2019 gick antalet bildelsstölder i Stockholmsområdet ned rejält jämfört med ett par år innan. Men under första kvartalet i år har de vänt uppåt igen kraftigt – i vissa områden med så mycket som 150 procent.

Det är främst airbags, strålkastare och navigationssystem från finare bilmärken ligorna är ute efter men även annat. I många fall är man specialiserade på vad man gör.

3 638 anmälda bildelsstölder i Stockholmsområdet under årets tre första månader är den högsta siffran sedan hösten 2017. I exempelvis Botkyrka kommun har stölderna ökat med mer än 150 procent jämfört med första kvartalet 2019.

Det var redan i höstas som stölderna började ta fart igen och september och oktober var inga roliga månader enligt Torbjörn Serrande, utredare på Larmtjänst.

– Stölderna gick ju ner väldigt ordentligt 2019 efter att ha varit väldigt höga 2017. Under 2018 gjordes ett väldigt bra polisarbete, och mellan januari till augusti 2019 hade vi bland de lägsta nivåerna på väldigt länge. Det där vände och från september till oktober har det inte varit några roliga månader, men jag ser en minskning i mars, säger Torbjörn Serrande, utredare på Larmtjänst, till Mitt i.

Han hoppas och tror att pandemin kan ligga bakom nedgången i mars och framöver, men påpekar samtidigt att det kan finnas övervintrade gäng eller delar av gäng kvar i Sverige som fortfarande är aktiva.

Litauen och Rumänien

Ligor från de forna öststaterna pekats ut som gärningsmännen bakom de omfattande stöldturnéerna av polisen, framför allt från Litauen och Rumänien. Nio av tio svenska bildelsstölder begås av dessa internationella brottsnätverk.

– En ratt från en BMW kan man sälja för 22 000 kronor så det är väldigt stora pengar som de här brottsnätverken kommer över, säger Fredrik Lindstedt på Gränspolisen i Stockholm.

Fri lejd

– Vi lägger ungefär en procent av vår kontrolltid på bilar som lämnar Sverige. De övriga 99 procent lägger tullen på att kontrollera fordon, paket och personer som kommer in i Sverige, säger Peter Matsson som är biträdande chef på Tullen i Stockholm.