Det polska parlamentet har röstat igenom en ny lag som begränsar utomeuropeiska investerares möjlighet att äga mediebolag i landet. Lagförslaget godkändes av underhuset tidigare i år. USA uppges nu vara upprörda över att amerikanska bolag går miste om den polska marknaden och väljer att kalla det ”en attack på pressfriheten”. Den polska regeringen försvarar lagen med att man vill förhindra att utländsk propaganda förvränger den inhemska samhällsdebatten.

Sedan lagen röstats igenom av parlamentet, i fredags, återstår bara ett godkännande av president Andrzej Duda innan lagen träder i kraft. Ett företag som kommer att påverkas av den nya lagen är TV-bolaget TVN24, som ägs av amerikanska Discovery. Kanalen har under lång tid varit hårt fientlig mot det polska regeringspartiet Lag och Rättvisa.

Redan idag är utomeuropeiskt ägande i polska mediebolag begränsat till 49 procent, den nya lagen skärper kraven ytterligare. Genom att arbeta via ett dotterbolag i Nederländerna har de amerikanska ägarna hittills klarat sig undan det polska regelverket. Det kryphålet tätas nu till med den nya lagen.

LÄS ÄVEN: Professor: Polen har starkare skydd av rättsstaten än Sverige

Vill begränsa utländsk propaganda

TVN Group Discovery, som nu alltså riskerar tvingas sälja TVN24 och därmed förlora möjligheten att opinionsbilda i Polen, slår bakut och kallar i ett pressmeddelande den nya lagen ”en attack utan motstycke mot fria media från det polska överhuset”.

Enligt SVT skriver även en talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet att: ”USA är djupt oroade över händelserna i Polen och den lag som skulle underminera yttrandefrihet, pressfriheten och förstöra för utländska investerare”.

Anledningen till att den nya medielagen tagits fram är att den polska regeringen ser problem med att att utländskt ägda medieföretag påverkar och förvrider landets samhällsdebatt. Landets konservativa politik har under en längre tid varit utsatt för ett vänsterliberalt medie- och politikerdrev utifrån som många polacker uppfattar som ohederligt och svartmålande och förbi gränsen för vad som är Polens inre angelägenheter.

Premiärminister Mateusz Morawiecki sa under torsdagen att syftet är att förhindra utländska organisationer från att ”påverka mediedebatten och opinionen”, skriver Newsweek.

LÄS ÄVEN: Sverige skyllde på Polen när Karlshamnsverket startades – trots stor elimport från Polen