Under de senaste dagarna har flera vad som påstås vara oidentifierade flygande föremål skymtats på himlen och skjutits ned i olika delar av världen, och nu beskyller USA och Kina varandra för att ligga bakom.

På söndagen beordrade USA:s president Joe Biden militären att skjuta ner ytterligare ett oidentifierat flygande föremål ovanför Lake Huron nära gränsen till Kanada.

På amerikanska försvarsdepartementet uppger en talesperson att man inte bedömde det som ett militärt hot mot någonting på marken, utan att det utgjorde en säkerhetsfara och ett hot på grund av dess potentiella övervakningsförmåga.

LÄS ÄVEN: Amerikanskt krigsfartyg jagades av två bilstora UFO-”ljusbollar”

Föremålet som hade en åttakantig form sköts ner med ett ”överflöd av försiktighet”, tillade en tjänsteman.

Detta var det tredje oidentifierade föremålet som skjutits ner av amerikanska stridsflygplan på lika många dagar, efter liknande incidenter i Alaska och Kanada.

– Vi behöver fakta om var de kommer ifrån, vad deras syfte är och varför deras frekvens ökar, säger Debbie Dingell, ledamot av USA:s representanthus från delstaten Michigan, som ligger söder om sjön.

Kinesiska väderballonger

Det var i slutet av januari som en kinesisk ballong skymtades över USA. Från kinesiskt håll hävdades att det rörde sig om ”ett ”civilt luftskepp som användes för forskning”, medan USA beskrev den som en ”spionballong” och sköt ner den.

Utomjordingar

Den amerikanska flygvapengeneralen Glen VanHerck som övervakar det nordamerikanska luftrummet sa att han inte kan utesluta utomjordingar eller någon annan förklaring ännu.

– Jag låter underrättelsetjänsten och kontraspionagegemenskapen ta reda på det, sa han under en pressträff.

Ny radar

Enligt assisterande försvarsminister Melissa Dalton kan de tre oidentifierade föremål som upptäckts inom några dagar bero på hur militären skannat himlen med förbättrad radar, vilket man menar åtminstone delvis skulle kunna förklara ökningen av objekt som upptäckts under den senaste veckan.

LÄS ÄVEN: UFO-observationer ’frekventa’ enligt underrättelsetjänsten

Föremålen som USA sköt ner över Alaska och Kanada ska vara mycket mindre än den kinesiska ballongen.

I samband med nedskjutningarna och den ökade aktiviteten har amerikansk militär stängt ned luftrummet på vissa platser.

Latinamerika

Det är inte bara Nordamerika som drabbats av de oidentifierade flygande föremålen, även i Latinamerika har liknande farkoster skymtats – senast i Uruguay. Och även Kina påstår sig ha fått sitt luftrum kränkt.

Avledningsmanövrar

Medan rapporterna om föremålen avlöser varandra, och USA och Kina anklagar varandra för att ligga bakom dem, finns det teorier om att det hela ska röra sig om avledningsmanövrar för att flytta fokus från annat.

LÄS ÄVEN: Pentagon erkänner: UFO existerar