Vad krävs för att bli riksdagsledamot för Sverigedemokraterna?

Delningar

➤ KRÖNIKA Vad krävs för att bli riksdagsledamot för Sverigedemokraterna? Frågan har väckts efter att det avslöjats att en servitris som påstås ha haft en affär med en SD-topp plötsligt dök upp på partiets riksdagslista. Samtidigt har flera tunga namn petats från samma lista. Historien riskerar att vara droppen som får bägaren att rinna över eller snöbollen som drar igång en lavin och spolierar SD:s högt ställda ambitioner inför höstens riksdagsval.

I det senaste avsnittet av den populistiska tidskriften Kvartals lördagsintervju fick Jimmie Åkesson frågor av överhoppade SR-medarbetaren Jörgen Huitfeldt om varför den erfarne tidigare partiledaren Mikael Jansson inte finns med på riksdagslistan. SD-ledaren hävdade att detta berodde på hårdnande konkurrens om riksdagsplatserna som en följd av att SD vuxit och fått en bredare rekryteringsbas av kompetenta personer att välja bland.

Det påståendet krockar för många SD-väljare med historien om hur en servitris och partypingla från Stureplan, utan någon erfarenhet av politiskt arbete och som därtill tills helt nyligen deklarerat sig vara starkt SD-kritisk, valsar in på riksdagslistan efter att ha tillbringat sena kvällar och nätter i en SD-topps riksdagslägenhet.

Den här historien är inte så mycket en present till de så kallade sjuklöverpartierna i det politiska etablissemanget som det är en tidig julklapp till nystartade Alternativ för Sverige med tidigare SDU-ledaren Gustav Kasselstrand i spetsen. Det som hittills varit något av en rännil från SD till AfS kan nu komma att växa till en strid ström.

SD-ledningen tycks också mer fylld av stursk arrogans än krismedvetande och självrannsakan. I nyss nämnda lördagsintervju upprepade Åkesson det raljanta öknamn man tidigare gett det nya partiet – ”Alternativ för sparkade”. Det vittnar om att man inte har insett situationens allvar.

Sverigedemokraterna har länge kritiserats både utifrån och inifrån för toppstyrning, konformitetskrav och nepotism. Om vi tar det sistnämnda först så är det påtagligt många flickvänner, svärmödrar och andra dambekanta till den mansdominerade partinomenklaturan som belönats med uppdrag, tjänster och anställningar av varjehanda slag. Att det inte ser särskilt bra ut behöver man knappast ens nämna.

När det gäller toppstyrningen är jag inte fullt lika kritisk som somliga andra. Det är begripligt att ett relativt nytt och snabbt växande parti måste vara tuffare än andra med att se till att inte extremister och stollar tar sig in i partiet och river ned det förtroende som man under lång tid mödosamt byggt upp.

SD har – med undantag för Vänsterpartiet – en större gränsyta än andra partier mot extrema rörelser och personer, som delar partiets nationalistiska grundsyn men inte alltid de demokratiska och reformistiska grundvärderingarna. Där frodas både våldbejakande tankegods och antisemitiska konspirationsteorier.

Det starka konformitetskravet är däremot problematiskt. Det förefaller gå långt utöver vad som är rimligt för att undvika att ovan nämnda stollar och extremister får inflytande.

Det tycks också vara den verkliga orsaken till att Mikael Jansson fick respass från riksdagslistan. I Kvartals lördagsintervju nämner Åkesson de tillfällen då Jansson kommit på kant med partitoppen i försvarspolitiska frågor. Det verkar ha räckt med att Jansson ifrågasatt partiets nya mer luddiga inställning till Nato för att mista förtroendet för en ny mandatperiod i riksdagen.

Åkesson menade att SD som ett nu större och bredare parti och med ambitioner på att bli statsbärande måste vara beredda att kompromissa. Och visst är det så, men att gå från ett nej till ett kanske i Nato-frågan kan jämföras med att göra samma sak i EU-frågan. För många av SD:s kärnväljare är det grundvärderingsfrågor man som nationalist inte kompromissar med. Och man bör inte som försvarspolitisk talesperson få sparken för att man står fast vid sådana värderingar när andra i partiet vacklar.

Vem vill jag helst se på riksdagslistan för det parti jag överväger att rösta på – omvittnat hängivna och erfarna Sverigevänner som Kent Ekeroth, Mikael Jansson och Thoralf Alfsson eller nån festprissa som misstänks halkat in sängvägen och i bästa fall gör ett dåligt jobb men i värsta fall blir nästa skandalledamot som partiet måste utesluta eller som beslutar sig för att bli politisk vilde? Frågan är retorisk och tarvar inte ett svar.

Om en person som jag, som vigt större delen av min vakna tid i snart tio års tid åt den Sverigevänliga saken, inte längre känner mig helt övertygad om att det kommer att stå Sverigedemokraterna på den valsedel jag lägger i urnan den 9 september, så misstänker jag att väldigt många inte fullt lika engagerade går i samma tankar. Det är något som SD-ledningen inför den stundande valrörelsen borde ta på allvar i stället för att raljera om ”Alternativ för sparkade”.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

691 KOMMENTARER

 1. Förhoppningsvis så slutar SD vara så jävla stöddiga och arroganta mot AfS för AfS framstår mer och mer som det friska alternativet utan skandaler och korruption, Hoppas att det positiva som kan komma ur dethär är att AfS kommer in i riksdagen och vi i framtiden får en regering som består av SD och AFS.

   • Nämn gärna en sådan organisation. Och nej, drängstuge.Karlssons lögn om att SDU skulle haft kontakt med Nordisk ungdom duger inte. Karlsson däremot hade både kontakt med Expo och Motpol. Hans närmaste man Vinge var definitivt i kontakt med Nordisk ungdom.

 2. Jag har inte betalat mitt medlemskap i SD än för i år och nu börjar jag funderar på att skita i det. Det gör ont men det börjar bli för mycket helt enkelt. Jag vill rösta på ett parti som lyssnar och pratar med sina medlemmar. Ett parti som håller ihop och är ärliga mot dem som vill tro på en förändring.

 3. Efter att ha röstat på och varit engagerad i SD sedan 2002 så har jag valt att rösta på AFS i valet 2018.
  SD partitopp har blivit en ”klick” för inbördes beundran och en svans av ”ja – sägare följer John” och dopas med en riksdagslön inklusive diverse förmåner.
  ”Lågt i tak” är bara en underskattning!

  • Bortkastad röst på AfS! Bättre att ytterligare stärka SD,även om man inte alltid tycker att de resonerar ”rätt”! Det gör inget parti!

   • resonerar ?
    du kolla på deras gärningar, vi får se om de kniper eller talar ut om dessa sena nattmöten..
    ingen större risk hon blir invald men kniper de om anledningen till att hon hamnat på listan, låter det falla i glömska så talar det en hel del..

   • Ingen röst är bortkastad. Ett SD på 18% eller 22% gör ingen skillnad, de blir utfrysta i vilket fall. Ett AfS som för över 2,5% eller ännu bättre, kommer in i riksdagen, är en jättegrej som skulle skaka om hela det politiska landskapet.

 4. Tack Mats för en bra artikel som ställer flera viktiga och nödvändiga frågor.
  Den senaste utvecklingen oroar mig mycket och jag börjar också tveka nu.

 5. För rätt många år sedan nu – snubbla jag över en text skriven av Mats Dagerlind. Det var en text om att vara svensk och vad det innebär. Då jag aldrig har kunnat sätta ordet på hur och vad exakt, träffa Mats helt rätt och jag kände mig varm, stolt och min tilltro till Svea blev starkare. Efter ha läst denna text ville jag läsa mer av denna typ och hitta på så sätt in till Politiskt Inkorrekt. Sedan den dagen jag läste denna text av Mats har jag varit en daglig besökare av, först Politiskt Inkorrekt, därefter Avpixlat och slutligen Samhällsnytt. Jag trodde aldrig jag skulle läsa så mycket skit om SD under dessa veckor som har varit på denna sida. Och sen läsa en text av bäste Herr Dagerlind som skulle få mig att bli illa till mods – nej det trodde jag inte! Blir lite smått illamående när jag läser det jag gör här inne nuförtiden. Jag kommer aldrig att rösta på en stöveltrampande tomte som Kasselstrand – en man med noll i karisma och driven av hämnd. Nej usch!
  Släng era röster på afs – gör detta och allt SD har kämpat för kommer fallera.. precis som Sverige håller på att göra..
  Avslutar med – Tack Mats för att du fick mig att känna det jag gjorde när jag läste din text om svenskhet, jag tackar även för att du fick mig att läsa på dessa sidor istället för ex ”An*lbladet”. Efter denna text tackar jag för mig. Mer idioti för man leta efter.. nej just fan – vi är i Sverige! Ett land som aldrig kan enas om någonting. Landet lagom, platsen där vi ska bygga upp något som vi sedan ska rasera, ex folkhemmet eller vad SD håller på att bygga. Tack och Hej!

  • Har du inte lite väl bråttom nu? Är det inte positivt att olika ämnen och infallsvinklar kan inrymmas på en och samma sverigevänliga webbplats? Även Avpixlat var politiskt oberoende, och alltså inte styrd eller beroende av något särskilt parti.
   Och självkritik är väl, om inte annat, något ytterst näringsriktigt?

   • Om självaste Mittlandet skriver ett svar, får man se till att svara.
    Nej jag tycker faktiskt inte det, kan kanske ha lite med min egen natur att göra då jag är väldigt lojal. Fäster jag mig vid något är det svårt att få mig att ändra mig. Jag är sådan i kärlek och kamratskap men även vad gäller arbete och plikt. Har varit lite väl mycket reklam för ett parti sprunget ur ett hämndbegär.
    Ett väldigt fint engelskt talesätt är: God, Country, Family.
    Och det är just så jag ser på’et. Den så kallade Sverigevänliga rörelsen får hitta sig själv igen tills dess slutar jag läsa svensk media (igen).

    • Men du kan fortsätta att vara lojal mot SD. Om din lojalitet är beroende av Samhällsnytt så är det nåt du kanske borde omvärdera. Men oavsett vad du gör så lycka till!

     • Nej så är det ju givetvis inte! Jag orkar inte läsa vanlig media då denna spyr galla över SD varje dag. När nu Samhällsnytt gör samma sak – nja, nej tack.

    • Du resonerar som en gammal sosse. Vad partiet än gör så är det rätt. Men vi som nu väljer AfS är trogna mot oss själva, inte mot något särskilt parti. Skulle AfS överge sin nationalism och sin uppfattning att det finns ett svenskt folk så har de inte min röst längre. Åkesson har klart sagt att han inte vill ha min röst och då skall han slippa det
     Tack SD för den tid som var och lycka till i valet!.

  • Varför får inte SD kritiseras? Har du inte tänkt på att folk pratar om detta för att man är orolig över vad som har hänt med SD? Om detta får mycket uppmärksamhet kan det få SD att skärpa till sig.

  • Man måste få kritisera ett parti och de handlingar de gör. Man måste också tåla kritik för det kan komma positiva strömmar av kritik. T om Kent Ekeroth kritiserar sitt parti just nu. Någonting är ju uppenbarligen fel just nu, ser du inte det har du foliehatten på dig.

   • Så om man kritiserar kritiken?
    Nja – kritik är en sak men en vilja att skifta fokus från SD till AFS, så här nära valet dessutom, är något jag inte gillar. Kommer ihåg Kasselstrands ”Europé belongs to us” video. En tvättäkta stöveltrampar video. Nej jag gillar han inte för fem öre!

    • Du som gillar skott i råttan politik kan rösta på SD…. Vi som inte vill att sverige ska bli ett U-Land röstar på AfS….

    • Det är väl klart att vårat hem tillhör oss. Vad är det för trams om stöveltramp? Tror du att du kan åka till invandrarnas länder och bete dig som dom gör här? Glöm det, då är du död på nolltid. Jag är glad att det fortfarande levet några nationalister kvar i det här ruttna land.

    • Inte jag heller. Har inte glömt SDU,s ständiga krigande mot sitt moderparti. Jimmie skulle slängt ut dem långt tidigare,

    • Vi skapade en video som fick över en halv miljon visningar, uppmärksammades överallt och gjorde att det strömmade in medlemmar till SDU. Vad gjorde du själv förutom att slänga epitet efter oss?

  • Kanske var det tvärtom – att folket var aldeles för eniga om en ideologi – men den var fel! Om det nu var det man kallar ”folkhemmet” eller den ändlösa ”godheten”, sen blev det inget utrymme kvar till någon annan åsikt…

  • Tur att ni har Egor Putilov som är en rakryggad och duktig grävande journalist. Har inte sett något SD hat hos honom. Vad har hänt med dig M Dagerlind? Känner inte igen dig.

 6. SD har varit med i många år, jämfört med Afs och Med bara några månader.
  Om Afs och Med har varit med i många år, så skulle det nog se likadant ut med avhopp.
  Svik inte SD, när de har kommit så långt i opinion. De behöver allt stöd de kan få, för att vinna 9 september. Sviks de nu, så är risken stor för opposition att vinna. Vill vi det?
  Tänk så här, om SD vinner, så kan de samarbeta med Afs och Med. Vi kan inte börja småtjafsa nu i sista ’minuten’! (månaderna)

  • SD vill ju vara en del utav etablissemanget så dom vinner även om SD får många röster, Sen så är det inte vi som sviker SD utan SD som sviker oss…

    • Fast det måste dom inte alls, Politiker behöver bara våra röster och behöver inte göra som vi vill, Se vad alliansen gjorde förra valet..

    • Snarare så är deras populistiska utspel om ”återvandring” ett halvår innan valet ett tecken på att de bara behöver oss under valår? Och skiter i oss övriga mandatperioderna? Varför har de inte drivit frågan om återvandring hårt under mandatperioden? De beter sig ju precis som alla de andra!

  • Fast, är det inte viktigt att sända en signal till SD att det här duger inte? Om AFS blir likadant om några år, ja än sen då? Det är viktigt att visa att man inte står ut med vad som helst som väljare.
   Och ärligt talat, oavsett vad, så kommer SD att bli vågmästare igen. Några procent hit eller dit gör ingen skillnad, det parlamentariska läget kommer vara oförändrat.

  • Konstigt, jag har inte ändrat uppfattning genom åren. Ändå känner jag mig mer hemma med AfS än med SD idag. Hur i all världen kan jag då var den som sviker??

 7. Berättigat med irritation när det gäller de tråkiga avhoppen. Bättre hålla ihop och stödja varandra och kunna diskutera olika och ha olika uppfattningar och komma överens om viktiga frågor och acceptera andra åsikter.
  ?

 8. SD såg man ju liksom hoppet för Sverige, och så blir det bara skräp av alltihop. 30 års hårt arbete verkar vara bortkastat. Som tur är blev jag aldrig medlem i partiet, utan röstade bara på SD. Nu är det slut med det.

  • Jo. Folk är folk innanför som utanför SD. Problemet är som i SD:s fall när många kommer till rikligt dukade bord med höga löner, tillgång till tjejer och förmåner då klara många inte att stå emot frestelserna och korrumperas fort. Många har haft svårt att hålla organen i styr, det är helt uppenbart.

 9. Om SD nu visar handlingskraft och omedelbart tar bort de uppenbara fel som ”smugit” sig in på riksdagslistan så uppstår inga problem, problem uppstår om de som sjuklöverpartierna börjar försvara misstagen.

   • SD är tillnärmelsevis inte i närheten av att göra ens en bråkdel av fel som de andra partierna ständigt gör, och de andra har funnits i många årtionden mer än vad SD gjort.

    • Om du tycker att den här oblyga formen av nepotism och vänskapskorruption är okej, så får det stå för dig. Jag betackar mig i alla fall för densamma.

  • ”Party Pinglans” Riksdagsplats är givetvis vigd för Kent.

   SamNytt bör intervjua ”Party Pinglan” och se vad hon kan och går för. Undersöka hennes åsikter. Sängvägen är ingen bra rekryteringsbas.

    • Det finns 62 fasta namn på alla SD listor, sedan kan varje län (?) lägga till några så det kan bli runt 70 totalt på listan. Vad jag förstår från val.se så ska hela listan vara satt och godkänd senast 10 april, sedan kan inga ändringar göras. Då går hela listan till tryck. Att göra ändringar i listan efter 10 april tror jaag inte går. Man kan t ex inte plocka bort någon. Man kan heller inte lägga till någon eftersom parrtiet redan låst listan genom att lämna in den.

 10. Då jag har en viss insikt i SD inifrån, kan jag bara instämma i att partiet har fått en sådan växtvärk, att det väljs allt fler fel personer till listorna. Det handlar om folk som är bra på att sälja sig själva, snarare än att jobba för Sveriges väl och ve. De ser till att bli vän med rätt personer, de har en välsmord mun och de kämpar för att få en bra plats. Sen ser de till att omge sig med ”ja-sägare”, för att utnyttja detta så mycket som möjligt. Det leder bara till avhopp.

  Lägg sedan då till SD:s numera nonchalanta hållning till sina väljare, och sin arroganta ton gentemot sina forna kollegor, numera konkurrenter. Det är definitivt inte rätt väg att gå. SD har vuxit i val efter val, men börjar de bli så styva, riskerar de att börja tappa väljare i nästa val.

  Jag tänker som så här. Moderaterna går ut nu rätt kaxigt. Säger att de vägrar samarbeta med SD, men alla får gärna rösta på M. Alltså är det bättre att tuffa till sig lite mot M, gå ut och försöka få tillbaka sina väljare. OCH börja vara lite hövliga mot AfS, som mycket väl kan bli en samarbetspartner efter valet.

  Jag känner inte igen mitt SD längre. Underdogmentaliteten börjar bli en bully-attityd. Ska vi rädda Sverige, ska vi göra det gemensamt. Då duger det inte att skicka ut fel signaler. Skärp dig, Åkesson, eller tappa dina väljare.

  • Förvånande kritik från dig. Politik är ju inte något som ändras vecka för vecka, utan kräver långsiktighet. En del av den växtvärk som nog alla håller med om tolkar du som nepotism. Kanske att nomineringsprocessen gått lite väl fort, och kunde ha debatterats mer, men det är väl inget självändamål att alla gamla hästar skall vara kvar i startfältet i en ökande konkurrens? Visst erkännande för din kritik får du väl, men i huvudsak är det fråga om ett delikat problem.

   Något av det som förvånar mest är att du hävdar att SD börjat lägga till sig en ”nonchalant hållning till sina väljare” och en arrogant ton gentemot sina forna kollegor, numera konkurrenter”. Här bör du nog vara svaret skyldig och ge exempel. Det är nog lite väl förhastat att märka orden för vart svar till journalister, och varje litet uttalande. Med backspegeln i hand, vad har då SDs partiledning kunnat gjort så mycket bättre? och vilka utmärkande misstag anser du då att man gjort?

   Det är en gambling på hög nivå att tänka att Afs skulle kunna komma in i Riksdagen, än mindre att uträtta något. Som det är nu plockar man bara sina små fjädrar från SD, vilket inom den tidsrymd det är till höstens val knappast bör räcka till för att komma in i Riksdagen. Det är trots allt inte alla som ser politiken som en dagslända, och SD har flertalet väljare defacto börjat lära känna och skapat sig ett förhållningssätt till.

   Så, utveckla gärna ditt missnöje, som väl kommer till uttryck bland vissa initierade, men aldrig kommer ut i de breda lagren där trots allt slaget skall stå. Det kanske skulle kunna innehålla några välbetänkta råd till SDs ledning.

   • Som sagt, jag har en viss insikt. Jag har sett hur fel personer lyckats tillskansa sig maktpositioner och börjat toppstyra på lokal nivå. Vilket i sin tur lett till skarpa protester från övriga medlemmar. Och till och med lett till medlemsflykt. Och märkväl, jag har sett SD inifrån sedan de stöttade och hjälpte varandra. När trycket var stort utifrån, då stöttade man varandra inifrån.

    Och jo, det har blivit mer toppstyrning med tiden. Alltså, visst, ett parti ska ha en klar och tydlig riktning, så att alla vet vart partiet är på väg. Alla ska styra åt samma håll, alla ska ro åt samma håll. Nu vet jag att någon snart kommer att säga i en demokrati ska man få ro åt vilket håll man vill, och det stämmer. Men ska man vara med i en organisation som ett parti, då är det bättre om man ror åt samma håll. För Sveriges bästa.

    Jag minns när Åkesson klart och tydligt talade om att islam är Sveriges största fara. När gjorde han det, senast? Ja, han pratar om att stänga gränser, börja skicka hem de som inte ska vara här, och de övriga partierna har börjat haka på. Bra? Dåligt? Det är valtider nu.

    Men vad jag VILL ha sagt är, nu märks det att SD börjat böja sig för att försöka få vara med i regeringen. De har börjat göra avkall på den tidigare så klara och tydliga politik de hade, och det för att passa in. Då funderar jag, kommer SD att bli ett ytterligare ”7-klöverparti”, eller kommer de att stå rakryggade och vara ett oppositionsparti? Förut har de fått lida spott och spe när de stod utanför. Nu när de tycks tro att det finns möjlighet att få komma in i värmen, då börjar de med samma metoder som de själva drabbats av, mot ett nytt parti – AfS.

