trump vs eu

Foto: Michael Vadon/ derek4ukip

Utrikes

USA nedgraderar EU-diplomater: ses inte längre representera en stat utan istället en organisation

Publicerad 1/9/2019
Annons

USA:s president Donald Trump’s har sänkt statusen för EU:s diplomater i Washington från ”medlemsstat” till ”internationell organisation”. Förändringen innebär att dessa diplomater har mindre chans att bli inbjudna till högprofilerade evenemang och tillmäts mindre betydelse än under Obama-administrationen.

Det var tidningen Deutsche Welle som först rapporterade om nedgraderingen. Förändringen skedde i slutet av förra året utan förvarning. Den diplomatiska statusen nedgraderades från ”nationalstat” till ”internationell organisation”.

Efter att EU:s delegation upptäckte att de inte blivit inbjuda till vissa evenemang förra året bekräftade tjänstemän som organiserade statsbegravningen av före detta president George H.W. Bush för EU-diplomaterna att deras status blivit nedgraderad. Troligen skedde det redan i oktober eller i början av november.

Fick uppgradering under 2016
EU-tjänstemannen sa att David O’Sullivan fick sin status uppgraderad till nivån ”nationalstatsambassadör” först 2016, efter en lång och intensiv process i amerikanska utrikesdepartementet under president Barack Obama.

– De tog detta beslut en gång och det var ett välgenomtänkt beslut – och nu tar de tillbaka det med ett penndrag, sa en EU-tjänsteman till Deutsche Welle.

O’Sullivan ska dock ha fått sin status återställd senare.

Tjänstemannen tillade att det förvisso inte är ovanligt för en ny regering att göra som sina klassificeringar, men det är ovanligt att det sker först efter att den nya regeringen varit vid makten i två år.

Ses som ett anti-EU-beslut
Nedgraderingen från ”nationalstat” till ”internationell organisation” ses enligt DW som en anti-EU-hållning från Trump-regeringen.

Trump är en stark supporter av Storbritanniens utträde ur EU och har flera gånger kritiserat EU för dess handels- och försvarspolitik, men även på senare tid dess invandringspolitik.

I ett viktigt utrikespolitiskt tal sa även USA:s utrikesminister Mike Pompeo i december att europeiska länder måste hävda sin nationella suveränitet gentemot EU.

USA:s utrikesdepartement står fast vid sitt beslut
När EU-diplomaterna i Washington försökte häva nedgraderingen fick de besked strax innan julafton att USA står bakom sitt beslut.

Och på grund av den delvisa frysningen av olika regeringsfunktioner, som beror på att en budget inte klubbats i USA än, meddelade utrikesdepartement att deras presstjänst jobbar med reducerad styrka och att kontakter med media kommer att fokuseras till sådant som handlar om att rädda liv och egendom.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons