På kort tid har flera kvinnor på Ekerö blivit utsatta för sexuella ofredanden och förföljelser. I fredags greps en man misstänkt för att ha ofredad några flickor i ett omklädningsrum på ett bad men redan i helgen var det dags igen då en kvinna antastades efter att hon stigit av bussen vid Ekerö centrum. Nu sprids oron och man rör sig helst inte ute själva.

Händelsen vid Ekerö centrum under natten mot söndagen rubriceras som försök till våldtäkt då gärningsmannen tog tag i kvinnan och blottade sig samtidigt men avbröt sedan av någon anledning och sprang ifrån platsen. Polis sökte med hundpatrull men hittade ingen. Man har heller inget signalement att gå ut med.

– Polisen har ökad närvaro och det är bra om folk går ut tillsammans i området och finns där. Det avskräcker den med andra avsikter än att motionera i området, säger Carina Skagerlind, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Inskränkt frihet
Oron och rädslan är påtaglig bland kvinnorna på Ekerö. Man undviker att röra sig ensam och har utrustat sig med överfallslarm.

– Det är jättetråkigt att man ska behöva tänka sig för och att någon annan begränsar vad jag kan göra och inte göra, säger en kvinna.

– Jag tänker ju att man är mer trygg här i centrum, men tydligen inte. Det är obehagligt att man inte ska kunna gå här när det är mörkt, säger en annan kvinna.

Från Ekerö kommun har man ökat väktarnas närvaro och uppmanar även dem till fortsatt försiktighet och uppmärksamhet.