Nikki Haley i FN. Foto: U.S. Mission to the U.N.

USA:s hyllade FN-ambassadör lämnar sitt uppdrag

Delningar

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley meddelade på tisdagen att hon lämnat in sin avskedsansökan och deltog sedan tillsammans med president Donald Trump vid en presskonferens där hon hyllades för sina insatser. Haley lämnade inte något besked om skälet till avgången men har tidigare antytt att hon tänkt lämna det i slutet av året.

Beskedet har tagits emot med förvåning och till och med chock i USA. Haley har setts som en frisk fläkt i FN och som den som skulle göra upp med den USA- och Israel-fientlighet som under lång tid präglat stämningen i det internationella organet.

När Haley tillträdde uppdraget lovade hon att ”ruska om FN ordentligt” och klargjorde att det var ”en ny sheriff som kommit till stan”. Det löftet och beskedet anser de flesta att hon har infriat.

Haley har prisats för sin rättframhet om FN:s tilltagande vanstyre och har drivit igenom budgetnedskärningar för USA till FN. Hon såg också till att USA lämnade FN:s människorättsråd som hon beskrev som ”en varböld av politisk bias” och ”FN:s största misslyckande”.

Haley lyckades också säkra ett vapenembargo mot skurkstaten Sydsudan, något som den förra Obama-regimen misslyckades med. Tacktalen till Haley var flera till antalet från andra länders FN-ambassadörer när hon på tisdagen tillkännagav sin avgång. Det varmaste tacktalet kom från Israels ambassadör Danny Danon.

Det spekuleras nu i om beskedet att lämna posten som USA:s FN-ambassadör är ett steg i riktning mot ännu större uppdrag, exempelvis som utrikesminister eller rentav presidentkandidat i nästa val. Haley har dock förnekat åtminstone det sistnämnda och meddelat att hon ämnar kampanja för ett återval av Trump 2020.

Vid presskonferensen sades att Haley ska vara ledig en tid när hon vid årsskiftet lämnar sitt ambassadörsuppdrag. Trump sade också att han hoppades på att hon skulle komma tillbaka i någon annan roll i hans administration. Vem som blir Haleys ersättare i FN är ännu oklart. Besked väntas någon gång under de närmaste två tre veckorna

Haley har en bakgrund som bland annat guvernör i sin hemstat South Carolina och är förknippad med de konservativa republikanska Teaparty-rörelsen. Hon var initialt kritisk till Donald Trump när han tillkännagav sin presidentkandidatur men har efterhand ändrat inställning. Ingen schism med Trump ska ligga till grund för dagens besked.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

172 KOMMENTARER

 1. USA har blivit mycket tuffare nu, när de har blivit mer ”nationalistiska”. Och jag står fast vi att vi skulle kunna lära oss mycket av USA nu. Hur vi borde styra vårt land.

  • Styra och skapa konkurrens mellan länder är riktigt bra. Istället för att låta sig styras av globalister. Som skapar en konkurrens mot att billigaste land producerar och sänker alla länder. Näää USA gör rätt och som du säger borde vi ta efter dom.

   • USA är det enda landet i världen som klarar av att närsomhelst föra krig samtidigt på tre valfria krigskådeplatser på vår jord. Det är definitionen på en militär supermakt. Det enda andra landet som kom i närheten av detsamna var Sovjetunionen.

    • Nja.. Det var USA förr, då de hade som krav att klara två större och en mindre konflikt samtidigt!
     Nu klarar de knappt en större och definitivt inte flera, varken stora eller små.

     • Du är ingen militärexpert. Tycker du ska googla lite på ämnet innan du skriver. USA har 6 hangafartygsflottor som kan ingripa varsomhelst i världen på kort varsel och en gigantisk militärapparat som följer efter.

     • Materiellt och personal har de gott om, men USA har aldrig krigat mot någon kvalificerad motståndare sedan Andra Världskriget. Vad vet vi vad de kan när det verkligen skulle ställas krav på dem?

      T.ex. skulle Sverige kunna sänka deras hangarfartyg.

     • Då är vi två stycken amatörer! 🙂
      Skillnaden är att jag ”googlat” redan, vilket du uppenbarligen inte gjort!

     • US Navy har 19 fartyg som uppfyller den internationella normen för Hangarfartyg. Men bara 10 används som ”riktiga” Hangarfartyg. 2014 levererades USS America (LHA-6), ”amphibious assault ship” till amerikanska flottan.

      USS America är det första av en ny typ av lätta Hangarartyg (som i vilken flotta som helst skulle kallas Hangarfartyg)..

      Flaskhalsen är den flygande delen av utrustningen. Nästan två tredjedelar av USA: s flottans cirka 800 F / A-18 jakt/attackflyg har flygförbud på grund av uteblivet underhåll. Än fler har operativa begränsningar.

  • Ja, vi har mycket att lära av USA. Vi har inget försvar värt namnet, vi har ingen nationsgräns annat än den som finns i gamala kartböcker. Vi har en polismakt som är bakbunden och vi har ett skolväsende i kaos. Sjukvården utgörs av en telefonsvarare som upplyser vilken köplats man har. Någon regering har vi inte heller. Tack Björklund, tack Lööf.

 2. Lägg ner det korrupta FN!
  FN gör ingen som helst nytta förutom att administrera byråkrati, maktmissbruk och mutor.
  Kommunistfäste är vad det är.

 3. Skönt att den tokiga punjabkärringen försvann. Hon var nog ett av de mest odiplomatiska exemplar som någonsin varit s k ambassadör. Vidrig uppkomling.

 4. Så länge Israel ska kriga med nästan alla andra länder och fylla övriga med sk. flyktingar är det en närpå omöjlig uppgift att lobba bort Israel-fientlighet.
  Förstår att hon ger upp.

 5. Förenta nationerna hette tidigare Nationernas förbund. Vad blir nästa namnbyte? Världsstaten? Jag önskar FN:s snara undergång.

 6. Tror att Trump kommer kompromissa med Putin (speciellt efter incidenten med nedskjutna planet) om Syrien och krigstokiga Haley kommer sätta käppar i hjulet. Förhoppningsvis ryker galningen Bolton också.

 7. Trump vill uppenbarligen hålla sig väl med Nimrata Randhawa alias Nikki Haley.
  …och hon vill uppenbarligen inte gå in i någon strid med Trump i samband med den här avgången.

  Jag tror på teorierna om att hon har fått nog efter att John Bolton och Mike Pompeo satt ner foten. Hon är helt enkelt inte i synk med Trump-administrationen.

 8. ”Haley har dock förnekat åtminstone det sistnämnda och meddelat att hon ämnar kampanja för ett återval av Trump 2020.”

  Mig veterligen har Trump ännu inte offentligt avgjort huruvida han ämnar söka omval.

  Trump blev USA:s hittills äldsta förstagångsvalda president 2017.
  Skulle han söka och få förnyat förtroende kommer han att vara 78, snart 79 år när han får gå i pension 2025.

 9. Men det var ju synd, hon fungerade så bra som FN-ambassadör tyckte jag. Men tack ska hon ha för den tid hon gav uppdraget och det hon uppnådde.

 10. Bra!

  Nu kan Nikki Haley äntligen få jobba för sina riktiga chefer i Israel.

  En mindre sionist i FN är alltid goda nyheter.

 11. Undrar vad man skall tro, den som jag delar bostad med , vrålade idag ”Jag hatar dig”, jaha och varför då ?
  Fick inget svar bara fragda krig munnen.

  • Följande avsnitt med Janne Josefsson blev mer aktuellt där man hör honom och Anders Lindberg fara med osanningar.
   Så ingen av dem är så hederliga som många skulle tro, de lider av samma åkomma att vinkla på sanningen för att inte stöta sig med sina Journalistkollegor som har den oturen av att vinkla sina åsikter så att PK inte kommer och skäller ut dem.
   Jo, så är det vilket aldrig skrivs om, massor av journalister får skällning för att de råkat säga den olämpliga sanningen!
   Just därför är det mycket svårt att veta när journalister menar det dem säger! Min personliga uppfattning är att de är hårt hållna av att inte få skriva ner sådant som skulle göra dem till bra journalister. Detta sagt för att jag har och har haft journalister i släkten och var med på en 50 års skiva när deras Chefredaktör fyllde år på tidningen SvD.
   Just han berättade för mig att Fam. Bonniers bestämmer sanningshalten vilken nivå den ska ha!

