Abir_Al-Sahlani_83763
Inrikes

Utreddes för förskingring av miljoner i biståndspengar – toppkandiderar för Centern i EU-valet

Publicerad 11/27/2018
Annons

I november 2013 delgavs den centerpartistiska riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani misstanke om brott. Detta efter att drygt tre miljoner kronor förskingrats i ett biståndsprojekt som partiet administrerade i Irak. Hon tvingades ta time-out från riksdagen. Nu nomineras hon av partiet till en plats i EU-parlamentet.

Brottsutredningen påvisade stora redovisningsbrister i Centerpartiets internationella stiftelse där Abir Al-Sahlani hade ett framskjutet ansvar. Bland annat var 3,2 miljoner skattekronor som utbetalats av Sida spårlöst försvunna. Pengarna skulle ha gått till ett biståndsprojekt för att bygga demokrati i Irak.

En försvårande omständighet var att en ansenlig del av pengarna slussats vidare till partiet Nationell Demokratisk Allians där Abir Al-Sahlanis pappa Abid Al-Sahlani är partiledare. Far och dotter var direkt involverade i projektet.

Brottsutredningen kunde på grund av den kaotiska situationen i Irak och andra omständigheter aldrig klarlägga vad som hänt med pengarna och vilka som agerat brottsligt och på vilket sätt. Juridiskt friades därför i maj 2014 Abir Al-Sahlani från de direkta brottsmisstankarna.

Trots att Abir Al-Sahlani, oavsett brottsligt förfarande eller inte, haft ansvaret för de försvunna pengarna och dessutom i vad som kritiserats som nepotism använt en stor del av dem som indirekt partistöd för sin egen fars parti i Irak, valde Centerpartiet att kort efter frikännandet ta Abir Al-Sahlani till nåder igen. Hon kunde därmed återvända till riksdagsarbetet.

Inför det stundande valet till EU-parlamentet nominerar nu Centerpartiet Abir Al-Sahlani som en av toppkandidaterna. Hon återfinns på en andraplats efter förstanamnet Fredrick Federley.

Abir Al-Sahlani vill enligt ett uttalande på den presskonferens där hennes kandidatur offentliggjordes, arbeta med polisiära och rättsliga frågor. Hon vill även bekämpa ”högerpopulismen” i Europa.

Även Fredrick Federley har deklarerat att han går till val på att bekämpa det han kallar ”ytterkantshögern” och ”mörka krafter” i Europa och kallar valet för ett värderingsval på samma sätt partiledaren Annie Lööf karakteriserade riksdagsvalet, där Sverigedemokraterna pekades ut som partiets huvudfiende.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
687Senatorn till Zelenskyj: ”Ryssar dör – de bästa pengarna vi någonsin spenderat”
Annons