    Märkväl, jag röstar inte AfS, jag står fortfarande på SD:s sida. Men jag tycker att Åkesson och SD ska vara lite mer lyhörda, för SD är inte ”Sverigerörelsen”, det är vi. Vi väljare, vi som vaknat och insett problemet. Vi som vill ha tillbaka vår trygghet, vårt skydd, vår värdighet. Och om då SD vill bli som de övriga 7 partierna, då kan vi inte rösta på SD i framtiden. För då kan vi likaväl rösta på C. Eller S. Eller M. Och då vill jag inte se några mobbarfasoner från SD.

    • Jag har också en viss insikt. Var tidigare en offentlig person, och har debatterat och träffat flertalet ledare inom nästan alla politiska fraktioner, för ca 30-35 år sedan. Jag har nästan hela mitt kontaktnät kvar, fast jag sedan drygt tjugo år medvetet valt att ”flyga under radarn”. Och mina ageranden och skriverier är så pass gamla att de inte scannats in och finns att söka på via internet. Bra! tycker jag.

     Väl medveten om att ett av politikens främsta vapen är de regionala och lokala opinionsbildarna, bland vilka du är en, ser jag det övervägande målet att nu stoppa det vansinne som styrt politiken och raserat vårt land. Därför måste vi, som av övertygelse vill värna vårt land, i huvudsak hålla ihop. Konstruktiv kritik är alltid bra, men splittring gagnar till intet. Det har varit en av nästan alla diktaturers främsta redskap. Alltså får man tåla lite gnissel, och att inte allting sköts perfekt när man skall åstadkomma något konstruktivt. Jag hoppas därvid att du håller med.

     Märk väl att jag vid detta inte riktar någon kritik mot det du säger, utan i huvudsak håller med. Men ser inte att ett nytt parti kan slå Ny Demokrati ifråga om snabb ingång i Riksdagen, medan 3,5 procent för Afs (vilket i sig vore en enastående framgång) vore en negativ sak för den Sverigevänliga rörelsen.

     • Jag håller med dig till fullo. Och nej, jag ser inget annat alternativ för Sverige än just SD. Samtidigt inser jag att SD behöver lite kritik med, emellanåt. Så de håller sig på rätt spår. Annars står vi helt utan alternativ.

      SD kom som en underdog, och trots alla försök att döma ut dem, växte de. Men någonstans fick de lite ”växtvärk”, och det finns en del interna problem som måste åtgärdas, så de står solida. Att de gör fel, det är inget att orda om. Alla kan göra misstag. Men när de låter felen fortgå, då behöver de kritik så att de uppmärksammar detta. Allt för att vi ska återfå vårt TRYGGA och DEMOKRATISKA Sverige, som 7-klövern nu försöker styra oss från.

 11. Om det stämmer som skrivs här ovan, då är det bara att agera omedelbart och plocka bort damen ifråga, samt flytta ner sängkamraten några pinnhål på listan

 12. Här måste partiledningen agera snabbt och beslutsamt som bara den.
  Detta är naturligtvis extremt provocerande för trogna Sverigevänner när samtidigt eldsjälar och urkrafter som Ekeroth och Alfsson är satta i karantän.
  Var rädda om partiets fundament, ta inte de trofasta kärnväljarna för givna.

 13. Tragiskt det sd blivit. Skandal att lojale kompetente vältalige kämpen Thoralf inte fick riksdagsplats 2014 o 2018. Och mycket mer.
  Det kanske är så här vi människor är? Näriga, svekfulla, maktfullkomliga, egennyttiga?
  Nå, jag har ju redan bestämt mig för AFS. Kanske AFS blir likadana om några år?

 14. Det kanske stämmer det du skriver men detta stycke är ologiskt:

  ”Om en person som jag, som vigt större delen av min vakna tid i snart tio
  års tid åt den Sverigevänliga saken, inte längre känner mig helt
  övertygad om att det kommer att stå Sverigedemokraterna på den valsedel
  jag lägger i urnan den 9 september, så misstänker jag att väldigt många
  inte fullt lika engagerade går i samma tankar.”

  Det är tvärt om det är de mest engagerade som tänker som du, de som inte engagerar sig följer inte med i alla personkonflikter. De kanske bara känner till namnen på 3 sverigedemokrater. SD har inte en miljon väljare som följer detaljerna i den interna politiken.

 15. Att gå via sängvägen till riksdagslistan, är något som jag inte kunde förställa mig hos SD, och framförallt inte om det berör hos en politisk oinvigd.
  Nu är jag inte medlem i partiet, och behöver inte bekymra mig så mycket över det hela – men de andra partierna kommer säkert att frossa i nyheten, vilket kommer att ge avtryck i valrörelsen.

  Skulle heller inte bli förvånad, ifall Jimmie Åkesson hoppar av fem i tolv?
  Vem är det som styr o. bestämmer inom SD?

   • Förvisso, så har Du helt rätt….Sängvägen fungerar utmärkt, såväl inom näringsliv som politik, men trodde ändock – att SD skulle hålla sig för god för detta.
    Har inte Jimmie tappat greppet över partiet?

 16. Jag är osäker på en hävstångseffekt, om samhällsnytt slutar stödja SD ger det väl legitimitet i mångas ögon och SD kan växa. Växa till egen majoritet, ihop med afs? Skulle SD få egen majoritet kommer kanske SD att göra såsom afs säger att afs vill göra.

  • Samhällsnytt har aldrig varit nåt direkt stödorgan för SD eller något annat parti, som jag upplevt det.

   • Nej men har man gillat SD har man nog gillat samhällsnytt också. Mitt ordval var nog inte det bästa, eller ens helt korrekt. Huvudsaken är att landet räddas, så här ville knappast någon ha det. Alla bör bo hemma.

  • Det verkar vara viktigast för samnytt att motarbeta Sd. Nämnda historia känns om en på det hela obetydlig detalj. Det kommer alltid ske tvivelaktiga saker i stora organisationer som inte alltid hinns stoppas. Men det är slutläst här. Finns bättre medier, ledarsidorna eller samtiden tex

  • Tror du, att intelligens är en fördel inom 7-klövern?
   Enligt Parkinson, som skrev boken Parkinsons Lag, så är kompetens ett minus i miljöer, som präglas av motsatsen.
   Intelligenta människor uppfattas som arroganta och gåpåiga.
   Partisystem i Sverige är ett slutet system, som drivs med skattepengar.
   Inga prestationer är nödvändiga, eftersom skattebetalarna alltid tar konsekvenserna.
   Det går så länge det går.

 17. Tvekar mellan AfS och SD. Att kasta ur Ekeroth, rasistsämpling av avhoppare och det eviga M-kramande blev för mycket.

  • Jag övergav SD när jag läste Åkessons nolltoleransmejl 2012. Alltså, det är en sak att ställa upp på alla medborgares likhet inför lagen. Men det är en helt annan sak att vara antirasist och förbjuda människor från att känna etniska lojaliteter.
   En sån tillrättalagd och falsk människosyn kunde jag inte stå ut med så jag har inte kunnat stödja det antirasistiska mittenpartiet sedan dess.

   • Min droppe var när hela ungdomsförbundet sparkades ut. Då fick jag nog av SD och är idag väldigt glad att AfS har bildats.

 18. Välkommen över till AfS Mats!
  Tänk på Titanic. Där var det många som sa att skeppet var osänkbart och fast det var på väg att sjunka så var det bara en del som var kloka nog att gå till livbåtarna i tid som överlevde.

 19. Stävja varje fuskförsök om det så gäller SD
  eller andra partier.
  Kompetens och civiliserad uppträdande
  skall råda.
  Och landets och folkets bästa i bröstet.

 20. Största problemet heter Mattias Karlsson. När Jimmy blev sjukskriven tog han över taktpinnen. Även fast Jimmy är partiledare är det han som drar i trådarna. Han är precis som alla andra politiker. Rävspel och makt.

  • Jag tror MK varit mäktigast i SD under mycket lång tid. SvTs reportage om SDs väg till riksdagen som publicerades hösten 2010 efter riksdagsinträdet (och var ganska sympatiskt till SD) fokuserade helt på MK.

 21. Varken SD eller AfS kommer vara del i en regering 2018 (säkert inte 2022 heller). Och det spelar ingen roll om SD får 25% eller 20% för det finns idag inga partier som officiellt kommer inleda något samarbete öht.

  SD har tappat bollen så jag förstår Mats tankar. Själv har jag tagit klivet över och känner att jag hittar helt rätt.

 22. Det glädjer mig att du har modet att ge en känga åt SD:s usla internkultur, Mats. SD-toppen ska passa sig för att ta sina väljare för givet och ha partiet som sin lukrativa lekstuga.

  • Håller med blir AfS (Alternativ för Sverige) för mig med.
   Vänligen tänk på att sluta använda detta nedsättande epitet för AfS – Alternativ för Sparkade – ty ord har makt, ta kontroll över ordet så får du denna makten och det blir mycket svårare att kontrollera er och oss i förlängningen.

    • För dig och oss som redan bestämt oss för att rösta på AfS så är det naturligtvis snarast en merit att man inte anses önskvärd i SD.

     Men tänk på att vi är i minoritet och måste övertyga ytterligare ca 100.000 människor om att rösta på AfS och därför är det enbart dumt att ge kraft åt fiendens narrativ, i det här fallet att AfS är ett alternativ för de som är för dåliga för att platsa i SD – vilket ju är det som menas med Alternativ för sparkade.

 23. Trodde att M skulle vara något när Batra försvann, Det var fel. Om SD nu också är fel, vad gör man då. AfS kommer att vara för små för att vara ett alternativ i höst!

  • SD är också för små för att göra skillnad. De kommer att få 20-25% max och det räcker inte på långa vägar. Alla andra Sverigeförstörande partier har klart och tydligt, flera gånger, deklarerat att de INTE kommer att samtala med SD. Det bästa vore ett SD och AfS samarbete, men då måste SD sluta mobba AfS på samma sätt som de själva blev mobbade tidigare. SD har helt enkelt glömt hur det var för ett antal år sedan!

  • Bara genom att titta i det här kommentarsfältet förstår man att det finns större stöd för AfS än vad många kanske tror.

 24. Det här är ju inget nytt i SD utan det har ju hela tiden varit mycket svågerpolitik, anställningar av flickvänner, svärmödrar, bekanta etc men denna gången kanske det är droppen som får bägaren att rinna över.

  • Ärligt talat- ungefär som Sverige i övrigt. Alla använder det dom har för att slippa kämpa för å få ihop brödsmulorna, ung, gammal, svensk, invandrare, man eller kvinna, SDare eller inte.

 25. Jag tror att det är negativt för SD inför valet att partiet har sparkat så många riksdagsledamöter, nu vet jag inte så mycket om situationen i partiet, men inför ett val behöver man väl personer som vill kampanja på heltid för SD. Så där har SD förlorat flera personer. Sedan tycker jag att Åkessons försök att ställa sig in hos Sjuklövern genom att sparka Ekeroth och andra, är missriktat. Det är inte så en demokrati fungerar. Det är bara antalet riksdagsledamöter som man får som bestämmer vilken politik som förs, inte vem som är kompis med vem.

 26. Denna situation är inget ovanligt när ett parti växer. Det drar till sig karriärister som är mer intresserade av sin egen karriär än ett parti och ännu mindre ett lands välbefinnande!

  Folk med vassa armbågar och långa bruna tungor har hittat sin väg in hos SD och de har genom lismande samt att framhäva sin egen förträfflighet vunnit mark framför långa trogna trotjänare. I framför allt NATO frågan ser man hur SD´s ledning har försökt att släta över sitt eget av landsdagars beslut att inte verka för ett medlemsskap. Mao man kör över det av medlemmar beslutade NEJ till NATO.

  Det är mycket allvarligt och de nepotismfrågor som kommit upp gör inte saken bättre.
  Jag är nu stolt medlem av AfS som har ett vassare partiprogram än SD läs det gärna här https://alternativforsverige.se/politik/

  SD´s svassande efter moderaterna är ett annat problem och det är det som har suddat ut SD´s tidigare bra politik.

  Mats Dagerlinds förträffliga krönika är, tragisk för Sverigevänner, träffande för dagens SD!

  • AfS växer och SD står stilla. Din logik stämmer inte, du argumenterar tvärtemot ditt eget inledande påstående….

   Denna situation är inget ovanligt när ett parti växer. Det drar till sig
   karriärister som är mer intresserade av sin egen karriär än ett parti
   och ännu mindre ett lands välbefinnande!

 27. Det är väl knappas förvånande att det förekommer tveksamma beslut i ett politiskt part, speciellt ett som växt relativt snabbt. Om det är så eller inte är svårt att veta, men det finns inte något riktigt alternativ för den som är Sverogevännlig. Personligen är jag positivt inställd till det Afs försöner åstadkomma, men det finns inget som tyder på att de kommer att komma in i riksdagen. Det innbär i praktiken att en röst på Afs är en 1/8 röst på Mp, V , S, C o.s.v. Detta dessutom i ett skede när landet är i kris och står inför sitt kanske viktigaste val någonsin. Att i ett sådant läge försvaga det enda Sverigevänliga partiet som har en realistisk chans att påverka är katastrofalt.

  • Tänk istället på vilket avtryck AfS redan har satt på den svenska debatten. Hur många svenskar som nu engagerar sig med återvunnen glöd. Vilken politisk bomb det vore om AfS kommer in i riksdagen.

   Betänk sedan att AfS har hela valrörelsen framför sig. Chansen att komma in borde vara mycket god.

   • I den mån Afs kan bidra till debatten tror jag det kan ha många positiva aspekter. Kan de fånga upp mera radikala Sverigvänner som annars skulle vara soffliggare är det bra, men i realiteten finns det bara ett parti de kan ta röster från och det är Sd. Om de inte kommer in i riksdagen (och det finns inget som tyder på det) så innebär varje röst på Afs en försvagning av den Sverigevänliga rörelsen i ett avgörande skede.

   • Det är naturligtvis bra om den Sverigevänliga rörelsen får ny energi och om Afs kom in i riksdagen skulle det kunna röra om en del. På sikt tror jag att en splittring mellan de mer radikala Sverigevännerna och de met pragmatiska är ofrånkommlig. Som jag ser det finns det inget som tyder på att Afs kommer över 4% och det enda parti de kan ta röster från är Sd. Ett värsta scenario är att Afs tar 3,5% från Sd i ett val som mycket väl kan vara det sissta som betyder något.

 28. Bra skrivet Mats. Du har helt rätt i din åsikt.

  Att behöva kompromissa för att skapa en bra riksdagslista är en nödvändig handling för alla partier. Tyvärr har SD inte lyckats kompromissa rätt.

  Erfarne och mångkunnig duktiga politikern från Kalmar, Thoralf Alfsson (SD) borde vara självskriven att tillhöra toppen av SD,s riksdagslista.

   • Han har inte blivit utesluten. Däremot kom han in som supleant i riksdagen 2010. Och gjorde ett fantastiskt jobb och rapporterade massor med saker från riksdagsarbetet på hans blogg. Han är dessutom en kvalificerad yrkesman sedan före politike och har fortsatt arbete en del med det.
    Men 2014 så fick han ingen riksdagsplats, trots att SD fick många fler mandat. Vilket är en skandal. Men han har fortsatt att vara lojal och slita på med kommunpolitiken i kalmar och dessutom driva journalistiskt arbete som värnar Kalmars historia och miljön där. 2018 finns han inte heller på riksdagslistan men driver en personvalskampanj.

   • Har en känsla att uteslutningen ligger i att Thoralf är politisk orädd, samtidigt som han har förmågan att beskriva sanningen.

    Det tycks vara en nackdel att vara för ärlig i politiska frågor vilket är helt obegripligt.

 29. Jag röstade på Moderaterna för länge sedan trots att jag inte var nöjd med partiet. Sedan började jag rösta på SD när partiet fick runt två procent (minns ej exakta siffror) och det var en protest mot de statsbärande partierna. Det argumentet finns inte numera om man röstar på AfS som protest mot SD. SD är ju inte ens folkligt förankrat mer än till runt 20 procent. Det är alldeles för tidigt att splittra den sverigevänliga rörelsen! Meningslöst! Snart kommer även AfS att splittra sig och bilda olika fraktioner och medlemmar kommer att uteslutas. I en demokrati måste man ge och ta, vi kan inte få vår vilja fram som en blixt från en klar himmel. (Jag kanske också tycker att Ekeroth med flera är bra, och jag kanske också tycker att alla islamister ska sparkas ut ur Sverige och så vidare men det är omöjligt att i nuläget få en majoritet för mina åsikter.)

 30. Älskar dig Mats som vågar säger sanningen.

  En nära släkting (sosse) som jag lyckats övertyga om fördelarna med SD anförtrodde mig nyligen att han vid närmare reflektion egentligen hellre röstar på AfS.

  Jimmie är en sjuhelvetes bra politiker, men verkar mer och mer bli lik alla övriga kappvändare i 7-klövern. Att avfärda Kent Ekeroth på riksdagslistan var en stor besvikelse för oss med ”äkta SD-sympatier”.

 31. SD-ledningen har hållit sina politiker i strama tyglar och det finns ingenting konstigt med det; partiet tog varning av vad som en gång hände med Ny Demokrati. Men, det bygger ju också på att partiledningen kan upprätthålla den här höga moralen även hos sig själva. Internkorruptionen och nepotismen inom övriga partier, med S som främsta exempel, är en stor anledning till att många började att rösta på SD. Hur kommer de här väljarna att reagera om SD håller på att bli precis likadana?

  • Det är ett missförstånd att partiledningens medlemmar själva bär på hög moral. Detta har pågått under lång tid och visar inga tecken på att upphöra. Vill man ha ett parti där detta ses ned på och där kvotering inte tillämpas är det AfS som gäller.

 32. Bra krönika Mats !
  Jag har själv röstat och kämpat för SD i många år. Men ibland blir det skilsmässa även i politiken och våra vägar skildes åt någonstans längs vägen.
  Nu är det AfS med hög energi som gäller för min del. Jag har alltid gillat Jimmie men hans epitet på oss som överger partiet känner jag stor avsmak för.
  Det jag dock undrar över är hur mycket Jimmie egentligen har att säga till om, hur mycket känner han verkligen till av det som pågår ?

  • Åkesson har väl inte kallat AFS:s sympatisörer eller potentiella väljare för något nedsättande. Det är medlemmar i partiledningen eller riksdagsledamöter han syftat på. Fast det är förvånansvärt lågt av Åkesson att uttrycka sig så, måste jag säga.

    • OK, har han sagt det så är jag också förvånad. Det känns som om han möjligen försöker att fintvätta SD i media genom att säga såna saker.

     • Konstigt hur många SD-väljare som inte tror på vad Åkesson sagt! Det är ju inte borttaget från nätet.

     • Mittlandet.Han har sagt så.Han har tydligt sagt att vi ”extremister” och ”rasister” inte är önskvärda som varken medlemmar eller väljare.I flera forum har Jimmie Åkesson uttryckt sitt förakt för oss med en radikalare åsikts- och tankevärld.

     • Nja, han har sagt saker som lämnar gott om utrymme för en mängd tolkningar. Precis som politiker brukar göra!

     • Precis. Han tror att hans gamla mobbare skall sluta mobba honom om han mobbar andra.

      Ett tecken på en svag människa utan moral helt enkelt. Där har du Jimmie Åkesson.

   • https://www.dn.se/nyheter/politik/jimmie-akesson-afs-ar-ett-avhopparparti/

    ”Åkesson är inte orolig för konkurrensen från det nybildade och radikalare AFS.
    – Nej, det finns ju det här nystartade och Nordiska motståndsrörelsen.
    Båda består av människor som vi av olika anledningar inte vill ha med i vårt lag. De borde kalla sig alternativ för avhoppare.”

    Klumpa ihop AfS med NMR samt påpeka att det består av människor man inte vill ha med i sitt lag…Nåväl, det verkar som om han får som han vill när nu fler och fler hoppar av till AfS.

   • Både Gustaf Kasselstrand och Mikael Jansson är hedervärda människor, som jag själv träffat, som har kämpat för den Sverigevänliga rörelsen länge. Låt inte korruptionen ta över SD, för då är det många Sverigevänner som kanske går över till Afs. Även Jimmie Åkesson är en hedervärd människa, men låt inte SD bli en korrumperad politisk sekt. Vi vet att riksdagsledamöter tjänar bra pengar, men det är inte detta som skall avgöra vilka inom SD som skall sitta där och tjäna våra värderingar.

 33. Det sorgliga med Afs och Med, är att de inte talar till alla svenskar. De har glömt ’folket-i-norr’, som består av samer och annat blandfolk som sverige/finnar.
  Hur hade Afs och Med tänkts sig där?
  Räkna med att Afs och Med inte får så många röster från Norr.
  SD har trots allt räknat in dem i deras agenda.

 34. SD har gjort 6 strategiska fel enligt mig.
  1. Stödja ett skatt för att finansiera SVT./SR. (Där har dom ändrat sig)
  2. Uteslutit Ekeroth.
  3. Varit alldeles för osynliga.
  4.Öka antalet kvot flyktingar.
  5. Uteslutningen av SDU
  6. Flirtande med M
  Sånt straffar sig.

  • Det som gör SD oacceptabla för mig är att de inte kan skilja på svensk och svensk medborgare. Jag kommer aldrig rösta på ett parti som inte ens erkänner att min etniska grupp existerar. Det går alldeles utmärkt att ställa upp på alla medborgares likhet inför lagen och samtidigt acceptera att vissa medborgare är etniska svenskar, att mitt folk existerar, att det finns ett värde i att vi finns, att vi har rätt att finnas till och vara stolta över det.

   • Det är samma här. Det är egentligen kärnan i den utgångspunkt man har för att veta att vi är väsenskiljda ifrån det skräp som kommer in i landet.

    • Om de som invaderar vore skräp så skulle jag inte vara lika mycket emot dem. Det är deras styrka jag fruktar, inte deras svaghet.

  • Jagat medlemmar med hjälp av expo.
   Låtit den absoluta toppen passera med saker som i jämförelse med andra medlemmar borde vara mer eller minst lika kontroversiellt som det andra uteslutits för. T.e.x. Mattias Karlsson i tv och Jomshof på fest.
   Uteslutit Haglund för att hon enbart sade sanning.
   Dömt ut Ekeroth före rättegången.

   Och den som sett Miranda dokumentären blir ju fan vettskrämd för ett sådant partis demokratiska oförmåga.

   Det ena wtf moment efter det andra.

  • Ang. punkt 1. Märk väl att de ändrade sig under galgen ett par veckor efter AfS-lanseringen. Med AfS i riksdagen kommer SD bli SD igen och inte M light.

  • Byt ut punkt 2 mot Almqvist så håller jag med dig, det var ju Ekeroth som inte kunde hålla sin kamera i styr.

 35. Hear, hear! En av dina bästa krönikor. Att folk inte tar sådana här signaler på extremt stort allvar är så naivt att jag inte finner ord. Vi som var tidigt ute med SD förstår nu att AfS sannolikt är ett betydligt bättre alternativ för att driva den nationella kampen vidare, i ett ännu högre tempo, med ännu högre energi, kompetens och fingertoppskänsla. Jimmie kommer alltid att vara en hjälte för mig, men han är uppenbarligen inte den kapten som behövs för att få skutan Sverige än mer i rätt riktning. Och det är ingen annan i SD heller, vad jag kan se.

  • Jimmies hjältegloria har definitivt kommit extremt mycket på sned i ivern att hoppa upp och ner i socialliberala och antivtia Alliansens knän.Kaptensmössan har ha inte haft på skallen på flera år.

 36. Det finns anledning att kritisera SD:s valberedning, om de plockat in en politiskt okunnig på SD:s vallista. Hennes namn måste strykas omgående!
  Dessutom måste SD granska detta ärende mycket noga. Hur kunde det bli så fel?

  Att Mikael Jansson gjort sitt som försvarspolitisk talesperson är uppenbart. Han har jobbat länge för partiet, men idag behövs en mer alert och betydligt kunnigare i säkerhets- och försvarspolitiska frågor.

  Och en slutfråga: Jag kan inte se poängen i att riksdagspolitiker sitter i riksdagen ända till de går i pension? Kan ni?

  • Jag anser att man ska ha en post eller ett uppdrag i förhållande till vad man levererar. Med det som utgångspunkt skulle de flesta riksdagsledamöter inte sitta mer än en mandatperiod!

   • Som de flesta följer jag allra mest mina hjärtefrågor i riksdagspolitiken.
    För min del är det säkerhets- och försvarspolitiken. Det kan låta konstigt, eftersom jag är en gammal kvinna som naturligtvis aldrig gjort militärtjänstgöring.
    Men jag upptäckte för ca 15 år sedan, att inget svenskt riksdagsparti tog det minsta ansvar för landets säkerhet utan i stället monterat ner försvaret. Vilken galenskap!
    Då började jag läsa på – och har fortsatt med det.
    Min slutsats så här långt: Varför vill inte våra svenska politiker eller för den delen svenska väljare försvara Sverige?
    Mikael Jansson hade definitivt tappat geisten, om han nu haft någon.

  • Det verkar på dig som att detta är gjort utan att Jimmie och Mattias godkänt detta???

   Tror du på allvar att det finns Ett.Enda.Namn på riksdagslistan som inte är hypergranskat och godkänt av denna duo?

   Åherregud…

 37. Det gäller att vara pragmatiskt. I vilket parti kan kritiker av den förda migrationspolitiken få mest utdelning för sin enda riksdagsröst?

  Svar: SD – utan någon som helst tvekan!

  • Känns det fint att man kan gå sängvägen till platser på riksdagslistan? Allt medan den ena gamle trotjänaren efter den andre blir petad och/eller utesluten. Undrar vad den politiskt oerfarna servitrisen tycker om NATO förresten…eller socialförsäkringssystemet?

   • Jag har skrivit vad jag tycker om den historien. Dels att kvinnan omgående bör strykas från SD:s valsedel. Samt att SD bör granska hur det här har gått till. Nepotism och vänskapskorruption ska aldrig accepteras!

    Höstens viktigaste valfråga är dock migrationspolitiken. Och det enda riksdagsparti som äger den frågan är SD.
    Därför kommer jag att rösta på SD.

    • Du tänker dig att den fastslagna listan ska rivas upp och tryckas om? Så att valmyndigheten inte kan garantera leverans i tid? Sannerligen ett vågspel för en servitris skull…

     https://www.val.se/for-partier/infor-valet-2018/anmala-kandidater.html
     ”Listan (manuskript) över kandidater och kandidatförklaringarna ska skickas till länsstyrelsen när partiet beställer valsedlar. Dessa ska ha inkommit till länsstyrelsen senast den 10 april 2018 för att vara garanterad leverans av namnvalsedlarna 45 dagar före valdagen.”

  • Det är konstigt tycker jag att Mats Dagerlind är så känslostyrd. Om man vill att Sverige ska ändra migrationspolitisk kurs till en betydligt mer strikt och ansvarsfull sådan, borde man se att det bara finns ett parti att stödja.

     • Men då kan vi väl för fan rösta in NMR eller vad som helst. Bara de minskar på invandringen. Ändamålet helgar alltså medlen vad som än händer.

      Snacka om att vara känslostyrd.

     • Och SD tycker du är så mer demokratiskt då? Det är lustigt att varje person man frågar har helt olika syn på vad demokrati är. Men man måste ju till sist ändå konstatera att för många spelar inte ordet någon större roll, det är något man applicerar på sina sympatier.

     • Kan inte existera odemokratiska partier när de röstas fram av folket. Om ett kommunistdiktaturparti röstas fram är det fortfarande demokratiskt framröstat

   • Vilket då?
    Är det ett antirasistiskt mittenparti som du talar om?

    Är det detta parti som skall rädda Sverige?

  • SD är långt ifrån ofelbara. Vi har bättre hjälp än sjuklövern att rensa ut personer som inte borde vara aktiva via media. Men jag tackar Mats för detta. FÖR SDs skull!

 38. Valberedningen är inget annat än en fet spark i nyllet på alla som varit den sverigevänliga och då även sd trogna rörelsen. .
  Fan pinsamt dåligt.

 39. Vad finns det för alternativ, om man ser migrationsfrågan, som den absolut största samhällsfrågan för Sveriges framtid ?

  Att rösta på ett parti. som inte kommer över riksdags-spärren på 4% som Afs, är en bortkastad röst o om
  dom får 10% kommer dom att isoleras av 7-klövern .

  Det vi får se efter valdagen, är en ny December-överenskommelse,med fri rörlighet mellan Sverige o dom muslimska diktaturerna,med islamisering som
  följd o ett raserat svenskt samhälle.

  Sverigedomokraterna är ett oerhört viktigt parti för Sveriges framtid tänk på det, när ni väljer era riksdagsledamöter, för det finns inget alternativ till ert partiprogram.

  • Men ser och hör du inte vad som händer? Jag gav Stefan Dase 24 timmar att förklara vad som har hänt. Om han inte har en rimlig förklaring (nu är det ännu kortare tid kvar) då, så får vi söka andra Alternativ för Sverige.

  • Om SD inte har ett bra svar på varför iranskan är på listan så tycker jag att väldigt många som röstat eller har tänkt rösta på SD bör ta sig en funderare på vad det är partiet sysslar med egentligen.

   • SD har heller aldrig svarat på varför man har en muslimsk konvertit i den lokala partistyrelsen i Göteborg.Man fjäskar för islam och dess onda destruktiva krafter.

    • Kolla bara på miljöpartisten TappJuntan som blev Sd,are. Homofil,muslim. eu och natoförespråkare, och som pricken över i-et finns inga svenskar

 40. Håller med! SDs styrka ska vara att inte hålla på som de andra partierna. Och att någon kan nästla sig in på Riksdagslistan från att ha varit SD-hatare är totalt vansinnigt (insider inför valet med målet: en gubbe som tänker med skrevet! Tänkte ingen den tanken?!) De ansvariga borde sparkas med omedelbar verkan!

  • Det var länge sedan SD inte ”var som andra partier”. Dom är precis likadana som när Lars Danielsson spred sin egen variant av Julevangelist på Rosenbad under Tsunamikatastrofen, Linus Bylund satte ju själv fingret på detta sätt att arbeta och nu är det Iranska servitriser som får riksdagsplatser.

   Men visst, rösta ni på SD, det verkar ju som ett fräscht parti.

 41. Jag känner precis som du, Mats. Men jag tror att SD får ännu en gång min röst, fastän inte av övertygelse utan av pragmatism. De har hänt mycket inom SD som får mig att tvivla och hade AfS haft en rejäl chans att komma in i Riksdagen så hade jag röstat på dem istället.

   • Jag har väl ungefär samma tankar, men för mig är det i nuvarande läget alltför viktigt att rösten går någonstans där den kan spela roll, och då bör det vara ett parti som får över 4%. Sedan vet jag mycket väl att SD klarar sig utan min röst, likaväl som jag vet att båda SD och AfS troligtvis utesluts från allt även efter valet. Detta är det största problemet!

  • Rösta på AfS så ökar du chansen. SD kommer inte få 51 %, så det är inte regeringsmakten som står på spel.

   Var inte en av dem som säger ”jag vågade inte rösta AfS”, när nytillkomna SD-bimbos blir vildar med buller och bång och skandalrubriker under nästa mandatperiod.

  • Hej, Anna vi äldre mogna människor har någonting att jämföra med.
   I mitt tycke och smak så borde SD ha vuxna mogna män som har upplevt Sverige emedan det var svenskt.
   Så nog har jag sett SD som ett ungtupparnas parti!
   Håller med dig om, att ge SD sin sista chans innan det brakar ihop!

  • Det är du och andra väljare som avgör om AfS har en chans. Låter man sig påverkas av sådana som Hedvig et consortes så visar man att man inte har förmåga att självständigt ta ställning. Det är du som avgör om AfS kommer in, inte andra!

   AfS 2018!

 42. Vad krävs för att bli riksdagsledamot för SD?

  1 Att du vägrar att erkänna det Svenska folket som en etnisk homogen grupp vilken besitter en obestridlig rätt till sitt fosterland, (somalier kan också bli svenskar om dom tar på sig en tomteluva).

  2 Att du vägrar att tala om ägarförhållandena i Svensk media och den destruktiva kraft som ligger bakom massinvasionen.

  3 Att du på valvakan är villig att posera med en Israelisk flagga som är tre ggr så stor som den Svenska.

   • Kan enklast förklaras med att vi svenskar bär på genetiska likheter, vilka gör oss till en urskiljbar folkgrupp. Det går alltså via ett DNA-prov att avgöra om någons förfäder var svenskar.

    • Så var ska gränsen dras? Jag själv, t.ex. har en svensk pappa och en tysk mamma. Jag är alltså inte etniskt homogen svensk?

     • Varför behövs det dra en gräns? Det räcker väl med att konstatera att det finns ett svenskt etniskt folkslag och att det kan påvisas med DNA-test. Att gränserna inte är knivskarpa utan överlappar och förstås mest med närliggande folkslag gör inte att det inte finns etniska svenskar eller att de behöver definieras dna-mässigt till 100%.

     • Men då skulle ju faktiskt även avkomman till en somalier och en svensk kunna räknas som åtminstone halvt etnisk svensk?

     • Risk för svagbegåning gäller då men ”det kan gå bra miljön har viss inverkan”
      För intelligens så gäller enligt forskning 80% arv miljö 20% så det är lite otur här i livet vissa har det andra inte.

     • Jag hoppas att du då är fantastiskt ödmjuk över det faktum att du tillhör de lyckligt lottade få som är jätteintelligenta.

     • Nej, Loranga, det är fel! Läs gärna de länkar som jag skrev till MEDSOLS ovan och du inser, att din uppfattning är föråldrad.

     • Vad är det som är fel i det jag skrev? Att det finns ett svenskt etniskt folkslag och att det kan påvisas med DNA-test?
      23andme, som gör just DNA-test har nyligen börjat skilja på svenskar, danskar och norrmän från att tidigare grupperat allihop som skandinaver.

      Karin Bojs bok har jag läst och den bekräftar ju det jag sa, att det finns ett svenskt etniskt folkslag och att senaste stora folkförflyttningen hit skedde för 6000 år sedan. Varför länkar du till en bok om du inte ens läst den själv?

      SVT artikeln stämmer inte och jag har läst nånstans att det vetenskapliga innehållet i den ifrågasatts och rent av bevisats som felaktigt. Men jag kommer inte ihåg var jag läste det.
      Hittar du nån vetenskaplig artikel som säger att vi är närbesläktade med den 7000 år gamla spanjoren så länka gärna till den.

     • Nej, nej, det finns inte alls ett enda svenskt etniskt folkslag! Vi svenskar och nordbor härstammar från många håll.
      Jag länkade till två böcker, den ena av vetenskapsjournalisten Karin Bojs och Peter Sjölund, Sveriges främste expert på DNA-släktforskning och den andra (tidigare) av Karin Bojs.

      Hon kunde spåra sin släkt 54 000 år tillbaka och hamnade på Sicilien och utanför Europa. Väldigt spännande.

      Ja, hon kom inte så långt som till vårt arv från neanderthalmänniskan, men nästan.
      Men där har vår världsberömda DNA-forskare Svante Pääbo gjort en betydande insats.

      https://fof.se/tidning/2016/4/artikel/neandertals-dna-paverkar-halsan

     • Den sista stora invandringen till Sverige skedde för 4800 år sedan och de människor som redan fanns här blandades då upp med de nya som kom. (sidan 40 i boken Svenskarna och dess fäder).

      Även om alla givetvis inte är 100% genetiskt identiska så är vi fullt genetiskt likadana för att enkelt kunna identifieras som svenskar. Vi härstammar i väldigt stor utsträckning från de som kom för 4800 år sedan och de som redan levde här då. Sen dess har det bara varit marginell inflyttning till Sverige bortsett från senaste 30-40 åren.

     • Men svenskarnas genetiska ursprung är betydligt äldre än t ex 6000 år. Det skriver Karin Bojs om i sin tidigare bok. Oerhört spännande tycker jag, som är intresserad av människans tillblivelse. Och om när levande organismer uppstod. Och jordens uppkomst. etc.
      Det verkar som om mitt perspektiv är ett annat än ditt.

      Men jag är förstås naturvetare.

     • Nej, det är du förstås inte då.Du är halvsvensk och inget fel i det. Dock är tyskar ett folkslag som ligger oss nära både språkligt och kulturellt. Att vi historiskt sett alltid haft en rimlig arbetskraftinvandring från andra europeiska länder har inte haft någon negativ inverkan på Sverige då nivåerna var så pass små att inga paralellsamhällen kunde bildas, dagens situation är helt annorlunda och ohållbar. Jag tycker inte om hur folk nuförtiden kuvade ryggar tillbaks vid blotta omnämnandet av det självklara. Svenskar är ett folkslag!

     • Men grejen är att min mamma är född i det som nu är Litauen. Flydde under kriget till Tyskland. Så jag är väl nästan kvartsryss då!

     • Och mina svärföräldrar flydde från Ostpreussen till Tyskland . Vad räknades min man till då ?? Rörigt värre det där och långtifrån självklart

     • Ja, Ostpreussen är min mamma ifrån. Ja, det blir komplicerat, detta med tankar om etnisk och nationell tillhörighet, när man börjar granska sin egen släkt lite mer!

     • Ja, och det är helt och hållet naturligt. Detta har även SD förstått när de talar om ”öppen svenskhet”.

     • Jag har aldrig förstått det där riktigt med öppen svenskhet . Ett luddigt begrepp som jag aldrig fått någon bra förklaring till .

     • Jag tycker att det är lätt att förstå. Om man helt och hållet känner sig som svensk och beter sig som en svensk, då är man svensk. Oavsett vilken kulör ens hud råkar ha, eller om håret är svart eller grönt.

     • Ja, men annars måste man ju t.ex. förbjuda svenskar att bli förälskade och få barn med vem man vill. Är det dit vi vi komma?

     • Nej , givetvis inte . Men frågan om var den etniska gränsen går är inte solklar på något vis . De flesta vill nog veta vilken etnicitet de har , och det är rörigt numera .

     • Jag känner en familj där pappan är cypriot och ser klart ut så också. Hans två barn, däremot, ser 100% svenska ut, blonda, blådögda, hela rubbet. Inte ett spår av Cypern. Mamman är svensk.

     • Ja, det är givetvis ursprungslandet som avgör etnicitet, inte vilket land man bott i ett tag. För att ta till en klassiker, bara för att någon åker tunnelbana i Tokyo så blir dom inte Japan. Utan att krångla till det för mycket tror jag att de flesta kan se på någon om de är nord/västeurope. Det handlar inte om att vara taskig mot andra raser utan att skydda våran egen från att gå under.

     • Rassnacket tänker jag inte gå in i.
      Du menar alltså att man aldrig kan vara svensk om man är mörkhyad, inte ens om man fötts här?

     • Svenskar är inte bara en nationalitet, utan även en etnisk grupp. Detta brukade anses som en självklarhet fram tills relativt nyligen, då i och med globaliseringen, det har satsats enormt mycket propaganda på att underminera svenskarnas identitet och nationella självkänsla, så att vi snabbare ska förvandlas till globala konsumtionsslavar. Nej,en svart människa kan aldrig bli etnisk svensk, däremot kan de givetvis bli svensk medborgare.

      Låt mig fråga dig: om jag skulle flytta till Grönland och lära mig att fiska, förvandlas jag då automatiskt till en eskimå?

     • Det handlar väl inte om förvandling över en natt!
      Även det du kallar svenskar som etnisk grupp har inte uppstått från ingenting.
      Är svenskar och norrmän eller danskar olika etniska grupper?

     • Man kan inte bli svensk, man föds som svensk.
      Jag är så blond och blåögd som det går att bli, men kommer aldrig kalla mig svensk eftersom jag är född och har rötter i ett annat land.

     • Nordbor tillhör samma etniska grupp fast det förekommer små lokala avvikelser, ungefär som att det genom moderna DNA-prov och släktforskning går att avgöra om dina förfäder främst kom från Värmland eller Blekinge. Inga folkslag har kommit ur intet. De Germanska folkslagen, vilka tillhör den Indoeuropeiska gruppen, har en tiotusenårig historia och har endast kunnat bevaras tack vare att våra förfäder var villiga att slåss som djur för att bevara det som var deras. Det som våra politiker nu säljer ut till högstbjudande.

     • Du verkar undvika modern DNA-forskning och DNA-släktforskning.

      Jag gav dig för en stund sedan tre länkar med två böcker och en artikel om just detta, men du har ännu inte svarat.

      ”Svenskarna och deras fäder de senaste 11 000 åren”

      https://www.bokus.com/bok/9789100167547/svenskarna-och-deras-fader-de-senaste-11-000-aren/

      ”Min europeiska familj de senaste 54 000 åren”

      https://www.bokus.com/bok/9789100168889/min-europeiska-familj-de-senaste-54-000-aren/

      https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/sa-sag-skandinavernas-forfader-ut

      Håll till godo!

     • De två första länkarna är till någon sajt som säljer böcker, ingen sammanfattning vad det hela handlar om. Den tredje länken går till någon propaganda från SVT, som i stort sett inte går att lita på när det gäller något. Jag förstår inte vad poängen är.

     • Det handlar om hur man kan släktforska tusentals år tillbaka med den metod som beskrivs i böckerna.

      Dom är mycket läsvärda och spännande. Rekommenderas!

      Ok, du är misstänksam mot SVT, men då kan du kolla en artikel i Forskning och Framsteg om den världsberömde DNA-forskaren Svante Pääbo, som upptäckt neanderthalmänniskan släktskap med vår moderna människoart (homo sapiens).

      Alla utom afrikanerna har några procent neanderthalsgener i sitt DNA.
      Intressant, eller hur?

      https://fof.se/tidning/2016/4/artikel/neandertals-dna-paverkar-halsan

     • Det är bättre att du i så fall länkar till artiklar eller böcker som går att ladda ner gratis. Du länkar till en sajt där man måste beställa och betala för böckerna och säger: nå vad har du för svar på detta då?!! Det är intellektuellt oärligt. Ditt omnämnande ang neandertal-DNA och hur det finns bevarat i vissa raser men inte i andra är ett utmärkt exempel på hur mycket de olika raserna faktiskt skiljer sig åt! Håller med. P.S. Du är medveten om att den ursprungliga rapporten om Cheddar-man visat sig vara gravt feltydd och därmed fake news va?

     • Jag skojar faktiskt lite med dig, eftersom du tycks vara så benhårt övertygad om att det finns en svensk människoras.
      Glöm det, råder jag dig. Om du vill vara seriöst kunskapssökande.

      Jag tillhör dom som tycker om att läsa böcker. De två titlar som jag länkade till är enkelt att låna på bibliotek. Lätt som en plätt!

     • Svenskar är vita. Alla nordbor är vita. Kommer aldrig att se en mörkhyad som svensk. Kan påpeka att jag inte heller ser på mörkhyade med hat i blicken

     • Du låter som en av tusentals goda antirasister som jag debatterat med i årtionden.

      Svammel, den är svensk som känner sig som svensk och som ses som svensk av andra.

      Men säger du det officiellt som representant för SD så kommer dom kasta ut dig ögonaböj (om du inte varit på nattbesök hos ledande personer i partiet förstås)

     • Det finns ett genetiskt kluster som utmärker den svenska folkgruppen. Så enkelt är det. Det spelar ingen roll om alla har en gemensam neandertalisk förfader eller inte. Evolutionen har format oss i Sverige på ett annat sätt än de som bor i Somalia. Sedan ligger vi naturligtvis nära andra skandinaviska folkgrupper när man undersöker vårt DNA.

      Tips på läsning för dig och det här en kortare artikel, ingen bok man behöver köpa: https://www.altnorden.se/2017/08/02/svenskar-ar-en-distinkt-genetisk-folkgrupp/

     • Dimvandrare – du trevar dig fram i dimman!

      Själv föredrar jag fakta, som är belagd i akademisk forskning. De två böcker som jag länkade till är lätt tillgängliga populärvetenskapliga böcker som bygger på senare årens DNA-forskning.

      Betänk att HUGO-projektet (=kartläggning av människans genom) var klart så sent som för 18 år sedan.

     • Men herregud. Du menar alltså att det jag länkade till inte hänvisar till akademisk forskning?

      Om det nu inte finns genetiska kluster som kan visa var vi kommer ifrån, varför finns det då tjänster, t ex 23andme, till vilka man kan skicka in ett DNA-test som sedan kan tala om för en hur många % av t. ex. nordeuropé, västeuropé, östeuropé man är?

 43. Sverigedemokraternas maniska kontrollbehov kan bli deras fall som ledande aktör inom den Sverigevänliga folkrörelsen. Här gäller det att se upp, släppa prestigen och göra om och göra rätt. Den finns nämligen andra aktörer som är beredda att ta över stafettpinnen. Inte minst i dessa tider då allting går sjukt fort. När framgång leder till övermod är man ute på hal is…

 44. POLITIK DRIVER MAN MED HUVUDET, INTE MED STRUPHUVUDET. enligt den kloke och erfarne högernestorn Franz Josef Strauss, Bayern . Vem som skall sitta i riksdagen lägger jag mig inte i, men man måste sträva efter att det väljs in personer som kan ställa till problem eller bli politiska vildar. NÅGON DJÄVLA ORDNING FÅR DET VA I ETT PARTI. Hu! Var fick jag det ifrån? Tack Mats för vad Du skriver

 45. Mats tyvärr är personer som du och andra sverige vänner inte längre eftertraktade av SD. De väljarna som partiet jagar nu är högskoleutbildade akademiker.

  • Lustigt att du nämner högskoleutbildade akademiker. De utgör väl sådär en 85 % av AfS riksdagslista.

   • Om det stämmer är det inte så konstigt. Politiker är numera oftast en karriär möjlighet snarare än något för idealister. När GC/WH utmanade JÅ med flera om makten i SD handlade det bara om att JÅ med flera satt på poster som genererade stora kassaflöden. GC/WH ville åt dessa poster och trodde en väg dit var och fortfarande är att spela det nationalistiska kortet. Dock kommer även Afs vända den Sverige vänliga rörelsen ryggen så fort det gynnar partiledningen ekonomiskt precis som SD nu verkar ha gjort

    • Om Gustav Kasselstrand var intresserad av pengar skulle han strunta fullständigt i politiken och satsa på en karriär inom näringslivet istället. Han har redan försakat otroligt mycket i livsinkomst pga sitt engagemang.

  • Enbart svetsare är inte heller lyckat, dessutom är de flesta akademiker idag, min generation var 95 % knegare nu verkar det vara tvärt om.

 46. Jimmie Åkessons uttalande om AfS som ”rasister och haverister” påminner om Hillary Clintons ”deplorables”. Vi ska aldrig glömma detta förräderi. Såga gärna AfS sönder och samman, men använd för i helvete inte fiendens språkbruk.

 47. Det viktigaste som händer just nu inom svensk politik är att vi rör oss sakta (alltför sakta!) men säkert mot ett totalt asylstopp. När den frågan är löst kan vi börja diskutera andra frågor igen. Sverigedemokraterna har haft och har en nyckelroll i denna nya positionsförflyttning. Det är så jag tänker iaf.

  • Ledsen att behöva säga att ett totalt asylstopp inte gör någon skillnad det möjligen gör plågan ännu längre.

   • Jo ett totalt asylstopp med en kompletterande MASSDEPORTERING.Återvandringen måste vara definitiv och massiv.Utan undantag.Vi väljer om vi ska lösa detta.

   • En kombo med borttagna bidrag och välfärdsförmåner tillsammans med AfS återvandringspolitik och asylstopp, utträde ur EU, då kanske vi under en tioårs period kan återhänta oss. Det vill säga att EU inte straffar oss på alla otänkbara sätt samt fullskaligt krig.

  • Det blir inget asylstopp då asylinvandringen är kopplad till FN konventionen om mänskliga rättigheter, det är en mänsklig rättighet att få söka asyl i vårt land vilket även SD skriver under på. EU migration och asyl politik är dysfunktionell och ett haveri, då tycker ”nationalisterna” i SD att de ska värna asylrätten, ett nationellt självmord i dagsläget.

   • Asylstopp kommer, tro mig. Nästa fråga blir återvandring. Den tar vi då, kanske Afs är starka där då.

    • Inget av AFS eller SD blir starka om samma röstare delas på 2 partier, för det handlar i stort sett om samma människor, möjligen får AFS några från NMR som vill komma in i värmen, för hos SD drog det kallt.

   • SD skriver även under på att vi skall ta emot kvotflyktingar. Är det var Du som #SD2018 vill ha? Ännu fler att försörja med dina skattepengar?

    SD med Jimmie anser det.

 48. Har röstat SD i de senaste två valen men då jag inte längre känner igen mig i partiet så lägger jag nu min röst på AfS. Någonting hände med partiet efter Åkessons TimeOut, tror på fullt allvar att de nu är köpta av globalisterna.

 49. Det är fullkomligt obegripligt tycker jag. Det är snudd på att man börjar misstänka att servitrisen kanske (av ngn anledning) hotat med #meetoo anmälan, alltså någon sorts utpressning. Hur ska man annars kunna förklara någonting så ofattbart som detta tilltag? SD har inte råd med detta, det finns risk att även inbitna, trogna medlemmar till slut tröttnar.

  • Det är nödvändigt att SD-ledningen rensar upp i den här affären. Vi väljare måste få veta vad som har hänt. Och att SD rättar till det som blivit fel. Vi kan ju inte ha personer som nominerats som SD-politiker, utan att de har gjort sig kända som kunniga och betrodda SD-medlemmar.

  • Hur kommer det sig att en ledande Sverigedemokrat kurtiserar med en servitris från Iran över huvud taget?

   Är det vad alla ni som röstar #SD2018 vill ha? Känner ni att den iranska servitrisen kommer tillvarata Era intressen?

   • Jaa. Bryr mig inte ett skit om hon är ifrån från då det finnns många kloka iranier i Sverige. Det viktiga är ju att hon lockar fler väljare och brinner för SDs politik.

  • Det är detta som skiljer SD från Afs. Man behöver inte vara etnisk svensk för att vara en bra svensk. En invandrare som anpassar sig till svenska värderingar kan på sikt bli en bra svensk. Det är detta som skiljer Kasselstrand från Åkesson. Men eventuellt mygel inom SD tar jag avstånd från. Gör inte oss inom SD besvikna genom att låta en totalt obegåvad människa ställa upp på vår riksdagslista, samtidigt som man utesluter vår gamle, och högt kvalificerade partiledare, Mikael Jansson. Gör inte SD, som vi kämpat för, till en politisk sekt!

 50. Är detta en komplott mot SD?!
  I så fall består den av en flock mähän, som inte fattar att sån här jädrans soppa raderar ut alla chanser att rädda Sverige!
  Man trodde i sin enfald att det fanns en någorlunda nivå på moralen hos dem som sätter landets bästa främst ! Och då menar jag både SD, AfS, Samhällsnytt och alla övriga som håller på med sån här skit under ett VIKTIGT valår!

  Detta är för övrigt ett klart fall för Säpo – en riksdagsman troligen utsatt för utpressning som det verkar.
  Skjutsa ut Ghazal Saberian (hon jobbar uppenbarligen för SD:s fiender) illa kvickt och efter henne h*rkarlen Stefan Jakobsson.
  Är Kent Ekeroth den ende som fortfarande är klar i skallen?!?!
  Och sen . . vad katten är det för folk i VU som tar in en icke kvalificerad figur på riksdagslistan – en iranier till på köpet? Kan man inte få slippa dem någonstans?!
  SKÄRP ER för f–n!

  • Sveriges chans är för länge sedan borta. Själv inser jag att gränsen för No Return är passerad, allt kommer nu bara att bli värre oavsett vilka partier som sitter vid makten.

    • Det är KÖRT på riktigt för Sverige och svenskarna. Det handlingskraftiga parti och partiledare som nu skulle behövas finns inte i landet.

     • Ja, det är klart det blir så om alla går omkring och tycker så.
      Ska vi ge oss så lätt? Gitter vi inte strida för vårt land och kommande generationer är det ynkedom!!!

     • Vi svenskar ska aldrig ge oss! Det är inte människovärdigt att ge upp.
      Jag tänker slåss politiskt för vårt land ända tills jag ligger med näsan i vädret. Det dröjer i bästa fall tjugo år till.

   • Om man har en sån attityd som du har så räddar man inte sverige, Sverige räddas inte av negativa typer som tror att allt är kört utan utav hoppfulla typer som är positiva och har energin som krävs.

 51. ”…antisemitiska konspirationsteorier.”
  Ja, det stämmer att det är en konspirationsteori att judar tex kontrollerar media.
  En SANN konspirationsteori. Titta bara på Bonniermedia i Sverige, för att ta blott ETT exempel (DN, Expressen, TV4, ”Svensk Filmindustri” osv). Det innebär naturligtvis inte att alla judar är inblandade i detta. Alla judar är inte globalister, alla muslimer är inte terrorister och alla svenskar är inte rasister. Men det finns problematiska tendenser och överrepresentation i alla grupper. På vilket sätt gynnar det judar i allmänhet att judar inte får kritiseras? Att judarna har kastats ut från 109 olika territorium genom historien borde ju bero på någonting. Jag påstår att det beror på att vissa judiska ledare, alltså inte alla judar, agerar på olika sätt som är skadligt för deras värdfolk. Om någon vill påstå att det beror på slumpen eller otur 109 gånger i följd så får väl han eller hon påstå det, men alla som vill tysta ner kritik mot organiserad judaism får då ta ansvar av att problemen bara kommer fortsätta och i slutändan tyvärr riskera drabba även oskyldiga judar själva. Vilket för övrigt vi redan ser ske, med judar som tvingas fly från Malmö osv. Kanske läge för kritik mot deras egna ledare i Sverige samt omläggning av strategi? Svenskar har drabbats av den förda politikens konsekvenser mycket länge, det är först nu när en del judar som tidigare hatat SD börjat känna sig hotade själva som det blir ljud i skällan.

 52. Jag tillhör absolut inte dem som ser hög utbildning som en garant eller kanske inte ens en fördel längre.

  Detta efter att själv ha utbildat mig i humanistiska ämnen på universitetsnivå, och på nära håll sett den extrema propaganda, gränsande till hjärntvätt som existerar där, en utveckling som ivrigt på hejas av nationella sekretariatet för genusforskning.

  Vår så kallade intelligentia har också visat sig oerhört ointelligenta när det kommer till självklarheter som hur invandringspolitiken skulle sluta och haverera. Några av dem påstod tom saker som att invandringen inte alls hade med bostadsbristen att göra, vilket får sägas vara på gränsen till ett hjärndött påstående.

  MEN en servitris som är en älskarinna till en person i partitoppen, de får nog se till att skaffa sig lite skam i kroppen.

  • Jag håller med dig, har också läst humaniora och det är mer indoktrinering än utbildning idag.

   Det gäller nästan alla ämnen utom rena naturvetenskapliga ämnen och kanske ekonomi.

   Det är knappast en slump att universitetsutbildade är mer positiva till invaidring, och det beror inte på att de är mer intelligenta, utan att de frivilligt utsatt sig för flera års indoktrinering i teorier som bygger på premisser som inte är sanna (T ex tar genuvetenskapen det för givet att det inte finns några biologiska skillnader mellan män och kvinnor som har något förklaringsvärde när det gäller att förklara olika utfall mellan könen), ofta saknar eller har mycekt litet empiriskt stöd och är mycket mer ideologi än vetenskap.

   ”Oj, du har läst sociologi i tre år där alla påstod, och den enda godkända åsikten var, att alla skillnader mellan människor beror på socioekonomiska förhållanden och alla teorier du mötte hade som premiss att gener aldrig spelar någon roll – vad konstigt att du tror att det är rasism från svenskarnas sida och inte inneboende skillnader mellan folkgrupper som gör att integrationen inte fungerar. Det hade jag aldrig kunnat föreställa mig! Att du skulle formas såpass mycket politiskt av att vistas i en ideologisk vänstermiljö där inga avvikande åsikter tilltäts varje dag i tre år. Hur kunde det bli så?”

 53. Tyvärr måste man hålla med Mats Dagerlind. Nu krävs att SD-ledningen snarast förklarar vad som hänt. Hur har det gått till när en tidigare mot partiet kritisk person hamnat på listan? På vad sätt har hon meriterat sig – nu menar jag politiskt – för att konkurrera ut namn som Ekeroth och Jansson? Har svårt att tänka mig att hon bara har hamnat på listan genom någon form av kupp. Har Jacobsson, som tidigare gjort ett bra intryck, fått så dåligt omdöme att han bluffat in kvinnan har han gjort sitt i partiet. Om svar anhålles snarast! Vi har haft nog av Trojanska Hästar i partiet.

 54. Ett koncept om vi nödvändigtvis ska ha ett politiskt system som ändå skapar enbart konflikter i landet för att eliminera den risken!
  Rösträtt 25 år
  Utan rösträtt för kvinnor och individer med utländsk bakgrund.
  Detta, om vi vill skapa ett svenskt Sverige där vårt folkslag (Vikingar) ska styra i vårt land!

   • Din hänvisning här är ju inte heller något ”guldkorn” för den här diskussionen. Enligt framstående genetiker är det ju marginella skillnader mellan människan och de människoliknande aporna.
    Enligt de senaste auktoriteterna på ämnet – nu en engelsman – är skillnaderna mellan de mänskliga raserna minimala. Enligt en journalist, som skriver på polska – Mittelstadt – har man i Israel kommit fram till att det inte finns några genetiska judar.
    Allt det här får stå för de kretsar, som sysslar med klassificeringar av den här typen.
    Beträffande danskar, som nämnts här ovan, gäller ju att vi skandinaver, som talar närbesläktade germanska språk idag, kan betraktas som samma folk. De nordgermanska språken bestod på 400-talet av ett enda, ur vilket våra nuvarande ”dialekter”, de germanska skandinaviska språken utvecklats.
    Här finns ett gemensamt uråldrigt fysiskt ursprung, en gemensam uråldrig historia, ett gemensamt uråldrigt språk och en gemensam kulturell samhörig-het.
    För andra gäller att man kan fly från en repressiv kultur. Man kan vilja bli en del av en till att börja ”främmande” kultur för att man beundrar den eller för att man av olika anledningar ”hamnat” i den och naturaliserats eller blivit, som den man ”bott” hos.
    De kriterier, som bör vara vägledande vid deporteringen är de, som nämns här i kommentarsfälten och många gånger framställs på ett lysande, fullständigt klart och logiskt sätt i olika sammanställningar.

    Nummer 1) ingen brottslighet skall över huvud taget accepteras – minsta brott: UT !Det är nämligen ingen mänsklig rättighet att få korsa en landsgräns. Det är ingen mänsklig rättighet att sedan få begå brott i främmande land ! Låt oss börja här – och det räcker sannolikt till den första miljonen.
    Åter till vikingarna – läs den samtida litteraturen – t. ex. de arabiska historieskrivarna (finns dokumente-rade), och hur de såg på vikingarna. Etc. Etc. Etc.
    MEN för Guds skull, anlita först en professionell genetiker, innan ni ens andas om genetik, annars går det käpprätt åt skogen.

    • Vad gör man när man möter rasister …

     Precis som du tycks vara är jag fascinerad av urgamla språk och kulturer.

  • Att splittra ett parti som är på väg att lyckas tränga igenom DÖ muren, är mer än idiotiskt, om sd afs tar hälften var av dom möjliga rösterna så fortsätter det som förut, har möjligen afs bra betalt från vänster.

  • Mycket bra val. AfS har klart och tydligt sagt att de vågar ställa grupp mot grupp och att de alltid kommer ta svenskarnas sida.

   Dessutom verkar de ha en mycket mer sund partikultur där det är högt i tak, det inte finns några tankeförbud och de verkar drivas av idealism och inte maktbegär och de egna fördelar de får av att sitta vid köttgrytorna.

   Det Stefan Jacobsson gjort är vedervärdigt, men dessutom måste man betänka att hela valberedningen är inblandad i det här. Korruptionen inom SD är mycket större än att handla om enstaka figurer med tvivelaktig moral, och jag är allvarligt oroad över att SD kan rasa ihop pga nepotism och korruption och annat moraliskt tvivelaktigt beteende när detta kommer ut i pressen, vilekt det görförr eller senare, eftersom SD har en så sjuk partikultur där alla intrigerar mot varandra.

   Har vi då inte ett annat parti som kan ta över som reserv, som AfS, kan vi hamna i situationen att hela den massinvandringskritiska rörelsen rasar ihop i Sverige, vilket vore en katastrof.

 55. Det är tyvärr mycket uppenbart att SD inte längre är det parti man engagerade sig i.
  Jimmie Åkesson har ju själv erkänt att det är så och att han tycker det är bäst att man lämnar om man inte längre känner igen sig. Tvångsbeskattningen, närmandet till Nato, det icke-befintliga EU motståndet, ökad arbetskraftsinvandring och invandring av s.k kvotflyktingar och som grädde på moset ett helt nytt migrationspolitiskt program, som ingen inom SD ens nämnt officiellt med ett ord. Där allt som fick folk att en gång börja rösta på SD, nu är kliniskt bortrensat och ser istället ut som en kopia av vilket som helst migrationspolitikt program inom 7klövern.
  Även det bra, men märkliga sammanträffandet, att SD börjar prata återvandring, veckorna innan AfS startar officiellt, sticker i ögonen.

  Jag har inte övergett SD! Men det känns som att SD övergett mig!

   • Berätta om återvandring när ni i AFS är för ”öppen svenskhet” och ni kommer inte skicka tillbaka invandrare på grund av deras etnicitet?

     • Jag är rätt säker på att AfS-program väger tyngre än en enskild medlems twittrande.

     • AFS vill gå igenom alla uppehållstillstånd sedan år 2000 och ompröva de som delats ut på grund av bedrägliga uppgifter. Vidare vill AFS dra upphäva uppehållstillstånd och medborgarskap för de som begått brott och de som ej bidragit till skatterna på flera år.
      Dessutom erkänner AFS att svenskarna är en etnicitet, alltså att svensk har en genetisk komponent, om man så vill.
      Plus att AFS vill revolutionera samhället i sverige med myndighetsslakt och att lägga ner SvT.

      Det här räcker för att profilera AFS mycket tydligt från SD och MED. Dessutom har AFS många mycket kvalificerade människor som ställer upp för dem.

