andrew cuomo

Foto: Delta News Hub, CC BY 2.0

Utrikes

USA: Coronakrisens posterboy störtas – anklagas för falsk statistik och sextrakasserier

Publicerad 2/25/2021
Annons

Medan medierna hade fullt upp med att kritisera Donald Trump hyllades i stället New Yorks guvernör Andrew Cuomo. Han framställdes som handlingskraftig och någon som förstått utmaningens komplexitet. Men i verkligheten var delstatens dödssiffror mycket högre och Cuomo själv anklagas för sexuella trakasserier.

Enligt en ny rapport har New Yorks hälsomyndighet kraftigt underrapporterat antalet dödsfall på delstatens äldreboenden. Man ska inte ha räknat dem som dött efter att de först förts till sjukhus.

Sedan sommaren har Cuomos hantering av pandemin och situationen på äldreboenden legat i fokus för omfattande granskning. Något som ytterligare kan försämra hans planer på att nästa år väljas till en fjärde ämbetsperiod är anklagelser om sexuella trakasserier.

Enligt Cumos före detta medarbetare Lindsey Boylan hade guvernören skapat en kultur inom sin administration där sexuella trakasserier och mobbning var så genomgripande att det inte bara var accepterat men förväntat.

Boylan var långt ifrån ensam om sina upplevelser men många är också rädda för att träda fram.

Smutskastning

Priset för att ha talat ut om trakasserierna blev bland annat att Cuomos administration gjorde allt för att smutskasta henne.

En kvinna som kontaktat Boylan berättade att guvernören hade beordrat henne att varna personal som upprörde honom att deras jobb stod på spel.

Då Ron Kim, ledamot av New Yorks delstatsförsamling, nyligen talade ut offentligt om guvernörens och hans närmastes metoder kommenterade delstatens borgmästare Bill de Blasio att mobbningen inte är något nytt.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
808Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons