Nikki Haley

Nikki Haley i FN. Foto: U.S. Mission to the U.N.

Utrikes

USA:s hyllade FN-ambassadör lämnar sitt uppdrag

Publicerad 10/9/2018
Annons

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley meddelade på tisdagen att hon lämnat in sin avskedsansökan och deltog sedan tillsammans med president Donald Trump vid en presskonferens där hon hyllades för sina insatser. Haley lämnade inte något besked om skälet till avgången men har tidigare antytt att hon tänkt lämna det i slutet av året.

Beskedet har tagits emot med förvåning och till och med chock i USA. Haley har setts som en frisk fläkt i FN och som den som skulle göra upp med den USA- och Israel-fientlighet som under lång tid präglat stämningen i det internationella organet.

När Haley tillträdde uppdraget lovade hon att ”ruska om FN ordentligt” och klargjorde att det var ”en ny sheriff som kommit till stan”. Det löftet och beskedet anser de flesta att hon har infriat.

Haley har prisats för sin rättframhet om FN:s tilltagande vanstyre och har drivit igenom budgetnedskärningar för USA till FN. Hon såg också till att USA lämnade FN:s människorättsråd som hon beskrev som ”en varböld av politisk bias” och ”FN:s största misslyckande”.

Haley lyckades också säkra ett vapenembargo mot skurkstaten Sydsudan, något som den förra Obama-regimen misslyckades med. Tacktalen till Haley var flera till antalet från andra länders FN-ambassadörer när hon på tisdagen tillkännagav sin avgång. Det varmaste tacktalet kom från Israels ambassadör Danny Danon.

Det spekuleras nu i om beskedet att lämna posten som USA:s FN-ambassadör är ett steg i riktning mot ännu större uppdrag, exempelvis som utrikesminister eller rentav presidentkandidat i nästa val. Haley har dock förnekat åtminstone det sistnämnda och meddelat att hon ämnar kampanja för ett återval av Trump 2020.

Vid presskonferensen sades att Haley ska vara ledig en tid när hon vid årsskiftet lämnar sitt ambassadörsuppdrag. Trump sade också att han hoppades på att hon skulle komma tillbaka i någon annan roll i hans administration. Vem som blir Haleys ersättare i FN är ännu oklart. Besked väntas någon gång under de närmaste två tre veckorna

Haley har en bakgrund som bland annat guvernör i sin hemstat South Carolina och är förknippad med de konservativa republikanska Teaparty-rörelsen. Hon var initialt kritisk till Donald Trump när han tillkännagav sin presidentkandidatur men har efterhand ändrat inställning. Ingen schism med Trump ska ligga till grund för dagens besked.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
644Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons