11-åriga Ebba Åkerlund var en av dem som i terrordådet i april förra året på Drottninggatan i Stockholm brutalt mördades av den illegale invandraren Rakhmat Akilov. Nu ägnar sig en annan illegal invandrare åt att systematiskt skända Ebbas grav. I stället för att förpassas ut ur landet i enlighet med utvisningsbeslut släpps han av polisen om och om igen ut i samhället.

Det är mördade Ebbas pappa Stefan som i ett Facebook-inlägg ifrågasätter den polisiära hanteringen av den utvisningsdömde man som vid fler än 30 tillfällen vandaliserat Ebbas grav. Vid flera av dessa brottstillfällen har mannen gripits av polisen men försätts efter en timmes förhör på fri fot igen.

Det är ett mönster som enligt Stefan har pågått i ett halvårs tid nu – mannen skändar Ebbas grav, grips av polisen men är strax ute på gatan igen. Stefan ställer ett antal öppna frågor till polisen och andra ansvariga som kan sammanfattas enligt nedan:

  • Hur kommer det sig att mannen som är dömd till utvisning aldrig har lämnat landet?
  • Varför döms han inte till fängelse i ett år så som anges i domen om han bryter mot utvisningsbeslutet?
  • Varför verkställs inte utvisningen, varför förvarstas inte mannen i avvaktan på verkställande och varför släpps han ut i frihet trots att han ertappats med ett stort antal gravskändningsbrott?

Stefan berättar att han personligen tagit mannen på bar gärning när denne varit i färd med att vandalisera Ebbas grav. Allt han får från polisen är ett ”bra jobbat”, sedan släpps mannen fri igen.

I Facebookinlägget håller Stefan landets rikspolitiker ansvariga för dotterns död i ett terrordåd som kunde ske just på grund av den sortens brist på agerande som nu återupprepas med gravskändaren. Han citerar industrimannen Leif Östlings famösa ”Vad fan får jag för pengarna?” i skenet av att lag och ordning inte upprätthålls i Sverige och att föräldrar som han själv får betala det ultimata priset för detta.