      Visst, AFS är inte NMR. Och har en annan syn på svensk än NMR. Mer historia, mindre gentest. NMR angriper förresten den svenska etniciteten från andra hållet, de anser att det bara finns ras. Att de nordiska staterna Sverige, Danmark och Norge är mer eller mindre meningslösa och bör förvandlas till museiföremål.

     • ”svensk har en genetisk komponent”. Jösses jävlar!
      Saknar AfS helt naturvetenskaplig och medicinsk kompetens?
      Ett så okunnigt parti kan man ju inte rösta på!

     • Jag företräder inte AFS. De får tala för sig själva.
      Men att vara en del av ett folk är att se tillbaka på en gemensam historia. Till exempel, en person med två iranska föräldrar kommer se tillbaka på en iransk historia, kommer känna samhörighet med andra iranier. Vilket leder till en genetisk komponent, att man är närmare besläktad med varandra.

      Det är till exempel mycket lättare för någon med danska föräldrar att bli svensk än för en syrier. Dels därför att kulturen är snarlik. Men också för att vi har lättare att känna oss besläktade med varandra. Att hävda att det inte finns någon genetisk komponent i folktillhörighet är som att säga att det inte spelar någon roll om man skaffar egna barn eller adoptivbarn.

      Och notera nu att jag diskuterar identitet och etnicitet, INTE medborgarskap. Medborgarskap är en juridisk klassificering.

     • Märkligt nog, med tanke på avstånd, är bosnier de som har haft lättast att anpassa sig till och smälta in i det svenska samhället. Faktumet att bosnier och kroater står oss skandinaver närmast genetiskt kan mycket väl vara en av orsakerna.

     • Enda bosnier jag känner till är det där lömska islamistiska fanskapet som skrev på newsmill.

     • Ingen politiker kan idag genomföra någonting. Det är så du ska se på att 9000 ”ensamkommande” ”fick” stanna. Regimen klarar inte av att utvisa dem.
      Vad jag vill ha från mina politiker är opinionsbildning. Och politisk organisering. Varför ordar till exempel inga demonstrationer?
      ”Genomförande” däremot är fantasier.

    • AFS erkänner att svenskar är ett folk och att svensk är en etnicitet. Det är inte samma sak som att förespråka raslagar och gentest.
     Jag tycker att SDs integrations och assimilations politik är svenskfientlig. AFS återvandringspolitik är inte svenskfientlig. Stor skillnad.

     • Japp! En enkelbiljett till Erbil i Irak i mitten av Maj kostade häromdagen 2200kr.. För en miljard så kan man skicka hem över 400 tusen stycken…

     • Ja så gör alla partier tydligen.Snacka går ju.
      Annars måste de få 51% för att det ska bli verklighet och det blir nog svårt att få.

    • Det har bildats ett parti som alltid sätter svenskarnas intressen i främsta rummet, som vill ha en omfattande återvandring, och som har god chans att komma in i riksdagen. Något stort är på gång.

     Och det du gör är att låna vänsterns taktik att ljuga om vad partiet tycker och vill. Höj nivån.

     • Gunilla Karlsson – Det du inte förstår är att all repatrieringspolitik kommer med nödvändighet ske på etnisk grund, om än så bara implicit.

      Det ligger i repatrieringspolitikens natur eftersom ingen av de som kan vara aktuell för repatriering kan vara svensk. Svenskar kan inte repatrieras från Sverige då Sverige är deras hemland. Endast utlänningar, dvs icke-etniska svenskar, kan repatrieras från Sverige.

      Så visst kommer AfS repatriera på etnisk grund, det är bara det att man inte skriver ut det.

 56. AfS klubben för inbördes beundran skrämmer mig, SD började likadant och än har inte denna beundran tagit slut!

  Kan jag tycka som inte har något förtroende för politiker!

 57. När SD utesluter de som har slitit för partiet och kallar dem rasister är det ett svek även mot oss vanliga människor som har fått utstå tillmälen och social stigma på grund av åsiktkorridoren som partiet en gång vände sig mot.

  Jag uppskattar den insats som många inom partiet har gjort för Sverige och struntar egentligen hur de är som personer. Men när man saknar integritet spelar det inte något roll hur välformulerat partiprogram är, då kommer taktik, röster och kompromisser alltid komma först.

  • En gång i tiden hade SD som slogan ” Vi säger vad du tänker”, nu känns det mer som deras motto är ”Vi säger vad som ger oss makt”.

   Med tanke på att de tres gäng numera kräver obrottslig och 100-procentig lojalitet mot partilinjen och det är så intellektuellt lågt i tak att man som företrädare inte ens får läsa vissa författare, så har man ett parti som tveklöst kommer stagnera och till slut inte längre ha en politik som erbjuder några lösningar på de problem Sverige står inför.

   • Ja precis så är det. Och den egenskapen delar de med resten av partierna, som sedan länge har saknat en trovärdig vision för Sverige. Allt de förmår är att famla efter nästa lilla signalvärde att kasta som ben till väljarna.

 58. Situationen just nu skulle må bra av lite information från partiets ledning.

  Jag vill kunna förutsätta att partiet är ärligt, renhårigt, och inte gör sig av med rejäla människor utan rejäla skäl, och inte tar in nya personer som saknar en rejäl bakgrund.

  • Det var länge sedan SD var så som du beskriver det. Någon gång efter riksdagsinträdet började det bli riktigt ruttet – varför blev t ex inte Thoralf Alfsson uppsatt på riksdagslisten 2014? Jo för han hade en egen plattform på sin blogg, var driven och kompetent och var populär och hotade därigenom ”de fyras gängs” oinskränkta makt att göra som de ville med partiet.

   SD leds sedan 2015 av Mattias Karlsson som gör i stort sett precis som han vill och han har låtit SDs riksdagslista utgöras av mestadels halvkompetenta människor som enbart har en riktig förtjänst – sin 100-procentiga lojalitet mot partilinjen och chefsideologen Karlsson, detta medan Åkesson är en trött skugga av sitt forna jag efter sjukskrivningen.

 59. Jag måste hålla med Mats hundra procent. Gör inte om SD till en politisk sekt, med mygel på högsta nivå. Jag har förtroende för Jimmie Åkesson, men att peta förre partiledaren Mikael Jansson från valbar plats, det är ett spark under bältet. Speciellt som Mikael varit en utmärkt och kunnig representant i säkerhetspolitiska frågor i riksdagen. Mikael har arbetat i årtionden för den Sverigevänliga rörelsen och bör visas den respekt han förtjänar!

 60. Personligen har jag inte på något som helst sätt tappat något förtroende för SD.
  Skulle jag tappa förtroendet för SD så skulle jag aldrig ens fundera på att rösta på AFS ändå.

  Förekommer det saker inom SD som inte är bra?

  Självklart, jag röstar ju dock på SD pga deras politik, inte beroende på vem som är nummer 72 på listan även om det skulle vara en osedvanligt illa vald person som hamnat där pga t.ex sängvägen.

  • Jag håller delvis med dig, men du måste ju samtidigt inse att en politiker behöver vissa grundläggande egenskaper. Det spelar ingen roll vad en lögnaktig och feg politiker säger och lovar eller står för. Integritet är minsta nämnaren, annars köper du grisen i säcken.

   • Finns det något som antyder att den politiken SD säger sig stå för inte skulle gälla?
    Det är klart att det är bättre om det är bra politiker än dåliga, men det vet man inte förrän de är prövade, skulle det vara oegentligheter kring hur en viss person hamnat på listan så är det givetvis dåligt, men det får ju mig inte för fem öre överväga att sluta rösta på SD eftersom de står för den politiken som jag tycker är bäst i dagsläget.

    • Ja,
     – de utesluter de traditionellt konservativa namnen
     – de använder sig av samma hatpropaganda mot sina meningsmotståndare som sjuklövern har gjort (rasistkortet)
     – de kallar sig för ”antirasistiskt mittenparti”
     – de söker aktivt samarbete med Sveriges främsta globalist- och invandringsparti Moderaterna
     – de ställer inte sjuklövern till svars utan söker istället deras medgivande
     – nepotism och kvotering indikerar att makt kommer före ideologi

     • 1. Jag vet inte en enda som blivit utesluten som inte borde blivit utesluten.

      2. Att kalla rasister för rasister är helt okej, att kalla SD för rasistiskt är inte okej pga att de inte är rasister, du ser skillnaden hoppas jag?
      3. Ja, de är ett mittenparti och de tolererar inte rasism, finns väl ingen vettig människa som har något emot det?
      4. SD håller dörrarna öppna för alla och sen har du uppenbarligen noll koll på vad moderaterna står för.
      5. Okej, du hänger inte alls med i politiken med andra ord.
      6. Kvotering?

     • 1. Din normativa uppfattning om saken är ointressant och vederlägger inte vad jag sa. De som står för traditionell sverigedemokrati försvinner eller marginaliseras.

      2. Du tillämpar samma enfaldiga och osubstantierade resonemang som vänstern har använt mot SD. När Sverigedemokraterna med samma hatpropaganda sjunker lika lågt som etablissemanget signalerar man att samhällets förtryck av meningsmotståndare är OK. Lägre än så går det inte att sjunka.

      3. Normala människor sätter inte anti- framför sina åsikter. Antirasism är en ideologi som riktas mot det ”vita patrikala förtrycket” och skanderas av den autonoma vänstern på barrikaderna.

      4/5. De legitimerar därmed deras åsiktsförtryck och politik.

      Moderaterna har haft öppna gränser och fri marknad utan sociala skyddsnät som ideologisk grund i hur många decennier nu…?

      6. Se #1.

     • Du behöver inte köpa mina resonemang rakt av, men du borde kunna medge att det finns vissa problem med trovärdigheten?

     • Inte för den förda politiken och den är ju där anledningen är att jag röstar på de. Resten handlar ju om deras internpolitik och hur det fungerar där och det är helt ointressant för mig som väljare.

    • Har ”prövat” SD i 8 år nu och vad har hänt?Absolut ingenting förutom en massa löjliga uteslutningar,fjäskande för M,expo samarbete osv osv….

     • Det har hänt en hel del, bland annat har migrationspolitiken förändrats ganska mycket, en hel del av SDs politik blir anammat av andra partier osv.
      Du kan själv tänka dig hur det hade sett ut om SD aldrig kommit in i riksdagen hoppas jag.

 61. Tycker OERHÖRT ILLA om ”infixade, inhjälpta” och inglidare” som inte har egna meriter etc. att falla tillbaka på…!!

  Det här är ALLVARLIGT och BÅDA måste genast avstå sina platser !!

 62. Så här blir det med alla partier, den ursprungliga energin mattas av, vissa partier blir ett helt annat efter några år.
  Se på Mp! Eller C!
  Min röst lägger jag ändå MOT massinvandringen. Det är det primära. Så resonerar många SD väljare, annars hade de inte varit så stora, trots en del skandaler…

  • Därför är det viktigt att ha ett väl fungerande ungdomsförbund där nya friska krafter kan ta över i moderpartiet när orken tryter men tyvärr valde SD att sparka ut hela sitt ungdomsförbund bestående av 5000 medlemmar. Så nu har man ingen Kasselstrand som skulle varit utmärkt att ta över partiledarskapet.

   • Kasselstrands tal när Afs hade upptakt var just inspirerande och energiskt. Åkesson låter lite trött och mätt.

  • Energin mattas av?
   Energin delas upp på flera frågor däremot, man kan inte vara ett enfrågeparti om man vill bli riktigt stora, det fungerar bra när man inte är i riksdagen eller när man verkligen vill sticka ut men vill man bli riktigt stora så måste man fokusera på mer än en fråga.

 63. AfS klubben för inbördes beundran skrämmer mig, SD började likadant och än har inte denna beundran tagit slut!

  Kan jag tycka som inte har något förtroende för politiker!

 64. Om det går att kryssa upp en person så kanske hon plockar många röster från dom som tror dom kan sabotera med det.
  Dom tre namn du för fram kan vara avgörande för SDs framgång, men SD har tappat mycket med talet om samarbete med M, varför skall gamla moderater rösta på SD när SD ledningen godkänner M.

 65. Kanske inte SD är det bästa alternativet längre. Eller Afs heller. Men de övriga partierna är definitivt inget alternativ för varken Sverige eller svenskarna. Inte ens för de ”nyare svenskarna” som varit här i 20-30 år.

 66. Har AfS på sitt partiprogram, att invandrare får inte äga rösträtt om det inte förstås handlar om Skandinaver?

 67. En av de mest allvarliga ämnen som du Mats avhandlat med stor bravur och som fångat upp den oro som finns ute i SD leden i vårt avlånga land Sverige.

  Jimmie måste förstå att dessa händelser kommer att kunna mala ned SD till sandkorn uppätna av de små räkorna

  • De flesta som röstar på SD tycker att partiledningen får agera i stort sett hur de än vill i Nästan alla frågor,
   tänker främst på hur de ändrade sig under galgen, vad beträffar stödet till propagandaskatten, där gick tydligen gränsen…..

 68. Mats Dagerlind, ett av dina bästa inlägg är samtidigt ett av de viktigaste! För mig har dock SD-tåget redan gått och en röst på Alternativ för Sverige högst sannolik beroende på hur de sköter sig fram till valet. Mitt val beror inte enbart på nepotism, unken kvinnosyn och toppstyrning utan också på liberalisering, onödig anpassning till fientligt inställt etablissemang, samarbete med Expo/Researchgruppen, förnekande av etniska svenskars existens, NATO-frågan, EU-frågan, Public Service-frågan och fullkomligt huvudlösa summariska uteslutningar ibland bara pga val av litteratur – allt för att slippa intern debatt.

  • Aj! Det där med Ernst Jünger, en av de absolut största konservativa författarna i modern tid, är nog ett av de sämsta argumenten för uteslutning någonsin.

 69. Jäkligt klantigt gjort av en riksdagsledamot så här endast fem månader kvar till valet. Men skall vi snacka svågerpolitik ligger väl de andra partierna långt i framkant. Sossarna är värst. Titta bara på t.ex Mona Sahlin och Göran Persson.

  Jag saknar den glöd och jävlar anamma som gjorde att jag blev intresserad av SD. Jag efterlyser större engagemang. Så här nära inpå valet vill man se och höra dem på gator och torg överallt. De skulle kanske gå i lära hos Kent Ekeroth.

  Jag kommer trots allt att rösta SD i september, helt enkelt för att det i nuläget inte finns något annat alternativ. Sedan får vi se.

 70. Så som jag ser det finns inget annat alternativ än SD – om inte mätningarna visar att AfS rimligen hamnar på 4+%. Då uppmuntrar jag att hoppa från skeppet, men tills dess har vi inget annat ordentligt val än SD eftersom KD och M båda suger.

  • Jag ser det så också . Om jag ser afs skvalpar på 1-2 % i typ Sentio o yougov mätningar då får såklart SD min röst igen . OT gjorde valkompassen på expressen och fick där SD på 94% samt på SvD SD 90%

   • De där ynka procenten är viktiga! Även om AfS inte skulle komma in, vilket jag ändå tror, så ger de procenten utdelning i form av partistöd och i form av att Valmyndigheten måste trycka upp röstsedlar inför nästa val. Vilket lär bli ett extraval 2019!

  • Det är inte en bortkastad röst även om AfS inte kommer in i riksdagen. Får AfS 1% så får man exempelvis valsedlarna betalda till nästa val. Någon måste gå före och se till att stödet ökar och personligen har jag inga problem med att lägga min röst på det parti som faktiskt bäst representerar mina åsikter.

  • Jo, det är svårare eftersom listorna skulle skickas in till valmyndigheten före 10/4 för att dessa skulle kunna lova leverans av valsedlar i tid. Att ändra listorna nu kan alltså medföra att valsedlarna inte blir färdiga i tid.

 71. Även om SD-ledingen i morron gick ut och sa att dom helt ändrat sig vad gäller invandringen, och att dom nu vill att svenskarna ska ”öppna sin hjärtan”, för nu ska SD jobba för att bräcka Centern i invandrarvänlighet……..ÄVEN OM DETTA HÄNDE, så skulle man få läsa inlägg som ”Det finns inget alternativ till SD. AfS kommer inte komma över 4%, så jag kommer rösta på SD i alla fall”

 72. Ang Stefan Jakosson, SD
  Sexet struntar jag i… Men! jag vill veta vilka politiska meriter som Ghazal Saberian har, som ger henne en plats på riksdagslistan för SD Stockholm och så tycker jag att det är ren ynkedom av SD att inte offentligt bemöta det som skrivs och öppet redovisa hennes kvalifikationer.

  • Ghazal Saberian tycker om hbtq,lesbianer och sodomi. En fråga hon kommer att driva och få igenom i partiet

 73. Så får det bli. AfS äter på SD och SD får nya väljare från de gamla, trötta partierna.
  Tyvärr hinner inte den vanlige, normalt ointresserade väljaren, upptäcka AfS.

 74. Jag har hunnit läsa många partiprogram, jag som är född in i politiken 1939 för min Far var politiker!!
  Men en sak har jag lärt mig oavsett vilket parti det handlar om, får inget parti fullt gehör för vad de menar är deras partiprogram.
  Så AfS får många problem under resans gäng och gör som alla andra partier stryker det mesta som kan ses som ogenomförbart!
  Tyvärr jag har bilden klar för mig att alla politiker som vill ta del av makten blir inpiskade i partierna för att lära sig att ljuga trovärdigt, mer behövs inte sägas, än att samtliga partier är förkastliga för länders väljare!

 75. TÄNK om Folk Röstar Bära el Brista och SD Vinner Valet….!!!

  Jaha vad händer då…??

  VEM skall platsa VAR och VILKA Är dom…??

  SD har ju bett Moderaterna skriva ner en Lista på vad M KRÄVER av SD för att Rösta på dem…!
  Låter lite som om man INTE vill ha MAKTEN ännu utan Är ganska nöjda att va i opposition, där dom i o f sej gjort det bästa Jobbet…!

  Lite oroligt ÄR det när man inte går in med HELA sitt JAG för att TA Över…
  likt De andra tragiska som L V Mp KD C gjort i mannaminne, Är det dit det lutar egentligen att bara BLI en ”Stöttepelare” i det långa loppet..

  Tragiskt isåfall då får Vi Aldrig en Radikal Förändring i SVÄRIGÄ .

 76. Ja förstår varför SD mjuknat en aning, som ett litet parti kan man stå för en radikalare politik men nu när dem e stora måste dem försöka hitta samarbetspartners och då måste man vara bered på att böja sig i vissa frågor.

  Dock saknar jag att man ställde alla ansvariga för Sveriges kaos mot väggen, nu fjäskar man så mycket för moderaterna att det nästan är löjligt

 77. Vill vi ha förändrad politik?
  Vilka är möjligheterna till det?
  Har inte 7-klövern tvingats att föra SD-politik?

  Förvånar mig att Mats D. ”Sverigevännen”, går ut i valrörelsen och mer eller mindre avråder från att rösta på SD.
  Visst kan man vara missnöjd med saker som hänt i partiet men man måste vara realistisk.

  VILL MAN HAN HA FÖRÄNDRAD POLITIK?

  Hur saker och ting sker, och beslut tas, i en partiledning och skäl till handlande har en utomstående svårt att bedöma.

  Men visst tycker Mats D. att nu är det dags att överge SD så är det hans eget beslut.
  Men då är det svårt att vara missnöjd efter en 7-klöverseger i valet i september.

  Att AfS skulle få betydelse även om man mot förmodan skulle kravla sig över 4%-spärren är att hoppas för mycket.
  Partiet kommer av 7-klövern att placeras i ”Sandlådans” hörn utan hinkar och spadar=inflytande.

  Svensken har att välja: Nuvarande politik eller förändrad?
  Och Mats vill du att SD skall gå N.D.-vägen?

   • Skulle vilja säga placerade.
    Efter valet i höst skulle läget kunna vara ett annat.
    Det är väl det SVERIGEVÄNNER hoppas på.
    Annars kommer nästa decennium vara Sveriges uppgång och fall.

  • Exakt, det är dags för Afsare att förstå att en röst på Afs är en röst på Sveriges undergång, finns bara ett alternativ om man vill rädda Sverige och det är SD 2018. Vill man rädda sverigr eller inte.

 78. Dagerlind. Trodde du hade bättre omdöme än detta hopkok du fick ihop. Du är bättre insatt än du visar här. Det påstås än det ena och det andra. Luktar lång väg fejk news, att våra politiska motståndare i klassisk stil försöker så splitt. Då det viktigaste valet i Sverige på 100 år närmar sig måste man försöka nyansera sig och inte gå i fällan.

 79. Har AfS på sitt partiprogram, att invandrare får inte äga rösträtt om det inte förstås handlar om Skandinaver?

 80. Man hade hoppats att detta skulle vara fake news, suck.Har svårt att få in i skallen att VU skulle vara så omdömeslösa.

  • Detta visar på vad som händer när politiker, i detta fall SD:s ledning- känner att de kan göra som man behagar utan minsta konsekvens, dvs man har haft monopol på invandringsfrågan, det är förklaringen till framgången, inte att man är duktigare än någon annan. Tyvärr känner SD ledningen att det bara varit att köra på vad gäller riksdagslistor, EU, Nato, det har gått hittills, så varför inte nu?

   Plus till ovan verkar det finnas annat snask, det skall väl fram i ljuset så väljarna kan göra ett informerat val. Ja, inte blir man glad och jag hoppas det får stora återverkningar, som man bäddar får man ligga.

 81. Bra skrivet Mats Dagerlind, tyvärr ser verkligheten ut på just det sätt som du beskriver, men det gör den för att partiledningen vet, att de har nästan en religiös status, för många som röstar på SD och därför får man inte granska eller kritisera på något sätt.
  Om man aldrig vågar vara självkritisk på någon eller flera punkter, så kan man inte heller bli bättre som parti, om man nu skulle ha sådana konstruktiva tankar.

 82. JAG HAR TÄNKT SOM DIG MATS!

  Om inte SD har ågnat dessa snart fyra år sen valet 2014 till att ta fram bra kandidater som kan föra SD’s politik att till att bygga upp och utbilda en pyramid av duktigt SD folk som kan hopa in och fylla alla stolar efter valet i september är det kört för SD.
  De måste rensa bort allla knäppgökar och potentiella dumsskallar som kan drar SD ner i skiten. Eftersom DD är så minutiöst evakat av alla medier skall det råda nolltolerans mot snurrskaft.

  SD måste sluta svärma för riskkapitalister och alla andra som plundrar Sverige. De måste säga nej till alltför stora vinstuttag! Pengarna gör mer nytta i Sverige än i fickorna på Reinfeldts och Carl Bildts polare, de amerikanska riskkapitalisterna?.

  SD måste inse att Moderaterna älskar billig arbetskraft, allra bäst är analfabeter som bosätter sig i gettona och inte invaderar de fina moderatkommunerna och fina gatan i storstädJAG HAR TÄNKT SOM DIG MATS!

  Om inte SD har ågnat dessa snart fyra år sen valet 2014 till att ta fram bra kandidater som kan föra SD’s politik att till att bygga upp och utbilda en pyramid av duktigt SD folk som kan hopa in och fylla alla stolar efter valet i september är det kört för SD.
  De måste rensa bort allla knäppgökar och potentiella dumsskallar som kan drar SD ner i skiten. Eftersom DD är så minutiöst evakat av alla medier skall det råda nolltolerans mot snurrskaft.

  SD måste sluta svärma för riskkapitalister och alla andra som plundrar Sverige. De måste säga nej till alltför stora vinstuttag! Pengarna gör mer nytta i Sverige än i fickorna på Reinfeldts och Carl Bildts polare, de amerikanska riskkapitalisterna?.

  SD måste inse att Moderaterna älskar billig arbetskraft, älskar massinvandring, allra bäst är analfabeter som bosätter sig i gettona och inte invaderar de fina moderstkommunerna eller ”fina gatan” i innerstadskvarteren. Det ör riskkapitalisterna som SD fjäskar för spm tar hit massinvällarna som gör dem till miljardärer?
  Jag öveväger allvarligt att rösta på Afs eller Medborgerlig samling.

 83. Ja håller med dig mats , Är det fejk news? Den mannen ger ett dåligt intryck utan känna honom, en känsla jag fått innan . Finns hon på listan är ju allt sant om köpta platser korruption yuo name it . Min SD sitter ganska löst men bestämmer mig sent har alltid gillat jimmy och några till de har gjort mycket för landet men det finns mycket ja inte gillar inom partiet detta kan vara droppen det är en prakt skandal om detta är sant

 84. Vad krävs för att få betalt för en krönika i Samhällsnytt?

  Några ledtrådar
  samnytt.se ägs av Kent Ekeroth
  Alla inbetalningar går in på Kents bankgiro
  Kent har blivit struken från SDs lista
  Är Kent numera även medlem i AfS? (man kan vara medlem i mer än ett parti)
  Follow the money

 85. Enligt mitt tänkande är det avsevärt mer ”olämpligt” att hjälpa in en sängkamrat än det som Kent Ekeroth var beskylld för. Kent blev friad, men ändå petad.
  Här ligger en hund begraven, eller en hel kennel om så vill.
  Kan det vara så att denna servitris har någon form av hållhake på SD? metoo# anmälan eller nåt? Ja, man kan ju undra.
  Ett klargörande från SD vore önskvärt.

 86. JAG HAR TÄNKT SOM DIG MATS!

  Bra skrivet!
  Om inte SD har ägnat dessa snart fyra år sen valet 2014 till att ta fram och utbilda massor av bra kandidater som kan föra fram SD’s politik och bygga upp och utbilda en pyramid av duktigt folk i SD-leden så är det illa. Det måste finnas folk efter valet i September som kan hoppa in och fylla alla stolar. Annars är det kört för SD?

  SD måste rensa bort alla knäppgökar och kommande potentiella knäppgökar som kan dra ner SD i skiten. Eftersom SD är så minutiöst bevakat av alla medier som drar på full gas vid minsta incident skall det råda nolltolerans mot snurrskaft. Alla på politiska poster för SD skall ha fått utbildning i SD’s politik och träning i hur man uppför sig som politiker i SD.

  SD måste sluta svärma för riskkapitalister och alla andra som plundrar Sverige. De måste säga nej till alltför stora vinstuttag! Pengarna gör mer nytta i Sverige än i fickorna på Reinfeldts och Carl Bildts polare, de amerikanska riskkapitalisterna?.
  .
  SD måste sluta fjäska för moderaterna! SD måste inse att moderaterna älskar billig arbetskraft, älskar massinvandring a la Fredrik Reinfeldt, allra bäst är analfabeter som bosätter sig i gettona och inte invaderar de fina moderatkommunerna eller ”fina gatan” i innerstadskvarteren.
  Det är riskkapitalisterna som SD fjäskar för som tar hit massinvällarna, som gör dem till miljardärer?

  Jag är besviken på SD så hör långt och överväger allvarligt att rösta på Afs eller Medborgerlig samling.

 87. Fan vad ängsligt och fittigt det är nu i SD och Samnytt-leden. Som grädde på moset så runkas Afs och Stureplansalkisen Ekeroth av dagligen i kommentarerna som om de vore räddningen. Är det dags att överge SD nu när de kan bli största partiet i valet?

  • Den allmänna nepotismen och den här vackra servitrisen, kommer att bli ett viktigt slagträ i den slutliga valstriden. Får media nysta upp det som de gjorde med järnrörsskandalen, så kommer det definitivt att sänka SD, så att de inte kan bli det största riksdagspartiet i årets riksdagsval 2018.

   • Nepotism är väl ingenting som SD har ensamrätt på? Det är ju så här det går till överallt. Folk knullar sig till positioner och fördelar. Så lätt har det alltid varit för vissa.

  • Ja, om SD inte längre är det vi förväntar ska de väl heller inte villkorslöst få vårt förtroende. Adjö SD!

   • Men lite svågerpolitik var väl att räkna med? Nepotismen är ju i det svenska livsblodet. Det börjar när folks morsor fixar praktikplats åt dem i hemkommunen.

 88. Det stora problemet för SD, när man har statsmakten inom räckhåll, är att få in tillräckligt med kompetens i partiet.
  Land styrs inte av sig själva, och efter att ha lyssnat på en del SD företrädare så menar jag att de inte har kapaciteten att göra ett bra jobb annat än i opposition.
  Samtidigt förnimmer man en skräck för att ta in folk som är rejält kompetenta, kanske av rädsla för att hamna i underläge.
  AfS verkar ha ett litet försteg där, men risken med AfS är att rösten blir förlorad.
  Den som tar över Sverige, om inte S, V och C kör vidare tillsammans, har ett tufft jobb framför sig. Nedläggning av många myndigheter, exvis MUCF, Public Service, göra paus i asylmottagandet, inrätta en ny inrikespolis som kan försvara befolkningen när gatustriderna börjar, ta bort värdegrundsbesluten, och införa tjänstemannaansvar, samtidigt som vänstern kommer att demonstrera ursinnigt överallt.
  Det är inte en promenad i stadsparken som väntar.

 89. OT. Den överdimensionerade kulturdivisionen på SVT skall starta undervisning för kända författare hur man skriver bra manus till svenska TV-serier. Kursen är gratis för de utvalda författarna. Leif GW:s dotter som redan fått gratis TV-reklam är glad för kursen. Så nu får vi se garanterat HBTQ-certifierade program där huvudpersonerna är lesbiska och alla mördare är vita unga män.

 90. Håller med Mats. Det här kommer att innebära fler röster för AfS. Och så länge som M vägrar samarbeta med SD så spelar det ju ingen roll. Bra med Alternativ för Sverigevänliga röster. Vi vill inte se en åttaklöver!

 91. SD är numera bara en blek kopia av sig själv.Det ända som gäller nu för SD’s riksdags män och kvinnor är att få sitta en period till så dom kan få sina pensioner och bli försörjda livet ut!!!

 92. Det finns mycket berättelser om Sverigedemokrater att detta handlade om Stefan Jakobsson är föga förvånande. Det är nog tur att folket inte vet vilka företrädare de röstar på. Och vad deras hårt inarbetade och höga skatter går till. SD har många interna problem, ett av dessa är karriärpolitikerna och låt oss kalla det de dubiösa tillsättningarna av fruar, älskarinnor och polare i största allmänhet. På finspråk brukar det kallas nepotism.
  Stefan Jakobsson borde kollas upp av en grävande journalist (Chang Frick?). Är ganska säker på att en hel del matnyttigt kommer fram. Efter att två val i rad röstat på SD går nu min röst till AfS.
  Tack för artikeln ingen nyhet för mig men nyttig läsning för idealister och sverigevänner.

 93. Bra artikel av Mats Dagerlind! Hoppas att han och många andra tar steget och röstar på AfS i riksdagsvalet den 9 september så att det blir en valskräll och politisk jordbävning.

   • Det gör de garanterat. AfS har sagt sig vara öppna för samarbete med SD.

    Notera också att när Kasselstrand eller AfS har kritiserat SD eller partiledningen har det nästan alltid handlat om deras politik eller att de inte för ut sin politik på ett tillräckligt bra sätt, medan det är SD som kallat AfS för rasister, vilket är att föra vidare etablissemangets narrativ, och kommit med nedsättande epitet som Alternativ för Sparkade.

 94. Dagerlind, tack för att du kämpar så väl för Sverige och det rätta och riktiga. Får jag nånsin nåt å säga till om här i landet, ska jag se till att det reses (minst) en staty över dig.

 95. Stefan Torssell:
  ”Lika uppseendeväckande är att när SD:s partitopp inte accepterade det egna ungdomsförbundets val, så uteslöt man hela förbundet.

  Det började vid SDU:s årsmöte i mars 2012 med att partiledningen
  ställde upp en egen kandidat mot Gustav Kasselstrand. Kasselstrand var
  redan ordförande så det gällde om han skulle väljas om.

  Mattias Karlssons politiska sekreterare, Paula Bieler, ställde
  partiet upp som motkandidat till Kasselstrand. Gustav Kasselstrand blev
  omvald.

  Sista helgen i november 2014 gjorde partiledningen ett nytt försök
  och ställde upp Jimmie Åkessons pressekreterare Henrik Vinge som
  motkandidat till Kasselstrand. Även den omröstningen vann Kasselstrand.
  Vice ordförande i SDU var William Hahne.

  Hahne kandiderade som ordförande i mars 2015 i Stockholms
  kommunförening och vann över den kandidat som partiledningen
  förespråkade.

  Här finns alltså ett exempel på att medlemmar i SD:s ungdomsförbund
  och i Stockholms kommunförening själva väljer de företrädare de önskar.
  Gustav Kasselstrand och William Hahne är två ytterst kompetenta ungdomar
  och de samarbetar bra.

  Vad hände?

  Sverigedemokraternas partiledning uteslöt Gustav Kasselstrand och William Hahne, samt hela SDU med 5000 medlemmar.”

  https://www.torssell.today/sd-sekt-maffia-eller-brodraskap-del-2/

 96. Många sätter sitt hopp till valet, men allvarligt talat vad är det man tror ska hända? Det politiska spelet har ju ett visst, om än begränsat, underhållningsvärde. Några stora förändringar i den förda politiken tror jag inte det blir. Den politiska processen är trög. På det hela taget blir det som hittills. Lite mer här och lite mindre där. Mycket prat.

  • Det är sannolikt så att de stora förändringarna inleddes hösten/vintern 2015 och genomfördes sedan under ett par års tid. Anledningen är att det finns en tillräcklig majoritet bland väljarna som tycker det räcker.

   De kan välja på M-varianten, S-varianten eller SD-varianten men de praktiska skillnaderna är små och så brukar det vara i svensk politik. Några tiondels procent skiljer mellan yttersta höger och yttersta vänster.

   Någon efterfrågan på mer radikalism som ett radikalare SD eller ett AfS finns inte i några stora grupper. Att folk är missnöjda är inte detsamma som att de tror att (ett radikalare) SD eller AfS sitter inne med lösningarna. Att så många här tror det visar bara på faran med att bygga hela sin verklighetsuppfattning på ekokammare av det här slaget.

   Majoriteten är trots allt ganska nöjda som det tuffar på och om det är hållbart ens på medellång sikt eller inte spelar ingen större roll. De förändringar som många här hoppas på kan bara ske under sämre samhällsförhållanden.

   • Det vet vi inte eftersom den här situationen är ny, du kan inte basera någon analys på historiska erfarenheter.

   • M-och SD-varianterna borde i och för sig vara en och samma. Vad är det Danmark och Österrike har upplevt för trauma eftersom de helt plötsligt kommit till insikt…nej politik är mer pragmatik än determinism.

    • Jag tror det finns ett enkelt svar på det: i Österrike inledde inte partiledaren för deras motsvarighet till M (ÖVP) en personlig vendetta med deras motsvarighet till SD (FPÖ). Analogt med Danmark.

     Att Reinfeldt kunde få en så stark ställning att det blev möjligt att göra det (mot den dittills egna partilinjen) beror i sin tur på explicit svenska förhållanden.

 97. Så länge Afs går över 4 % så gråter jag inte blir glad men tror det blir svårt. har svårt se att deras politik når de större massorna av hjärntvättade svenskar men de blir en bra blåslampa åt kompromissande SD som samarbetar med alla nästan de har valt den utvecklingen för de vet det är svårt göra något utan kompromisser för att få inflytande . Det är lite skillnaden mellan SD och AFS . AFS når inte de breda väljarna som SD . SD var idealister en gång som AFS nu är i stort . Men jag tycker det är bra AFS uppstått och jimmy har fel ,tyckte det var hämnd för att sabba , så kan man tänka men vem som helst kan starta ett nytt parti.

  • Jag har träffat Gustav Kasselstrand och även Mikael Jansson, hedervärda människor. Men det du har att välja mellan är detta: Afs talar om etniska svenskar och alla andra skall ut, medan SD talar om att även invandrare kan anpassa sig och bli en del av samhället. Tänk efter: vi har kanske 30% invandrare i dag som arbetar i den svenska äldrevården. Invandrare som vill anpassa sig i Sverige skall accepteras, dom som inte vill det skall snarast förpassa till sina hemländer!

   • Säger AfS att alla utom etniska svenskar ska ut ? Det tror jag inte de har, var försiktig att sprida vandringssägner.

   • För att jobba i äldrevården så måste man prata väldigt bra svenska. Min mor dog i januari hon var helt beroende av hemhjälp. Inte en personal som pratar arabiska hemma hos henne. Vi påpeka det gång efter gång. Hon tyckte det var obehagligt. Den sociala kontakten är ju nästa viktigast för en ensam människa. Den får man bara av en svensk eller integrerad invandrare. När en grupp invandrare blir för stor då integreras inte den. Så dom 30% du pratarom är det kanske hälften som duger språkmässigt. Möjligt vis två generationer framåt kan det fungera.

   • De flesta förstår att det inte är rimligt att kasta ut skötsamma invandrare, de som ska utvisas är naturligtvis alla kriminella invandrare.. de har ingenting här att göra.

    Att ta bort bidrag för invandrare är bra, det ger en signal att Sverige inte vill ha bidragsparasiter, det är också en bra signal.

    I Sverige ska man jobba hårt för att försörja sig själv.

 98. Du är så duktig Dagerlind! Och jäkla SD-toppar om låtit korrumperas och övertygas av mänsklighetens stora fiende. SD har nått så högt, så gott käk för inte minst topparna är säkrad framåt. Snacka om svek om ställer upp för djävulen, men tror ej ont om korrumperardjävulens fantastiska ord om nödvändiga åtgärder.

 99. Vad är AFS för något.? Jag anade denna utveckling för länge sedan. Många bryr sig inte längre om nassar finns i ett parti. Nassar sitter de facto i toppenelitenSverige och hejlar för denna utveckling, men som tyvärr Dagerlind som så många andra ej förstår. Nazismen är ett kärt barn inom den luciferianska verkstan.

  Alltså konspirationsteori. Foliehatt. Jaha. Varför har aldrig någon nazist rakryggat kommit in för å debattera med mig som äger kunskaper om nazismen. Därför. Men hejlat framför mig har de gjort flera gånger.

  Jag brukar se andra som smånassar, och andra som eliter. Framförallt de inom nazistiska satanismen ingår i den nazistiska eliter. De infödda inom det är stolta människor. Och riktigt sjuka människor.

   • Det ser rätt värdelöst ut. SD håller på. Illa det ser ut. Jag har sätt SD som enda hoppet.

    Och jag vet tyvärr för mycket om nazismen.

   • NMR är ett ansikte utåt. 7-partiet är gulliga. SD är vete fan. Bli stor och sedan bli mjukisen och kanske än värre. Det finns mäktiga krafter vännen.

  • Det som vi kallar nazismen, var egentligen från början ett socialistisk parti. Skillnaden mellan nazismen och kommunismen vara bara att nazismen var ett nationalsocialistisk parti, medan kommunismen var ett internationellt socialistiskt parti. Varför vi i dag bedömer nazismen värre än kommunismen, beror på deras nationalistiska hållningen, där det ingick utrotning av icke-ariska människor. Vad folk inte begriper att folkutrotning var lika förekommande i båda dessa socialistiska ideologier. Vem var värst? Hitler, Stalin eller Mao?

   • Ideologi ideologi. Kamp kamp kamp. Folk vilseleds av världsliga påhitt. Knappast främmande för många är att Hitler själv var satanist. Ideologier är redskap, både den ene o den andre. Hitler lär ha en gång sagt: ”I framtiden kommer ni ej veta att era barn är i våra händer”. Vad som barn-melodin i Sverige varit passar som handsken. Den socialdemokratiska barnmelodin.

    • En del SÄPO grabbar vet om den verkliga nazismen som ingen ser. Ju färre vet även inom SÄPO också, desto bättre.

     Ondskans framgång är på grund av folks okunskap om den.

   • Skillnaden ; om jag minns rätt , var att i Tredje Riket fanns privat företagsamhet , varuhus , butiker , ingen konfiskerade jordbruk , den som ville kunde få ett pass , tvärtom från i kommunistländerna uppmuntrades det tyska folket att resa och se andra länder….(allt var inte ruggiga läger )

 100. Jag ser att en del av mina välskrivna och tänkvärda inlägg har passerats till skräphögen av osedd, illvillig kraft. Någon var sarkastisk över mina sofistikerade uttryck och kallade mig ett vallokomotiv för kvinnor som funderar på SD. Detta var kul och jag tänkte nämna något om min alldeles egna Westerbergeffekt. Men skämt åsido så är det ju inte mig folk ska rösta på, utan SD. Jag är bara en gammal white trash-galt med brödsmulor och skäggmjäll på pullovern.

 101. Dethär är absolut ingenting nytt. Redan för flera år tillbaka (2013 tror jag) rådde en arrogans och narcicism i SD då två av deras kandidater kom med i EU-parlamentet. Röstsedlarna hadde knappt räknats andra gången så var dessa nya MEP redan så arroganta och tagna av sin nya ställning att de inte ansåg sig förpliktade att svara på förslag, bl.a. om att bjuda in Australiens gränsprograms skapare. Tyvärr så tror jag att Åkesson i själva verket är en ny Timo Soini, dvs en kappvändare….

 102. Jag håller med Mats fullt ut. Egentligen borde det vaara bättre med två nationella partier än ett. Jag har därför funderat på att stödrösta på AfS i förhoppningen attt de kommer in Riksdagen.
  Det är bättre med AfS på 4% och SD på 24% än AfS på 3% och SD på 25%.

  • Det är bättre med SD på 27 % och Afs på 1%. Afs kan inte göra någonting för Sverige de är helt maktlösa oavsett över eller under 4% spärren. Det är nu vi behöver förändra poltikem och det är bara SD som har en en chans att göra det, rösta SD 2018

   • Om detta ska bli verklighet så borde SDs ledning tänka om i en del frågor. Bland annat i medlemsfrågor. Man bör inte sparka folk i parti och minut. SD har ju blivit ett sparkande parti. Och de som de sparkar är sina egna medlemmar, nu när de behöver alla röster de kan få.