 12. Dear Mr President Trump,
  I would like to apply for the position as ambassador to the UN. I promise to raise hell and make life difficult for both corrupted, leftists, muslims and globalists. I would protect the interests of the white nations like no one before.

 13. Dagens skämt

  Hyr ut en lägenhet på Rosengård, i ett väldigt tryggt område med goda bussförbindelser.

  Lägenheten är 32 kvm, och hyran är på 4624 kr inkl vatten, el, kabeltv & bredband.

  Hyr ut lägenheten från och med 3 November till 31 Januari.

  Annonsören har i enlighet med Blockets regler lovat att INTE kräva förskottsbetalning eller deposition innan lägenheten är visad och hyresavtal är skrivet.
  Hyr lägenhet tryggt!
  Uthyres korttid
  Uthyres av: Johannes

 14. Följande avsnitt med Janne Josefsson blev mer aktuellt där man hör honom och Anders Lindberg fara med osanningar.
  Så ingen av dem är så hederliga som många skulle tro, de lider av samma åkomma att vinkla på sanningen för att inte stöta sig med sina Journalistkollegor som har den oturen av att vinkla sina åsikter så att PK inte kommer och skäller ut dem.
  Jo, så är det vilket aldrig skrivs om, massor av journalister får skällning för att de råkat säga den olämpliga sanningen!
  Just därför är det mycket svårt att veta när journalister menar det dem säger! Min personliga uppfattning är att de är hårt hållna av att inte få skriva ner sådant som skulle göra dem till bra journalister. Detta sagt för att jag har och har haft journalister i släkten och var med på en 50 års skiva när deras Chefredaktör fyllde år på tidningen SvD.
  Just han berättade för mig att Fam. Bonniers bestämmer sanningshalten vilken nivå den ska ha!

 15. Äntligen!
  Inte en dag för tidigt, nu kanske den hotfulla krigsretoriken från USAs FN representant är över.
  En krigshetsare och bundsförvant till terrorstaten Israel har gett upp, det är bara att gratulera FN och dess förbättrade möjligheter till diplomati nu!

  • Både du och Margot Wallström är lika glada.Som om det numer antivita socialistiska FN längre spelar någon slags första fiol i världen.

   • Ja vi är nog lika glada.
    Hon kommer säkert att bli rikligt belönad av dem hon tjänat så du behöver inte oroa dig för hennes framtid. Vänta och se, hon dyker nog upp i andra sammanhang som tjänare åt någon oligark.

   • Det är ett och samma troll med olika konton som spyr galla över USA och Israel. Känns igen på det monotona upprepade tugget i samtliga inlägg.

    • Det är patetiskt att läsa dina inlägg. Du är tydligen helt indoktrinerad, blind och naiv. US har de de två senaste decennierna startat krig i nio länder (om jag räknat rätt) har haft 21 år av fred sedan 1776 och är ansvarig för många miljoner människors död och flykt, bl.a till Sverige. Israel styr USA: utrikespolitik och är medansvariga. Så sluta tala om troll, du är komplett okunnig.

 16. Vi har sett det förut, en attack med beskyllningar som om sanningshalten ökar med röstläget och valet av anklagelserna. En envägsdiplomati som till slut gör att andra vänder ryggen till.
  Imponerar på dom som anser att fiender till ens fiender är en ens vänner.

 17. Förstår vänstern ens vem Soros är. Vad han gjorde under andra världskriget. Vilka han stal ifrån. Nu sitter han och komponerar USAs andra inbördeskrig. Trump är den ende som kan mäta sig med denne. Den 6e november gäller det.

 18. Häxan Hayley var retoriskt lika fientlig mot Iran, Ryssland och Syrien som dito häxan Crooked Hillary – båda extrema neocons skolade av McCain.

 19. This is all good.
  Haley was a never Trumper. While I truly respect what she has done, Trump and her are not completely on the same page.

  Trump nominated a number of people because he had a strategy needing to placate a bunch of politicos. Dunno if that was the case with Haley, but the 2 were not on the same page same as Trump and Tillerson were not on the same page.

  This is a positive event.

