrainska laboratorierna. Bland annat hävdar Ryssland att det forskats på pest, mjältbrand, harpest och kolera vid forskningscentren.

LÄS MER: Ukraina om ryska krigsfångar: ”Ska slakta dem som grisar”

Det ryska försvarsdepartementet säger sig vara övertygat om att syftet med forskningen varit att framställa biologiska vapen. Det påstår också att det den 24 februari, samma dag som den ryska invasionen, skickades ut en order till laboratorierna om att omedelbart förstöra forskningsmaterialet, de dödliga virus och patogener det forskats på, så att ryssarna inte kommer över dem.

Kopior på dokumenten har publicerats av det ryska försvarsdepartementet och av ryska medier och nyhetsbyråer, vilka i sin tur blockerats och bannlysts i västvärlden.

Ryssland hävdar att detta är en ukrainsk order om att förstöra biologiska patogener. Faksimil

”Fuck the EU”

Victoria Nuland, 60, är en veteran inom amerikansk utrikespolitik som varit med ända sedan Bill Clintons dagar. Hon har själv, via sin pappa, ukrainsk bakgrund, och har varit en nyckelspelare när USA velat forma utvecklingen i de forna Sovjetstaterna efter kalla kriget.

Hon var den som samordnade det amerikanska stödet till proteströrelsen Euromaidan, som våren 2014 tvingade bort Ukrainas förre president Viktor Janukovytj från makten i något som Ryssland menar var en statskupp, men i västvärlden beskrivs som en folklig revolution.

LÄS MER: ”Allahu akbar” – Putin sätter in blodtörstig islamist-milis i Ukraina

Inte minst är Nuland känd för det läckta telefonsamtal från januari 2014 då hon informerar USA:s ambassadör i Ukraina, Geoffrey Pyatt, om hur hon vill att Ukrainas nya regering ska se ut.

Ett bekymmer på agendan just då är EU. Tanken på att tvinga bort en folkvald president från makten i ett europeiskt land, och samtidigt hamna i konflikt med Ryssland, är inte helt populär bland EU-länderna. Det är något som Nuland kommenterar med:

– Fuck the EU!

LÄS ÄVEN: VIDEO: Här varnar Åkesson för rysk upprustning – hånas av Reinfeldt