    SD bör bli ett parti som tar hand om sina egna medlemmar och inte se dem som något otäckt som katten släpat in.

    Sen borde SD anta sina egna stadgar, hur tokigt det än nu låter. Men som det nu är så slänger de ut medlemmar bara för att de åberopar stadgarna. De är inte ”samarbetsvilliga” som det så fint heter i deras motiveringar.

 103. När SD ska bli ett ”etablerat parti” då har de ingen legitimitet längre. Etablerad politik har fört Sverige till vad det är idag. Är det etablerad politik som behövs om Sverige ska räddas? Mitt svar är i alla fall: nej.

 104. Själv går jag på autopilot vid valurnan till dess SD nått 30% och blivit största parti.
  Detta inträffar förhoppningsvis i höst.
  Därefter kommer jag nog kräva kvalitet i gengäld för fortsatt stöd.

  • Och vad tror du det gör för skillnad om SD blir största parti?

   Så länge SD har en rejäl vågmästarplats så spelar det ingen roll om de blir näst största eller största parti och om de blir större eller mindre än 30 % spelar definitivt ingen roll.

   Det verkar tyvärr vara många SD-röstande som tror att ”SD kommer vinna valet” om de blir störtsa parti eller liknande.

   Det som spelar roll är om de får egen majoritet i riksdagskammaren eller om de tillsammans med en trovärdig samarbetspartner får egen majoritet där.

 105. I Bidragpartiet räcker det du är en korkad svetsarlärling och råkar kana på ett bananskal så blir du kanske statsminister.

 106. Blir nog AFS för min del nu då jag anser att SD förbrukat mitt förtroende och kommer rätta sig efter sjuklövern för att kunna sitta kvar länge i riksdagen och droppen som fick bägaren att rinna över var då Åkesson uttalade att afs är rasister och främlingsfientliga något han rakt av kopierat från de andra antidemokratiska partierna.

 107. En agenda som pk media har är att söndra SD inifrån. De skriver gladeligen om alla gamla avhoppade SD are som gått över till AfS. Detta borde SD toppen hantera på ett smartare sätt än de gör nu, annars är de bara PK medias nyttiga idioter.

 108. Denna tillsättning av riksdagskandidat får SD underkänt för!!!!
  Jag vill känna mig 100% övertygad om att rösta på SD i nästa val, men sådana här ”tilltag” gör att jag känner viss osäkerhet i mitt val!
  Skärpning om ni med säkerhet vill behålla min röst!!!!!

  • Det kanske är bäst att bara se till politiken – inte till de olika personer som ska förvalta den.
   För det där att hitta oklanderligt folk till den ena eller den andra tillsättningen klarar nog inget parti.

 109. Att kränka och försöka at förnedra folkvalda och kalla dem rasistiska börjar bli gammalt. Det enda som gör SD breda är att de har en stor kompetens inom partiet och utnyttjar den till fullo. Inga uppdrag ges till personer som saknar kompisens i området.SD har väljare från alla samhällsklasser. SD är på riktigt, de handlar inte om något valfläsk. Det handlar om att återställa det som har söndrats av mammons fula ansikte , Sverige går under, medans korrupta fula människor med mammon som gud girigt slicka i sig det sista ur samhällets samlade budget. Pengar som istället borde ha gått till den gemensamma välfärden.Detta är politiska medvetna val som har lett till att folk dör i vårdköer. skolor där baren mår dåligt och peng påsen blir allt tunnare. där åtgärderna är inriktade på olika populistiska projekt istället för att lägg pengarna där behoven finns. Bostadsbristen i storstäderna är alarmerande,ändå så tar i in folk från andra länder utan kompisens för arbetsmarknaden i storstäderna.Detta gör det svårt för vissa branscher som kräver högre kompetenser att etablera sig i Sverige. Landsbygden dör då ,det inte lagt tillräckligt med resurser fören levande landsbygd bara en massa krav, många av dem är inte evidensbaserade utan är av godtycklig art. så detta som skrivs om SD är rent och skär propaganda från de korrupta som ser makten sippra mellan deras fingrarna,då folket fått upp ögonen SD är helt enkelt hederliga vanliga folkets röst mot korruptionen inget annat. och detta som är skrivet att man är juridiskt ansvarig för det sagda ordet på denna sidan, är ännu ett fult sätt att få folk att hålla tyst. yttrandefrihetslagarna är fortfarande starka i Sverige även om folkets röst försöket att tystas med smädelser.

 110. När jag redan för ett antal år sedan påpekade att SD mer liknar ett familjeföretag än ett parti där ledningens främsta mål verkar vara att berika sina egna familjer blev jag överöst med spott och spe… Slutligen verkar fler se samma uppenbara mönster.

  • Du verkar ha ett jä-la behov av att påtala hur duktig, intelligent och smart du är ?
   I stort sätt varje inlägg du skriver, handlar om hur duktig du är.

   • Inte ett dugg? Kort minne månne? Det var just du som tog upp den bollen och menade på att jag inget lärt mig i skolan. Trots att du uppenbarligen inte hade koll på vad du sade.

  • Alla partier kan liknas med familjeföretag, SD är inte unikt. Efter släkten kommer den närmaste vänkretsen I min kommun är både Mamma och Pappa och två döttrar engagerade i M.
   Att äkta par eller sambos samtidigt är involverade i politiken är mer regel än undantag. Gäller alla partier.

   • I vilket annat riksdagsparti är i princip hela familjen anstälda av partiet menar du? Gärna konkreta exempel.

    • Jag vill inte peka ut konkreta personer , men i detta fall är det M.
     Partierna fungerar också som sociala nätverk.
     I de andra partierna har Du flera släktled bakåt i tiden.
     Du har även inom vänstern suddiga gränser mellan politik och aktivism.
     Den ena parten verkar inom ett parti den andra är profilerad aktivist.
     Du har en uppsjö av konstellationer
     där personer vandrar mellan olika maktcentra.
     SVT är i dag en hållplats för folk från Aftonbladet.
     Även SD fungerar som ”kaka söker maka” .

     • Personligen kan jag inte komma på ett enda parti där partiledarens sambo/fru sant svärföräldrar är avlönade av partiet. Gruppledarens ex samt nya fruntimmer är avlönade av SD och så vidare. I vilket annat parti ser det ut så?

     • SDare är väldigt begränsade, då de inte har hela systemet till förfogande, de är isolerade i sin bubbla..
      7 kllövern kan göra karriärer inom hela maktapparaten.

      Se exempel fru Löfvens karriär.
      Är en svensk politisk tjänsteman och hustru till Sveriges statsminister Stefan Löfven. …

      Ulla Löfvén jobbar på Socialdemokrater för Tro och Solidaritet – som har en lång historia i att lova bort riksdagsplatser…

      Ulla Löfven tar en plats i kyrkomötet – Svenska kyrkans högsta beslutande organ.

      Detta är bara ett litet exempel på hur det ser ut.

     • Stefan Löfven hustru Ulla har fram till nyligen varit anställd hos Socialdemokrater för Tro och Solidaritet. Tidigare var hon nära medarbetare till Carin Jämtin.

      Ovanstående är saxat ur Ledarsidorna .se från 2017.

      7klövern har enorma nätverk där vänskapskorruption är utbredd.

      SDs nätverk är den interna partistrukturen, inga jobb via -utnämningar av regeringen –Högskolor -Universitet
      Inga fackföreningsjobb.
      O.s.v i alla oändlighet.

      Ledarsidorna är en guldgruva när det gäller att beskriva äkta makar, eller andra personers nära relationer. hur de poppar upp, än här en där, ofta som en gentjänst.

      SD är lilleputtar i detta sammanhang.

 111. Falska eller sanna rykten?
  Det har ingen betydelse, huvudsaken är att vi skadar SD så mycket som möjligt
  nu inför valet.
  AfS och Samnytt har samma åsikt här?

 112. Jag vet personer som kunde svarat på Dagerlinds fråga.
  1. Evita Perón (1919-1952).
  2. Katarina I av Ryssland (1684-1727).
  3. Karin Månsdotter (1550-1612). (Hon ville helst inte bli drottning.)
  Sov med rätt karl så kan du klättra hur högt som helst.
  Jag tror att ni andra kan fylla på listan.

 113. Det är tragiskt att se hur SD utvecklas och hur man sviker sitt enda existensberättigande.
  De mobbaraktiga kommentarerna om AFS får mig faktiskt att bli rasande.
  Det ser SÅ mörkt ut för Sverige. Tyvärr lär den parlamentariska vägen inte hjälpa. Makten korrumperar uppenbarligen överallt.
  ”Det fria Sverige” är en intressant idé till organisation, men verkar tyvärr ha många patetiska inslag.
  En välfungerande svensk enklav känns ändå som en vision för framtiden.

   • Det räcker inte! En massiv återvandring måste till! Alla PUT de senaste tio åren måste gås igenom och där det finns felaktigheter ska de rättas till med att personen ska utvisas från Sverige!

    • Det är kanske därför som SD har föreslagit att migrationsverket byter namn till återvandringsverket.
     Detta gjorde man innan AfS fanns.
     AfS har sedan kopierat SD:s förslag om återvandring.
     Men på ett ohederligt sätt presenterat förslagen som sina egna.

     • Det SD menar med återvandringsverk är att försöka att stimulera invandrare med bidrag för att åka hem. Det kommer inte att hjälpa särskilt mycket. En stor majoritet har kommit till Sverige på falska grunder just för att utnyttja våra bidragssystem. Tror du dessa skulle återvända hem bara för ett engångsbidrag på kanske 50.000:-? Det tjänar de lätt ihop på ett par månader i Sverige. Sen till namnet, är det copyright skyddat av SD att använda? AfS har inte kopierat SD´s förslag, bara där avslöjar du dig med din okunnighet om AfS partiprogram! De har mer långtgående förslag om återvandring än vad SD har!

     • De har kanske långtgående förslag men de är baserade på SD:s politik vilket AfS ”glömmer” att redogöra för.
      Det är SD som är originalet.

     • Dessutom är det bara SD som kommer ha en chans att få något inflytande efter valet. Man måste inse vad man får ut av sin röst kontra mot det man vill ska förbättras i Sverige och hur det ska gå till. Vill man lägga en röst på ett parti som Afs som garanterat kommer få noll inflytande så anser jag att man är ganska korkad. Sista chansen för Sverige nu, så viktigt att alla sluter upp bakom SD och gör dem till största parti efter valet. Alla röster är viktiga, Afs är en röst på sjuklövern, kom ihåg det. Rösta SD 2018!

  • På tal om mobbaraktiga kommentarer, så här har Kasselstrand, AfS partiledare uttalat sig om SD och Jimmie Åkesson
   ” Vad gör Jimmie Åkesson, vad gör ledningen? Ligger man som ett kadaver 18 timmar om dygnet och sover och går ut och kollar Twitter en gång innan man sover vidare eller gör man någonting?”
   Att likna politiska fiender vid kadaver??

 114. ”Historien riskerar att vara droppen som får bägaren att rinna över eller snöbollen som drar igång en lavin”

  För vissa som en tid stått med ena foten i AfS är det nog så.

  För oss som också ser att det SD åstadkommit på åtta år i riksdagen är ett makalöst arbete för Sverige, blir denna händelse en stor besvikelse. Men inte så alarmerande att vi lämnar partiet.

  Min övertygelse är att kvinnan som nästlat sig in är en operation iscensatt av krafter som inte vill se SDs inflytande öka. I en sån situation överger man inte sitt parti. Man stannar och kämpar…

  • ”Historien riskerar att vara droppen som får bägaren att rinna över eller snöbollen som drar igång en lavin”
   Eller bara önsketänkande.

   • Ja kanske rent önsketänkande. Absolut. Det är ett överhettat valklimat redan i april. Hur ser det då ut i augusti…

  • Att hela SD´s partiledning med VU först sparkar trotjänare som Mikael Jansson och Thoralf Alfsson som har gjort mycket bra jobb i riksdagen och sätter en nippertippa på riksdagslistan visar på vilken enorm omdömeslöshet som råder i partiledningen. Mikael Jansson fick sparken då han blev för obekväm med att vilja uppfylla medlemmarnas vilja att inte gå med i NATO. Det finns ett taget beslut på SD´s landsdagar om att INTE verka för en anslutning till angreppspakten NATO. Det har partiledningen luckrat upp och de är nu enormt luddiga i sina kommentarer till NATO. Åkesson har även gett SD´s riksdagsledamöter ”samvetsfrihet” gällande hur de vill rösta om NATO i riksdagen. Det rör ju inte bara detta fall, partiledningens nepotism är utbredd med fruar och flickvänner på bra positioner inom partiet.

   Nej för mig var beslutet lätt att lämna SD, sammantaget har de gett upp sina tidigare tuffare krav och är nu mest att likna vid mellanmjölk. Jag hoppas att AfS och att de kommer att ta fler medlemmar från SD gör att SD vaknar till och skärper till sig.

   • Hur kan man hänga upp sig på struntfrågor som NATO medlemskap
    när Sverige slits sönder av islamisering och massinvandring.

    • Du kanske bör läsa om mitt inlägg en gång till? Jag skrev SAMMANTAGET vilket innebär att i nästan alla frågor har SD bleknat enbart för att flirta med landsförstörarna moderaterna!

     Dessutom är NATO inte en struntfråga! Vilka är det som ställer till det för oss och europa? Det är EU och andra överstatliga organisationer som NATO. De är för en öppen gränspolitik, de har inte tagit tag i att stoppa asylvågen från södra europa! Istället har vi fått lita på ansvarsfulla länder som Ungern mfl att hålla stånd.

     EU och NATO är två globalistorganisationer för att öppna upp gränser m.m. Alltså är NATO fråga INGEN struntfråga! Dessutom är NATO en krigsförbrytarorganisation då de bombat andra suveräna länder mot FN´s konventioner. Vi behöver alltså inte fler globalister, vi behöver fler nationalister som värnar Sverige!

     • Jämfört med hur Sverige slits sönder av islamisering och massinvandring är NATO medlemskap en strunt fråga.
      Den som inte inser det förstår inte problemet.

     • Du har fortfarande inte förstått mitt inlägg, läs en gång till. Förstår du inte att massinvandring och globalism hör ihop så kan jag bara beklaga din microsyn på hur världen fungerar idag.

     • Du har fortfarande inte förstått mitt inlägg.
      ”Jämfört med hur Sverige slits sönder av islamisering och massinvandring är NATO medlemskap en strunt fråga.
      Den som inte inser det förstår inte problemet.”

    • Se vad som hände i Syrien.Bestämmer djupa staten i USA att stödja islamska ”rebeller” i Sverige när inbördeskriget kommer så blir det än blodigare.
     När Sovjet rensade upp i Afganistan försåg USA Al Quaida med moderna vapen.

    • Jag har aldrig sagt vad du ska välja, det är upp till dig! Det är det vi ska kalla demokrati samt åsikts- och yttrandefrihet. Det jag svarade på var ditt förringande av de demokratiprocesser inom SD som har försvagats och att du inte anser att nepotism inom partiledningen är så farligt.

     Men valet är ditt, något annat har jag aldrig påstått.

     • ”du inte anser att nepotism inom partiledningen inte är så farligt” Det har jag aldrig uttryckt. Och det är inte heller vad jag anser.

      Mitt korta svar till dig beror mer på tidsbrist. Jag förstår att mitt inlägg väcker debatt. Men en artikel som denna kräver att man är överallt – samtidigt…

  • Är det verkligen inte en (S)kröna???

   Det lär ju numera krävas en MANDATPERIODS arbete i kommunalpolitiken,
   för att ens bli påtänkt som Riksdagskandidat???

   Hur man kan rata Thoralf är en fullständig gåta???
   Partiet behöver så engagerade eldsjälar!

   • Det är säkert sant att kvinnan finns där. Jag ser hennes plats på listan som dels fullkomligt huvudlöst från VU. Men också som en slags kupp från henne och någon bakom henne. Vilka sitter i VU – fjortisar?

    • De som sitter i VU, vet om en kvinna är väldigt attraktiv och vacker eller inte.
     Lite ”kuttersmycken” till partiet kan väl inte skada, de har väl också rätt att få sitta i närheten, av den manliga partitoppen?

    • Borde vara orimligt,
     med de höga krav SD numera har på sina kandidater,
     på alla nivåer!

     Kommunal erfarenhet under en mandatperiod,
     har ju varit ett oavvisligt krav!

     Kanske därför som Ann Heberlein valde Moderaterna?
     Hon hade verkligen varit en tillgång för partiet!

     Hennes ofta direkt partiavvikande åsikter,
     skulle pryda vilken SD-valsedel som helst!

  • Mannen ifråga kvalificerar sig själv som opålitlig och omdömeslös. Du behöver inte gå över ån för att få vatten. Naturligtvis en skandal att han sitter kvar.

 115. Finns den här riksdagslistan tillgänglig än? Då kanske vi bör granska varje enskild kandidat ordentligt och se om vi hittar fler anledningar att hata SD såhär inpå valet.Artikeln som Dagerlinds krönika är baserad på finns att läsa på Svegot. Och de är inga SD-sympatisörer utan verkar göra allt för att så misstro. Har de någon anknytning till AfS?

   • Det är så alltså? Jag letade runt på nätet i samband med att Rabani plötsligt dog och hans koppling till Ingrid&Conrad och vidare men vid det tillfället fanns inte ens AfS så därför sökte jag inte efter det.

   • Nej, AfS har inget samarbete med Svegot så som SD har med Samtiden.

    Sprid inte lögner för att skydda ett korrupt parti.

     • Nej, Svegot är betydligt mer radikala än AfS – det är ju bara att titta på vad företrädare för respektive organisation säger och har sagt genom åren.

      Och eftersom inget formellt samarbete finns och ingen i AfS har mig veterligen sagt att det som svegot framför representerar partiet AfS blir det lögnaktigt att påstå att svegot är AfS ansikte utåt.

      Detta gäller även om det finns vissa punkter där AfS står något närmare svegot än vad SD gör, som att AfS t ex erkänner det svenska folkets existens, vilket ju inte SD gör.

 116. Jag gick in idag med avsikt att ge ett bidrag till Samnytt…

  Man mår illa av denna ”DEFLECTION” på vad saken borde gälla!
  Att plocka bort Svetsaren från Taburetten!

  Att föra in politiken på ett nytt spår,
  så Sverige överlever…

  Svegot o AfS är väl en och samma sak!

  • Om kommentarfältet på samnytt.se enbart hade bestått av ivriga ryggdunkare, så hade det blivit väldigt tråkigt och onödigt att ens ha ett kommentarsfält.
   Tack vare kommentarfältet så kan SD om de vill och är smarta se hur pass bra eller dåligt som partiledningens endavägenpolitik håller, bland väljarna.

   • Nu syftade jag inte enbart på kommentarer utan även på artiklarna. Men, att ta bort kommentarsfältet är kanske inte en dålig idé, det fungerar ju bra för ’Fria Tider’.

    • Du måste skoja nu, det bästa förutom de flesta artiklarna och det som du vill helt ta bort utgör ju ”den politiska säkerhetsventilen” dvs ”kommentarfältet”.
     När det börjar gissla mer än vanligt, så bör en smart partiledning ta varningsskotten på allvar och se till att den förda politiken plus tillsättningen av de nya politiska krafterna, blir tillräckligt modifierad, för att falla de flesta på läppen.
     Så vinner man valet i år!

    • Det kan fungera bra för ”högerfoten” men passar väldigt illa för ”vänsterfoten”, dvs precis som en höger- och en vänster-sko.

  • När SD sparkar gamla arbetshästar för SD och sedan tar in Sängvärmare får man stå ut med att bli kritiserade….

 117. Vi är nog en hel del som vacklat över mot AfS. Inget fel i detta. Två sverigevänliga partier i riksdan behövs. Allt i SD hänger på en person och när eller om Åkesson kanske av familjeskäl bestämmer sig för att varva ned finns ingen som kan ta över utan partiet spricker i fraktioner på samma sätt som NyD gjorde. Jomshoff har själv sagt att han är övertygad zionist så han faller bort. Jeff Ahl gick över till AfS. Alfsson är avstängd, Söder sattes i kylskåp. Liberalen Bieler gjorde kometkarriär vilket är oroväckande
  AfS verkar stabilare. Frågan om Nato tror jag kommer att avgöra valet av parti för många.

  • Det viktiga är nu att hålla ihop, ”sjuklövern” jublar över alla frågor/händelser som leder till negativ debatt inom SD!
   Enskilda personer som är mindre bra finns i alla partier, men det är SD:s politik vi skall rösta för!!!

   • En ny DÖ period väntar. Förmodligen S+C i regering. Om SD får 18 eller 24% av rösterna spelar då ingen praktisk roll. Det viktigaste är att de finns i riksdagen.
    Den negativa debatten kring SD syftar ju till att förbättra SD och ta bort det som är dåligt.

