USA får slut på pengar att skicka till Ukraina vid årsskiftet, skriver Financial times. Och i kongressen växer motståndet mot det utdragna proxykriget mot Ryssland.

Det är Vita husets budgetkoordinator Shalanda Young som i ett brev under måndagen, riktat till såväl Demokraterna som Republikanerna i den amerikanska kongressen, varnar för den uppkomna situationen.

”Om inte kongressen ingriper, så kommer vi vid årsskiftet ha slut på pengar för att anskaffa mer vapen och utrustning till Ukraina och för att tillhandahålla mer utrustning från amerikanska lager”, skriver hon och förtydligar:

”Det finns ingen magisk pott med finansiering tillgänglig för att hantera den här situationen. Vi har slut på pengar – och tiden är nästan ute.”

111 miljarder dollar

USA har sedan den ryska invasionen i februari förra året spenderat 111 miljarder dollar, motsvarande 1 160 miljarder svenska kronor, på kriget i Ukraina. En hiskelig summa pengar.

Omkring hälften av det i form av vapen. Resten som finansiellt stöd och humanitär hjälp. USA är näst efter EU den största finansiären av Kievregeringens kamp mot ryssarna.

Det är ingen nyhet att de amerikanska pengarna håller på att ta slut. Vita huset-talesmannen John Kirby talade om det redan i oktober i år och det har återkommande varnats för att de amerikanska vapenlagren blir allt tommare.

LÄS ÄVEN: Vita huset: ”Börjar närma oss slutet” på stödet till Ukraina

Shalanda Youngs brev är emellertid den mest konkreta tidsramen hittills för hur pass lång tid det är kvar. Det rör sig, enligt henne, bara om några veckor.

Ytterligare 106 miljarder

För att lösa pengakrisen vill president Joe Biden att kongressen avsätter ytterligare 106 miljarder dollar, alltså omkring 1 100 miljarder kronor, som ”nödfinansiering”. Mer än hälften av det ska gå till Ukraina. Resten till Israel och för att kapprusta mot Kina i Asien; i Stilla havet och Indiska oceanen.

Men i representanthuset säger Republikanerna nej till en sådan ”monsterutgift”. Sedan mellanårsvalet förra hösten är de i majoritet i det amerikanska parlamentets underhus.

Än värre för krigshökarna i Vita huset, så leds Republikanerna sedan oktober i år av Mike Johnson. Han har varit kritisk till det amerikanska engagemanget i kriget sedan förra våren.

– Vi borde inte skicka 40 miljarder utomlands när vår egen gräns är kaos, amerikanska mammor kämpar för att få tag på välling, bensinpriserna är rekordhöga och amerikanska familjer kämpar för att få ekonomin att gå ihop, utan ordentlig inblick i vad pengarna går till, sade han då.

LÄS ÄVEN: Biden under press när desperata familjer försöker smuggla välling från Europa

Lockar med skärpt gränsskydd

Mike Johnson menar att amerikanska skattepengar försvinner till Ukraina, utan att någon egentligen vet vart de tar vägen. Han vill skära i de offentliga utgifterna för att få kontroll över den amerikanska statsskulden, som nu överstiger 33 600 miljarder dollar.

”Kongressen måste inse att denna utveckling är ohållbar och att fler oansvariga utgifter ytterligare kommer äventyra vår ekonomi och vår nationella säkerhet”, hette det i ett uttalande tidigare under hösten.

Politiker i senaten försöker emellertid få med sig skeptiska republikanska politiker på att fortsätta stödja kriget i Ukraina, i utbyte mot att även satsa mer pengar på att bevaka gränsen mot Mexiko.

LÄS MER: Nato: Ryssland inget omedelbart militärt hot mot våra allierade