   • Hyllar och hyllar. Men Putins och Irans utrikespolitik är rationell och följer deras egenintresse, den är förutsägbar och återhållsam. Medan USAs utrikespolitik är fullständigt vansinnig och fruktansvärt destruktiv och mordisk.

    Se vad som hände i Libyen efter att USA agerade flygvapen åt jiahdisterna där? Kaos, förstörelse, svält, fattigdom. Hundratusentals har dött.
    Eller se vad som hände i Irak efter USAs aggressionskrig mot regimen där? Över en miljon lär ha dödats i kaoset där. Och kristendomen har mer eller mindre utrotats från Irak och mellanöstern på grund av USA. Och om du ogillar Iran så är Irak numera alltmer allierat med Iran. USAs utrikespolitik är vansinnig. Eller se på Syrien där USA har gett sitt stöd till Al Qaeda. Det är verkligen inte klokt.
    Eller se vad USAs nära allierade Saudi med USAs vapen och rådgivare och bistånd och goda minne gör i Yemen? Modernt krigsflyg mot civilbefolkning är snarare regel än undantag. Och det hämningslösa kriget har skapat en enorm svältkatastrof och koleraepedemi. Ondska.
    Och såna som Haley driver hela tiden på för mer krig och mer vansinne.

 20. Patetiskt lögnaktig rubrik av Samhällsnytt. Nikki Haley är ett dåligt skämt och att hon skulle ha ändrat på länder i FN hur dom ser på USA och Israel är lögn. Samhällsnytt tog inte upp att Nikki Haley stödde att nazisterna skulle få igenom sina krav i Kiev. För att inte tala om Syrien och att hon stödjer givetvis som USA jihadister i Syrien.

 21. Tråkigt när profiler lämnar, hon är en rättfram-typ som jag gillar. Hon framför sitt lands ståndpunkter på ett klart och tydligt sätt oavsett vad det gäller.

 22. Enligt min åsikt är Haley en ytterst farlig person som likt en spåkärring förutsåg att Assad skulle använda kemiska vapen i Idlib, något som inte hände, och att USA därför skulle anfalla Syrien.

  Det är inte första gången som USA och deras allierade, UK och Frankrike, använder ”false flag” operationer för att rättfärdiga sina anfallsaggressioner.

  • Trump uttalade sig för någon vecka sedan att han såg en tvåstatslösning som ett alternativ i Israel-Palestina. Något som säkert framkallade panikångest för många sionister på båda sidor Atlanten, däribland Haley. Att Trump och Haley började som motståndare och fortfarande inte drar jämnt ryktas också.
   Sionisterna måste få Trump på andra tankar och ett sätt att få honom på det är att smörja hans ego. Ett sätt att göra detta är att få honom till att utnämna sin egen dotter till ny FN-ambassadör. Då skulle Israel få en stark röst och dessutom en som Trump lyssnar på. Svärsonen arbetar på en fredsplan för Mellanöstern. En lösning som naturligtvis bara har en vinnare.

   Den svårt sionistiska Haley beskrev i sitt avskedstal kabbalisten Kushner som ett dolt geni.

 23. Lyssnade igår på hela Trumps tacktal och hyllning till Nicki Haley och hon poängterade att när hon gick in som fn ambassadör så var det med avsikten 2år och inte längre.

  Tror inte det är något ont blod mellan Trump och Nicki då han omger sig med många kvinnliga medarbetare och alla talar gott om honom som chef.

  • Även om man inte är nöjd med resultatet,
   blir reaktionen inte alltid: You are FIRED!

   Save face is important!

   Men hon är sannolikt en HÖK?
   Som vill mucka KRIG med Ryssland…

   Kemattackerna i Syrien stinker CIA False Flag Operation…

   Varför skulle Assad använda det,
   precis som Trump talade om tillbakadragande?

   Fullt så korkad är han knappast!

 24. citat från Friatider
  På tal om FN så varnar nu Polska inrikesdepartementet som säger att avtalet ”Global compact for safe, orderly and regular migration” hotar landets säkerhet och främjar illegal invandring.

  ”Avtalet strider mot den polska regeringens prioriteringar, det vill säga
  polska medborgares säkerhet och att kunna kontrollera flödet av
  invandrare”, fortsätter man.

  Det svenska regeringskansliet har sagt man tänker skriva under ramverket.

LÄMNA ETT SVAR