 118. SD kommer att gå ner med de övriga sju när åtalen i USA startar. Likt ringar på vattnet kommer västvärldens elit exponeras och störtas. SD har gjort allt för att komma in i denna elit utan att förstå att det är skärselden som de knackar på hos. Om det överhuvud taget blir val kommer AfS få egen majoritet om det inte finns besudlade även där. Vapen pumpas in grupper i Europa så vi går en mycket turbulent framtid till mötes. Under tiden utesluter SD alla som försöker påpeka att klockan är 23.59. Varför kämpar de om ett konkursbo? Är de så korkade? Det är makten i det postrevolutionära Europa som man borde ha i siktet. De är dock för korkade för att förstå detta. Denna honeytrap fångade lallande dåre är ett bevis på detta. Det är fm redan försent men SD borde göra om och göra rätt för en gång skull.

 119. Det lutar åt att det står AfS på min röstsedel också, Sd har inget driv ang massinvandringen längre som man måste ta tag i först sen kan man koncentrera sig på vård- och bostadssituationen, samt att man kickat Ekeroth, Söder, Jansson etc

  • SD börjar nog bli lite trötta efter 30 år i kampen. Rätt skönt när det trillar in 100 papp i månaden. Drivet består främst i att få behålla dem med minsta möjliga ansträngning.

 120. Jag tror SD bör passa sig om de inte vill riskera att bli akterseglade i framtiden . Att anpassa sig till 7 – klövern mer o mer kommer inte att tilltala väljarna .
  Läget i Sverige är extremt , så det krävs extrema åtgärder för att balansera upp det . Ju längre tiden går ju hårdare åtgärder kommer att krävas .
  Partistyrelsen bör också vara mer lyhörda gentemot väljarna och inte byta spår och köra ett eget race utan väljarstöd .
  Förhoppningsvis har vi både två eller tre Sverigevänliga partier i riksdagen efter höstens val . Alla de behövs om inte landet skall försvinna i ett enda stort slukhål …

 121. För min del röstar jag på SD ,på grund av en enda fråga.

  Nämligen ett stopp på massinvandringen och islamiseringen av Sverige.

  Oavsett vilka ”skandaler” som dyker upp inför valet,vilket det givetvis kommer fler av.

  Det är ju valår och islamkramarna kommer säkert med mer skit,för att skrämma bort presumtiva SD väljare.

  Finns inget annat realistiskt alternativ till SD.

  Att rösta AfS ser jag som en bortkastad röst.

  • Den här typen av kommentaren finns det många tiotals av under detta inlägg, men det har aldrig slagit dig att om alla ni som var missnöjda med SD och som bara röstar på dem för att de är det minst dåliga partiet istället röstade på AfS skulle AfS utan tvekan komma in i riksdagen en bra bit ovanför riksdagsspärren?

  • Jag förstår din ståndpunkt. Men frågan är om en röst på AFS verkligen är bortkastad? Enligt vissa opinionsundersökningar har partiet redan nu stöd av 2% av väljarna. Vad säger att de inte kan få ihop de resterande två procenten? Det skulle kunna innebära att både SD och AFS skulle kunna ta plats i riksdagen. AFS skulle då bli en blåslampa i ändan på SD att driva en riktig nationalistisk politik utan rövslickeri på de ”nya moderaterna” fy för dom!!

   • Litar Du verkligen på MSM:s opinionsundersökningar???

    De har väl i detta läge all anledning att blåsa upp siffrorna)

    Man skulle njuta av bortkastade röster!

    • Nej, jag är skeptisk mot denna undersökning. Precis som så många andra. Men vem kan man lita på i det sönderfallande folkhemmet?

 122. Det är det svenska valsystemet som ställer till det. Det verkar som all makt utgår från valberedningen,i stället för att väljarna får rösta på en öppen lista, där varje kandidat har samma möjlighet att bli vald. Alla över 18 år har rösträtt men partierna bestämmer vem du får rösta på. Som att gå till en affär och handlaren bestämmer vad du får köpa. Hade det varit i Finland som har öppna listor och direkta personval skulle Ekeroth och även vänsterns Kakabaveh kommit in så det stänkte om. Otroligt att inte åtminstone någon del av journalistkåren börjar inse demokratibristen med det svenska valsystemet. 70 års impregnering av att Sverige är överlägset alla andra vad gäller demokrati har gjort verkan, fast sanningen är att valen är fria för alla över 18 år, men demokratiska är de inte!!

 123. Håller med fullständig i det du skriver! Påstådd toppstyrning är inget allvarligt problem och den är knappast större än hos andra partier. Dessutom måste särskilt ett nytt och växande parti sätta bestämda och ganska snäva ramar för politiken. Nepotism däremot vore förödande; om en grupp människor försöker utnyttja valframgångarna till att göra om partiet en privat klubb bekostad av väljarna är det tack och adjö tämligen omgående! Här kan det för en gångs skull vara befogat med utrensningar.

  • En toppstyrning som skiter i den inre demokratin och inte låter sitt eget ungdomsförbund själva ta fram ”de vassaste knivarna”, är bara en kommunistisk handling ala Stalin. (!!!)

   Naturligtvis borde moderpartiet och ungdomsförbundet undvika, den första skilsmässan i svensk historia, mellan moderparti och dess ungdomsförbund.

   Kommunikation, samarbetsvilja och kompromisser om inget annat hjälper, är givetvis den mest demokratiska lösningen.

 124. I takt med att SD har växt så har de bara blivit mer och mer anonyma. Man kan tycka att tillväxten borde sporra kampviljan istället för att kyla ner den. Tyvärr så lär vi aldrig få se ett SD som slår näven i bordet och börjar ställa krav. De som har försökt sparkas ut ur partiet och ersätts av någon anonym nickedocka som saknar egen vilja.

  Väljarna har valt att gå över till SD för att de vill se ett stopp på ödeläggelsen av landet, inte för att de vill ha en 8-klövern i riksdagen. SD ska inte sitta och mysa i TV-sofforna och tigga om samarbete med övriga partier, de ska synas och höras på gator och torg där vanligt folk hålls. De ska stå upp för sina egna när dreven går, och visa att de inte ger sig i första taget. De ska stödja svenskar som blir utsatta för regimens och medias uthängningar, förföljelser och hat, och bryskt ställa de skyldiga mot väggen. Men icke.

  Jag har röstat på SD i 20 år, och sett dem växa från mindre än 0,5% till ca: 20% men inte fått ett skit tillbaka. Jag vet inte ens var de står idag, ej heller vilka som finns kvar i partiet. Sverige behöver ett parti med yngre hungriga politiker som inte har några problem med var de står. Ett parti som har insett att den enda vägen till bättring är, till att börja med, ett totalstopp vid gränsen samt påbörjan av en massiv återvandring av de 100.000-tals människor som inte ska befinna sig i landet. Sverige och svenskarna först. Det blir AFS fortsättningsvis.

  • Du är inte ensam om att tvivla på dem numera. Det är ju tur att det åtminstone finns ett till alternativ nu, även om det är i senaste laget. Man måste våga vinna och då får det bli AfS.

 125. I Värmland är det något liknande. Där hamnade hon förvisso inte i riksdagen, men väl i partistyrelsen(!) och på landstingslistan. Det ska visst gå ganska hett till mellan kvinnan ifråga och distriktsordföranden. Det finns fler exempel där mutta går före kompetens i partiet.

  Fundera på det. När övningar i sänghalmen ska få företräde framför kompetens, hur tror ni att SD:s storstädning efter de andra partierna ska gå? Det är inte precis de vassaste knivarna som hamnar på riksdags- och landstingslistorna. Jag är aktiv i partiet, men känner att jag inte kan lägga min röst på SD i riksdag och landsting p.g.a. det jag skrev ovan.

  • Värmland är väl ett ökänt distrikt i hela SD- det jag hör därifrån är oftast att hämta som ett exempel på hur man inte leder ett distrikt. Interna stridigheter i över 20 års tid, nån gång borde det väl ringa en klocka hos riks tycker man? Dock ett mindre distrikt så kanske därför det är lättare för ytterlighetspersonligheter att behålla kontrollen.

 126. En kommentator nedan tipsade om en blogg, Thorssell today, alltså Stefan T som vi minns som en förnämlig krönikör i Politiskt inkorrekt-tiden. Han har kartlagt mycket av SD:s agerande även på lokal nivå. Det känns skrämmande. Kunde inte ens föreställa mig så mycket rävspel. Att man dessutom visar sig vara principlöst, t.ex i NATO-frågan är för dj-t.

 127. Tyvärr är det inte bara inom rikspolitiken som nepotismen florerar inom SD. Så är det även inom kommunföreningarna. Fruar, män, söner, döttrar, kompisar till aktiva politiker curlas fram till toppositioner på kommunlistorna. Detta till trots att dessa inte sällan saknar all form av politisk begåvning. Samtidigt få dugliga personer stå tillbaka eller blir strukna. Toppstyrning och munkavle är också vanligt förekommande. Med andra ord ett mycket odemokratiskt förfarande. Trots detta är man kvick att anklaga andra för bristande demokrati. Men innan man anklagar andra är det klokt att sopa rent framför egen dörr.
  Fortsätter denna utveckling lär vi få se fler avhopp från SD både på riks och kommunnivå. Och partiet riskerar att rämna mitt itu. Där del som verkligen står för en kompromisslös nationalistisk politik går till AFS. Och resten till vad??

  • Alla AFS-anhängare verkar tro att just det partiet är moraliskt mer högtstående men det är nog tyvärr bara en orealistisk förhoppning. Men visst är det som rapporteras nu från SD ett jätteproblem, även om de som sprider informationen säkerligen har ett klart mål att skada partiet. Faktum kvarstår att man bär sig otroligt klumpigt åt i partiet.

 128. Det här är inte bra och skulle det vara början till slutet för partiet i riksdagen vore det katastrofalt för Sverige! Här MÅSTE partiledningen agera, på något jävla sätt!

 129. AfS kommer inte bli mer än upp som en sol ner som en pannkaka. Samma öde som MP genom att väljarna ibland kan agera före innan man tänkt efter.

  • Så du har med andra ord, till skillnad från oss andra som kommer att rösta på AfS i riksdagsvalet , tänkt efter……..

   • Att rösta på ett parti som inte kommer in i riksdagen är en röst på Löfven. Efter centern utspel om afghanbedragarna behövs ett starkt stöd för SD inte ett svagt stöd för AfS. Vill du låter Löfven sitta en period till så är det ditt val o som tur inte mitt. Ibland kan det vara förnuftigt att tänka längre än näsan räcker.

 130. SD i Sundsvall sparkade fem ( 5 ) medlemmar i Örnsköldsvik ut ur partiet, därför att de ville bilda en kommunförening i Örnsköldsvik. Tre mandat i Örnsköldsviks fullmäktige ryker nu all världens väg efter uteslutningen av de fem främsta namnen på valsedeln den 9 september. Sanslöst uppträdande av ledningen för SD i Västernorrland. Sex månader före valdagen!

 131. Det är viktigt att så många som möjligt röstar på AfS i höstens riksdagsval.
  Utan AfS i riksdagen, så kommer aldrig besvärande sanningar uttryckas från riksdagens talarstolar.
  Två nya klipp från riksdagen där Jeff Ahl (AfS) ställer utrikesministern respektive kulturministern till svars, visar vad jag menar.
  https://youtu.be/hw2UgI76enA
  SD klarar aldrig av att va så här kritiska, och skulle nån SD:are få för sig att va det så skulle hen uteslutas.
  https://youtu.be/K7RgMQQ_DVM

  • Det är superviktigt att ingen röstar på Afs utan att alla röstar på SD som är den enda av dessa två som kommer få något inflytande efter valet 2018. Se till att göra SD till största parti i valet och släng inte bort en röst på ett parti som inte kommer få något inflytande oavsett om de når över 4% spärren. Vi är i ett läge nu i Sverige, ett vägval, ett ödesval där vår röst har större betydelse än någonsin om det ska ens finnas nåt sverige kvar att rädda till nästa val. Sista chansen att rädda Sverige. RÖSTA SD 2018!

   • Ursäkta, är du obildad eller bara ointelligent? Tillhör du den briljanta skara som tror att ”SD vinner valet” om de blir största parti?

    Det spelar ingen roll överhuvudtaget vilket parti som blir störst, SD kommer ändå inte få något inflytande denna mandatperiod.

    Det enda vi kan hoppas på är att ha partier i riksdagen som fortsätter övertyga människor att massinvandringen måste stoppas och reverseras och att de bör rösta på partier som prioriterar detta, och SD har visat sig vara helt inkompetenta att samla röstande och har nu stått still i två år för att sedan minska det senaste halvåret – detta under den period i svensk historia som de invandringsrelaterade problemen varit som störst och mest påtagliga någonsin.

    SD gav till och med bort nära 5 % röstande till M genom att Åkesson trodde det var en briljant idé att säga att M nu hade övertagit SDs politik (Det rätta hade naturligtvis istället varit att stenhårt driva ståndpunkten att M inte gått långt nog).

    AfS med sin mer dynamiska, mer konfrontativa och sanningssägande attityd hade garanterat kunnat göra ett betydligt bättre arbete dessa två och ett halvt åren än trötta, toppstyrda och nepotistiska SD med sin supertrånga åsiktskorridor och sitt ständiga legitimerande av etablissemangets ståndpunkter.

   • Idioti.
    Precis så så man inför valet 2006.
    ”Rösta på alliansen. En röst på SD är bortkastad!”
    SD fick 2.6% tror jag och kom inte in.
    Det blev språngbrädan som ledde till att SD blev det stora parti de är idag. Var det bortkastat?

    Alla bör rösta på AfS. SD har tyvärr blivit ett stort skämt.
    ”Alternativ för sparkade” säger Jimpa.

    Han och Matte sparkade Kasselstrand och co. då de sågs som ett hot.
    Mer kompetenta, orädda och yngre förmågor kan man ju ej tolerera.

    De skulle bort så partitoppen kan sitta kvar vid köttgrytorna, även om man måste propagera för öppen svenskhet och asylrätt.

    Att rösta på SD är lika korkat som att rösta på sossarna.
    De har visat sig totalt tandlösa och har blivit en del av etablissemanget.

    De har varit viktiga, men har spelat ut sin roll.
    De sitter och kallar folk rasister och extremister och hånar AfS på ett oerhört Von Oben-aktigt sätt.

    Go Kasselstran!

  • Det är naivt att tro att AfS skulle vara en annan sorts människor, med en högre moral. Växer de och blir en maktfaktor kommer vi att få se samma beteende hos dem, tyvärr.

 132. Är det inte ett led i en strategi att det är enklare med en massa ”nollor” i riksdagen som gör som man blir tillsagd att rösta.
  Alla partier är väl ”knapptryckarpartier” demokrati i ordets egentliga betydelse existerar inte i riksdagen , då skulle inget bli gjort.
  Men att komma in sängvägen är ju ändå lite flagrant och osmidigt.

  • Det stämmer helt och hållet.
   Jag har varit med ganska länge i partiet och sett det utvecklas.
   Tyvärr inte åt rätt håll enligt min bedömning.
   Inte för Sveriges bästa utan för den enskilda ledamotens bästa gäller.
   Alla som är ett ”hot” mot toppen, de som tänker själv ska bort.
   AFS………

 133. Nu har det gått de 24 timmar jag gav Stefan Jakobsson att förklara på ett rimligt sätt vad som har hänt. Har någon sett någonting? Stefan, du har svikit dina barn, din sambo, ditt land, ditt parti, dina väljare och alla Sverigevänner. Skulle det inte vara klädsamt (!) med en förklaring eller en ursäkt?

 134. Mitt i prick, Mats.

  Kompetens, utbildningsnivå, kunskap och erfarenhet av jobb utanför politiken har väl aldrig varit så dålig som nu bland heltidspolitiker. Därför är det trist att även SD börjar tunnas ut vad gäller duktiga och hängivna medlemmar. Är partitoppen rädd för konkurrens om makten eller vad handlar det om?

   • Och pengar. Nån makt lär inte en okunnig ungdom som lyckas få en riksdagsplats uppnå men pengar kommer i en omfattning som hon aldrig kunnat drömma om. Om hon kommer in i riksdagen alltså.

 135. Hur kan dom sjunka så lågt, fattar dom inte att det kommer upp i dagen förr eller senare och skadar anseendet. Sängvägen är inte rätta infallet för en ev riksdagslön för det är väl den som är målet och inte arbetet.Kommer kosta röster.

 136. Har du något att tillägga, Jimmie? Jag vill bara ge Sverigedemokraterna chansen att förklara sig innan jag söker Alternativ för Sverige. Förstår ni inte hur äcklade vi blir av denna brist på moral? För oss Sverigevänner är detta på riktigt och på allvar!

  • Jag skulle också vilja veta om Jimmie tänker delta i nästa Pridefestimal och marschera med sina kompisar, eller var gayklubbbesöket bara en enstaka dagslända?

   • Vad människor har för sexuell läggning har ingen med att göra! Homosexuella, bisexuella och allt vad vi kallar oss (och innerst inne är), vi är människor vi också och har ett värde!

     • Mitt svar var alltså till Svensson eller vad hen nu kallade sig angående om Åkesson även skulle gå med i Pridetåget, fortsätta besöka gayfolk, mm. Stureplansbrudar hade inget med inlägget att göra, men för att ändå svara på ditt påstående; På vad sätt har dessa ett mindre människovärde!?

     • Jo, men nu vet jag inte om Svensson (eller vad för ”nick” det nu var) var skrivet av en han eller hon. Därför valde jag könsneutrala ordet hen som syftade till att täcka båda könen. Ser inget fel i det. Sorry.. 🙂

     • Läsförståelsen är tydligen inte på topp, om man säger så.. Läs mitt inlägg en gång till är du snäll. Jag skrev nämligen; ”Jo, men nu vet jag inte om Svensson (eller vad för ’nick’ det nu handlade om) var skrivet av en han eller hon. Därför valde jag könsneutrala ordet hen som syftade till att täcka båda könen.”

      Det var alltså för svårt för att förstå!?

 137. Oavsett vad man än röstar på och sedan tittar sig i spegeln när allt blivit klart, tror man ändå att man ser en totalt förvirrad och tokig väljare i sin egen spegel.

 138. Kent Ekeroth, var är du? Det var den mest förnuftige rösten jag hört från sd på ett år nu. Ingen chans att han går till AFS?

  • Knappast. AfS vill inte ha något med israellobbyn att göra. De ser inte som sin uppgift att vara något världssamvete utan inriktar sig på att få ordning i Sverige. Ekeroth verkar göra lika mycket nytta som frifräsare. Jeff Ahl får ta upp Ekeroths fallan krona.

 139. Som SD väljare kan jag inte gärna bidraga med pengar till en SD fientlig tidning.
  Så mitt bidrag till Samhällsnytt motsvarande ca en tidningsprenumeration har jag nu sagt upp.

 140. Inlägget från Mats är viktigt. Åkeson skall sluta upp med att raljera om Alternativet för de uteslutna. Jag återkom till Sverige 2008 och röstade SD 2010, en av anledningarna var de oförskämdheter partiet och Åkeson utsattes för. Jag gillar inte när Åkeson spelar med samma fiol. Jag läste in mig på uteslutningen av Anna Hagwall, inte korrekt. Jag gillar att ett politiskt parti skall ha en åsiktsbredd, men som Mats påpekar måste ju all typ av extremism portas, som till exempel antisemitism. Så ”hass” nedan har inte förstått andemeningen i inlägget från Mats, de styrande i SD har förhoppningsvist läst och förstått inläggets kärna.

 141. Har SD gjort någon officiell förklaring för hur hon hamnat på listan, utöver det som framkommit här?

 142. Det här är en vånda som många av oss har. De skickligaste politikerna i SD, Söder, Alfsson och Ekeroth knuffas undan och Mikael Jansson stryks från riksdagslistan. Vad finns bakom Åkesson idag. Ingenting vad jag kan se.
  Åkesson får köra en enmansturne genom Sverige som det inte ens finns något tidsschema för. Hade velat se Åkesson tala men fanns inga uppgifter om var och när.
  Ingen ställer upp och lättar bördan för Åkesson.
  Man börjar bli konspiratorisk. Jobbar kanske partiets chefsstrateg Karlsson i smyg för mörka krafter inom globaliströrelsen?

  Bäddar man inte för en splittring av SD när medlemmarna på gräsrotsnivå har en ide och partitoppen signalerar andra ytterst osmakliga ideer som homoadoptioner och natomedlemsskap? Uteslutningarna på min ort har duggat tätt och en helt politiskt vilsekommen dam står nu som första namn på kommunlistan.

  Socialdemokraterna är i liknande situation, ledningen säger en sak gräsrötterna en annan. Där har dock ledningen redan säkrat ett grepp om partiets stora ekonomiska tillgångar så att de kan slå ned varje försök till förändring. Har ledningen i SD så mycket bakom sig att de kan hålla oppositionen lugn?
  Förtidsröstade på AfS nu men gillar egentligen bättre Åkessons folkhemside.

  Ekeroths sverigereportage visar att än finns det krut i de gamla gubbarna men då ska det finnas ett parti som fångar upp missförhållandena och ställer makthavarna till svars.

LÄMNA ETT SVAR