Den Alliansstyrda kommunen Kristianstad i Skåne uppmärksammas för att ha dragit in en utsatt kvinnas matpengar efter att Svenska kyrkan överfört ett bidrag till hennes konto. Pengarna från kyrkan skulle täcka en resa till den avlidna systerns begravning. Kommunen ansåg inte att resan var nödvändig och drog in motsvarande belopp från kvinnans matpengar.

I mitten av juli rapporterade Samhällsnytt om en arbetslös man i Högsby i Kalmar län som hamnade i en akut nödsituation utan pengar till mat och hyra men fick kalla handen av socialtjänsten eftersom han hade ”19 kronor på sitt konto vilka kan användas till mat”. Detta samtidigt som kommunen storsatsat på att ta emot migranter. Nu uppmärksammas en liknande händelse i en annan kommun som profilerat sig för att ta emot många nyanlända.

LÄS ÄVEN: Högsby kommun nekade man nödhjälp: ”Du har 19 kronor på ditt konto vilka kan användas till mat”

En utsatt och arbetslös kvinna i Kristianstad som erhåller socialbidrag hade ansökt om ett bidrag från Svenska kyrkan för att resa till urnsättningen av sin avlidna syster. Men när bidraget kom in på kvinnans konto reagerade socialen och klassade det som inkomst. Resultatet blev ett avdrag på 1 000 kronor som skulle gå till mat för henne själv och barnen, rapporterar Lokaltidningen.

Begravningspengen skulle användas till mat
Enligt socialnämnden var det glasklart. Har man fått in pengar på kontot spelar det ingen roll vad de ska användas till för ändamål – död syster eller inte. Dessa pengar skulle kvinnan i stället använda till att köpa mat resonerade nämnden.

Kvinnan bestred socialnämndens beslut hos Förvaltningsrätten i Malmö. De granskade beslutet och konstaterade att insättningen hade en rimlig anledning. Nu ska kvinnan därför återfå den förlorade summan.

Ekonomisk kris efter stort mottagande av migranter
Samtidigt som socialnämnden intog en benhård inställning gentemot den utsatta kvinnan visar en nätgranskning att Kristianstad under flera år har storsatsat på nyanlända migranter. Den förda politiken har försatt kommunen i djup ekonomisk kris.

Bland annat går det att läsa i en ledare författad av Carolin Dahlman som publicerades den 7 maj 2019 i Kristianstadbladet att kommunen väntas få ökade kostnader för försörjningsstöd till migranter som nått den bortre tidsgränsen för statligt etableringsstöd men inte skaffat sig ett arbete.

I Kristianstad väntar man få ökade kostnader för försörjningsstöd av samma skäl som i Hässleholm, nämligen att fler hushåll går ur den statliga etableringen. Förra året var de 31 och fram till vecka 16 hade det redan kommit 26 hushåll. Flera kommer att gömmas undan statistiken via de 5 miljoner som tack vare S flyttades från till arbetsmarknadsåtgärder och som kommer att ge vissa kommunalt nystartsjobb i stället för rena bidrag, men ärligt talat är det ju nästan samma sak.

Men det slutar inte där. I början av juni uppmärksammade Kristianstadsbladet ett nödlarm från kommunen som inte klarar av att upprätthålla den sociala välfärden på grund av migrationen. Enligt kommunalråd Peter Johansson (M) är läget ”otroligt bekymmersamt” och ett ”stålbad” väntar kommunen som har en låneskuld på 1,6 miljarder kronor.

LÄS ÄVEN: Kostnaderna för ’ensamkommande’ skenar – SKL behöver mer pengar

Budgethål på 130 miljoner
Inför nästa års budget i kommunen saknas det 130 miljoner kronor och det framgår att en starkt bidragande orsak till den dåliga ekonomin är att nyanlända migranter belastar välfärden.

– Vi startade under den perioden en skolklass i månaden, totalt mellan 25 och 30 nya skolklasser där vi löste det med paviljonger. Nu måste vi bygga nya skolor i en takt som vi inte mäktar med. Vi måste få beslutsfattarna i Stockholm att fatta detta. Kommunerna klarar inte det här. Kostnaderna rusar iväg, berättade Johansson.

Tvingas spara 200 miljoner
Den 25 juni skrev Lokaltidningen att Kristianstad under kommande år måste spara omkring 200 miljoner kronor på den kommunala servicen till invånarna. Det är ett måste om kommunens ekonomi ska gå ihop, givet de utgifter man har dragit på sig för migrationen.

LÄS ÄVEN: Elever i Lindesberg tvingas äta fil till lunch – när kommunen satsar på migranter

SD växer kraftigt
Vid valet förra året ökade Sverigedemokraterna kraftigt i Kristianstad. Partiet gick från 17,47 procent till 23,05 procent i väljarstöd.

LÄS ÄVEN: Påkostat utomhusbad förstört varje kväll sedan starten